Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İsrail’de ikinci doz aşılarını yaptıran “Yeşil Kart” sahipleri için hayat tekrar başlıyor, ABD’den Rusya’ya “Batı kökenli aşıları kötüleme” suçlaması

Aşılamada dünya lideri İsrail, aşıların iki dozunu da yaptıran “Yeşil Kart” sahipleri için tekrar açıldı. ABD’nin Florida eyaletinde gençlere aşı yapıldı, ortalık karıştı. ABD’nin “Batı kökenli aşıları kötülemekle” suçladığı Rusya’da yeni vaka sayıları düşüşte. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Aşılamada dünya lideri İsrail, aşıların iki dozunu da yaptıran “Yeşil Kart” sahipleri için tekrar açıldı 

Nüfusunun toplam yüzde 55’ine ilk doz, yüzde 41’ine de iki doz aşı uygulayan İsrail, ikinci doz aşılarını olanlara verilen “Yeşil Kartlarla” uzun süredir kapalı olan işletmeleri ve sosyal alanları açmaya başladı. 

Ülke, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 23 Mart’ta yapılacak genel seçimlerdeki kampanyasının temelini oluşturan “Back to Life” (Hayata Dönüş) programı kapsamında ikinci doz aşılarını olmuş ve 16 yaşından büyük vatandaşlar için sosyal alanları tekrar açmaya başladı. Program kapsamında kafe ve restaurantların yanı sıra büyük toplanma merkezleri, stadyumlar ve arenalar 1.500 kişi kapasitesiyle tekrar açıldı. 

Pazar günü (7 Mart) Kudüs’teki bir kafede gazetecilere konuşan Netanyahu, “Bugün güzel bir gün. Hayata dönüyoruz” ifadelerini kullandı.

İsrail, program kapsamında aylardır yurtdışında olan ve ülkeye giriş yapamayan vatandaşlarını da ülkeye davet etti. Bu hafta yurtdışındaki yaklaşık bin İsrail vatandaşının ülkeye giriş yapması beklenirken ilerleyen günlerde bu sayı üç bine kadar yükseltilecek. 

Ülkedeki sağlık uzmanları, günlük yeni vaka sayılarının hala binlere kadar ulaştığı ve dışarıdan gelecek vatandaşların ülkeye virüs varyantlarını getirebilecekleri konusunda hükümeti uyarırken Netanyahu’nun 23 Mart’taki seçimlerden önce oy sayısını artırmak için yurtdışındaki İsraillileri ülkeye getirmek istediği belirtiliyor.

ABD’nin Florida eyaletinde gençlere aşı yapıldı, ortalık karıştı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Florida eyaletinde bulunan Florida City bölgesinde aşılardan faydalanmak isteyen gençlere aşı yapılması eyaleti karıştırdı. Cumartesi günü (6 Mart) bölgede ABD Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA) tarafından oluşturulan aşılama merkezine gelen yüzlerce gence aşı yapıldı.

Birçok eyaletin aksine aşılama programında herhangi bir öncelik sırası belirlemeyen Florida’da genç nüfusa ne zaman aşı yapılacağı büyük bir merak konusuydu. Geçen hafta eyaletin aşı olmak isteyen öğretmenler, polis memurları ve itfaiyeciler için aşıda uygunluk yaşını 50’ye düşürmesinin ardından cumartesi günü FEMA’nın aşı merkezine gelen ve ilk doz aşılarını yaptıran 483 kişinin büyük bir kısmını genç ABD vatandaşları oluşturdu.

Haberin yayılmasının ardından pazar günü aşı yaptırmak için FEMA’nın aşı merkezine gelen ve çoğunluğunu orta yaştaki memurların oluşturduğu yüzlerce kişi ise aşılarını yaptıramadı. 

Rusya’da yeni vaka sayıları düşüyor

2020’nin aralık ayında salgının ikinci dalgasına karşı büyük bir mücadele veren Rusya’da, günlük yeni vaka sayılarındaki istikrarlı düşüş dikkat çekiyor. 2021 yılının mart ayı itibariyle, aralık ayının sonlarında 30 bine ulaşan günlük vaka sayılarını ortalama 10 bine kadar düşüren Rusya’da sağlık uzmanları daha fazla aşının uygulanmasıyla sayıların daha da düşeceğini belirtiyor.

Pazar günü ülkede 10,595 yeni vaka ve 368 ölüm kaydedilirken Moskova Valisi Sergei Sobyanin de 65 yaş ve üstü vatandaşlar için uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarının kaldırıldığını duyurdu. Böylece başkent Moskova’da uygulanan son yasak da kalkmış oldu.

İki milyondan fazla vatandaşın iki doz aşılarını olduğu ülkede iki milyon vatandaşa da ilk doz aşıları uygulanırken Rusya, Gamaleya Enstitüsü’nde üretilen Sputnik V aşıları için Avrupalı ülkelerle görüşmelerini sürdürüyor.

8 Mart itibariyle 4 milyon 333 bin 29 vakanın kaydedildiği ülkede 89 bin 473 kişi de virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

ABD’den Rusya’ya “Batı kökenli aşıları kötüleme” suçlaması

ABD’li yetkililer, Rus istihbarat birimlerinin başta Pfizer-BioNTech aşısı olmak üzere Batıda üretilen aşılar için, çevrimiçi kaynaklar üzerinden bir kötüleme kampanyası yürüttüğü görüşünde. 

Wall Street Journal’ın haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı bünyesinde bulunan ve dış ülkelerden ABD’ye yapılan dezenformasyon kampanyalarıyla ilgili çalışmalar yürüten Küresel Katılım Merkezi’nden (GEC) bir yetkili, dergiye yaptığı açıklamada, Rus istihbarat birimlerinin dört ayrı yayın üzerinden Batı ülkelerinde üretilen aşılara karşı bir dezenformasyon kampanyası başlattığını söyledi.

Rus istihbaratı tarafından oluşturulan bazı internet sitelerinin Batı aşılarının yan etkileri, etkinlik düzeyleri hakkında yalan haberler yaydığını belirten yetkili, Rusya’nın ayrıca ABD’nin Pfizer-BioNTech aşılarını onaylamak için hızlı davrandığına dair haberler ürettiğini söyledi.

ABD’li yetkililere göre, Rus istihbaratının dezenformasyon için kullandığı internet sitelerinin günlük ziyaretçi sayısı bir hayli az olsa da bu bilgilerin internetteki diğer kaynaklara ulaşma ihtimali yetkilileri endişelendiriyor. 

Küresel Katılım Merkezi’nin yetkililerine göre, Rus devlet medyası ve Rus hükümetine bağlı Twitter hesapları da Pfizer-BioNTech aşısının etkinliğini hedef alan bazı uzman yorumlarını paylaşarak Rusya’nın ürettiği Sputnik V aşısının satışlarını artırmayı hedefliyor.

Kremlin’in basın sözcüsü Dimitri Peskov ise Rus istihbaratının Batılı aşılar hakkında yanlış bilgi yayma çabalarını yalanladı. Telefon aracılığıyla WSJ’ye konuşan ve iddiaların “mantıksız” olduğunu belirten Peskov, “Eğer biz de kendi üretimimiz olan Sputnik V aşısı hakkında medyada yer bulan her negatif yayında ABD istihbaratının parmağını olduğunu düşünürsek kafayı yeriz. Çünkü her gün hemen hemen her Anglo-Sakson kökenli medya kuruluşunda bu tarz haberlere rastlıyoruz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.