Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsviçre halkı, peçe ve burkanın kamuya açık alanlarda yasaklanmasına “Evet” dedi

İsviçre, Müslümanların peçe veya burka kullanmalarını yasaklamaya hazırlanıyor. Ülkede 7 Mart Pazar günü yapılan referandumda, halkın yüzde 51’i, kamuya açık alanlarda burka veya peçe kullanılmasının yasaklanmasına “Evet” dedi.

Fransa, Belçika ve Avusturya’dan sonra İsviçre de kadınların kamuya açık alanlarda peçe veya burka kullanmalarını yasaklıyor. Ülkede sağcı popülist İsviçre Halk Partisi’ne (SVP) yakınlığıyla bilinen muhafazakar Egerkinger Komitesi’nin girişimleriyle dün (7 Mart) düzenlenen referandumda, İsviçre halkının yüzde 51,2’si ,kadınların kamuya açık alanlarda burka veya peçe kullanmalarının yasaklanmasına “Evet” dedi.

Referandum sonuçlarıyla birlikte sağlık sorunları, ibadethanelerde yapılan toplanmalar ve dini festivaller dışında, yüzü kapatan peçe ve vücudu tamamen örten burka giyilmesi ülke genelinde yasaklanacak.

İsviçre’de yaşayan Müslümanlar ise karara tepkili. Ülkenin önde gelen “Müslüman-feminist” oluşumlarından Les Foulard Violets’in üyesi olan Ines Al-Şik, yasak hakkında yaptığı açıklamada, “Bu, İsviçre’deki Müslüman topluluğa yönelik açık bir saldırı. Burada amaçlanan şey Müslümanları damgalamak ve ötekileştirmek” diye konuşurken İsviçre İslami Şemsiye Örgütleri Federasyonu tarafından yapılan açıklamada, “Bu sembolik politika, kadın ve erkek Müslümanlara yönelik olsa da bu girişimi kabul ederek kendi değerlerinin altını oyan İsviçre’nin tamamına zarar verecek” ifadeleri kullanıldı.

Ülkede, Müslüman turistler tarafından yoğun şekilde ziyaret edilen Cenevre ve Bern şehirlerindeki turizm çalışanları ve otel sahipleri de yasağın Arap ülkelerinden gelen turist sayısını düşürmesinden endişeli olduklarını söylüyor.

Referandumla kabul edilen peçe ve burka yasağını destekleyenler ise yasağın şiddet yanlısı sokak protestolarını ve futbol holiganlarının maske takmalarını engelleyeceğini, referandum metninde İslam’dan bahsedilmediğini ve “peçe”,”burka” gibi kelimelerin metinde yer almadığını belirtiyor.

İsviçre hükümetinin internet sitesinde yasakla ilgili gerekçelerin paylaşıldığı bir videoda ise peçe ve burkanın, kadınların gördüğü baskıyı sembolize ettiği ve İsviçre toplumuna uygun olmadığı belirtiliyor.

İsviçre Parlamentosu ve ülkenin federal hükümetini oluşturan yedi üyeli yürütme konseyi, muhafazakarlar tarafından yapılan referandum önerisine karşı çıkmış, bunun yerine peçe ve burka takanların kimlik kontrolüne girdiklerinde yüzlerini açmalarını zorunlu kılacak bir düzenleme yapılmasını önermişti.

26 kantonun 15’inde yüzü kapatmanın yasak olduğu 8,5 milyon nüfuslu İsviçre’de, Müslümanlar nüfusun yüzde 5’ini (yaklaşık 400 bin kişi) oluşturuyor. Ülkedeki Müslümanların büyük kısmının Türkiye, Bosna Hersek ve Kosova’dan göç ettiği biliniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.