Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadir Has Üniversitesi’nden “Toplumsal Cinsiyet Raporu”: “Salgın döneminde çalışanların üçte biri iş veya gelir kaybına uğradı, kadınlar salgını daha stresli yaşadı”

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında “Pandemi Döneminde Toplumsal Cinsiyet Meseleleri” başlıklı bir webinar gerçekleştirdi. Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi Müdürü ve Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mary Lou O’Neil’ın yaptığı webinarda  Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) “COVID-19 ve Toplum: Salgının Sosyal, Beşeri ve Ekonomik Etkileri, Sorunlar ve Çözümler” başlıklı özel proje çağrısı kapsamında desteklenen iki yeni araştırmanın sonuçları açıklanarak toplumsal cinsiyet bağlamında ele alındı. Açıklanan rapora göre salgın sürecinde iş veya gelir kaybedildi, kilo alındı, sigara kullanımının artmasının yanı sıra, hayattan ve ilişkilerde memnuniyet düşüşü yaşandı.

Kadınlar, salgını daha stresli yaşadı

Açıklanan sonuçlara göre, Mart 2020 itibariyle başlayan koronavirüs salgınını önleme tedbirleri sürecinde araştırmaya katılanların yüzde 45’i işe gitmeye devam etmiş. Bu süreçte evden çalışanların oranı yüzde 26,9 olurken, kısmen evden çalışanlar ve zaman zaman işe gidenlerin oranı yüzde 13,5’te kalmış. Çalışan kadınların yüzde 28’i, erkeklerinse yüzde 30,2’si koronavirüs salgını sürecinde iş veya gelir kaybına uğramış.

Rapora göre, salgının beraberinde getirdiği kısıtlamalar, sağlık davranışlarında da belirgin farklılıkların gözlemlenmesine neden oldu. Araştırma kapsamında görüşülen kadınların yüzde 41,6’sı, erkeklerinse yüzde 37,7’si bu süreçte kilo aldığını bildirmiş. Sağlığa etki eden bir diğer unsur ise sigara kullanımı. Salgın sürecinde sigara kullanan kadınların yüzde 28,7’si, erkeklerin yüzde 19,6’sı sigara kullanımını artırdığını bildirmiş. Sigara artışında öne çıkan sebep olarak ise kadınların yüzde 64’ünde koronavirüs salgını sırasında yaşanan stres, erkeklerin yüzde 51’inde ise can sıkıntısı olarak gösterilmiş. 

Açıklanan raporda ise genel başlıklar şöyle: 

  • ïKoronavirüs salgını döneminde çalışanların yaklaşık üçte biri iş veya gelir kaybına uğradı.
  • ïBu dönemde kadınların ve erkeklerin neredeyse yarısı kilo aldı, dörtte birinden fazlası sigara kullanımını artırdı. 
  • ïHem genel hayat memnuniyetinde hem de ilişki memnuniyetinde düşüş gözlemlendi. 
  • Sanatçılar salgın döneminde daha çok çevrimiçi çağdaş sanat izleme pratiklerine yöneldi.
  • ïSalgından ekonomik, psikolojik ve sosyal açıdan etkilenen sanatçı ve sanat profesyonellerinin yüzde 58’i ciddi bir gelir kaybına uğradı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.