Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa, Cezayir Bağımsızlık Savaşı ile ilgili belgeleri kamuya açık hale getiriyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, devlet arşivinde bulunan “gizli belge” statüsüne sahip elli yıldan eski dosyaların kamuya açık hale getirilmesine izin verdiğini açıkladı. Bu karar ile birlikte Cezayir Bağımsızlık Savaşı ile ilgili tüm belgelerin üzerindeki inceleme yasağı da kalkacak. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, devlet arşivlerindeki gizli belge niteliğini taşıyan elli yıldan eski dosyaların kamuya açılmasına izin verdi. Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, araştırmacıların en fazla 50 yıllık belgelere erişebildiği belirtildi ve alınan bu karar ile birlikte Cezayir Bağımsızlık Savaşı ile ilgili tüm belgelerin üzerindeki inceleme yasağının kalktığı da duyuruldu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Bugün (10 Mart) itibari ile uygulamaya girecek karar ile birlikte araştırmacılar başvuru yapılması halinde devlet arşivlerinde bulunan, 1970 yılı ve öncesinde hazırlanmış, üzerinde gizli belge damgası vurulan tüm belgeleri inceleyebilecek. 

Karar nasıl geldi?

2018 yılında Macron ilk kez, Fransız ordusunun 1954-1962 yılları arasındaki savaş sırasında sistematik işkence kullandığını kabul etmiş ve 1957 yılında Cezayir’de bir muhalif olan Maurice Audin’in ölümünde Fransız devletinin sorumlulu olduğunu resmen kabul etmişti.

Geçen hafta ise Macron, “Fransa adına”, Cezayirli yönetici ve avukat Ali Boumendjel’in 1957 yılında Fransız askerleri tarafından işkence görüp öldürüldüğünü anlatmak için Boumendjel’in dört torunu ile bir araya gelmişti.

Macron ayrıca Cezayir’in bağımsızlığını destekleyen ve savaş sırasında Fransız ordusu tarafından işkence yapılmasını kınayan Fransız feminist Gisele Halimi’yi de onurlandırmak istiyor. Macron’un önümüzdeki yıl Cezayir’in bağımsızlık savaşının sona ermesinin 60’ıncı yıldönümü münasebetiyle üç farklı anma törenine de katılması bekleniyor. 

Cezayir Bağımsızlık Savaşı

Fransa’nın 1830’lu yıllarda başlayan sömürgeci işgaline karşı, 1 Kasım 1954’te Cezayir’in bağımsızlığını savunan Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC), Fransızlar’a karşı bağımsızlık mücadelesini, yayımladığı bağımsızlık bildirgesi ve sömürgecilere karşı ayaklanma çağrısı ile başlattı.

1954 yılında bağımsızlık savaşını başlatan Cezayir, sekiz yıl süren kanlı bir savaştan sonra Fransa’dan bağımsızlığını kazandı ve 130 yıllık sömürgeci yönetime son verdi. Ülkede sekiz yıl boyunca süren savaşta, yaklaşık 1,5 milyon Cezayirli hayatını kaybederken, milyonlarca insan yerinden oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.