Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık-Sen’den salgınla mücadelede sağlık çalışanları araştırması: “Yüzde 98’i yorgun, yüzde 30’u koronavirüse yakalandı ve yüzde 27’si istifa etmeyi düşünüyor”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Genel Başkanı Semih Durmuş dün (10 Mart), “Kovid-19’la Mücadele Sürecinde Sağlık Çalışanları Araştırması” sonuçlarını paylaştı. Araştırmaya göre, salgının birinci yılını geride bıraktığımız bu günlerde sağlık çalışanlarının yüzde 98’i yorgun, yüzde 30’u koronavirüse yakalandı ve 27’si istifa etmeyi düşünüyor.

Ülke çapında 3 bin 718 sağlık çalışanının katıldığı “Kovid-19’la Mücadele Sürecinde Sağlık Çalışanları Araştırması”nın sonuçları, salgın sürecindeki ağır çalışma koşullarının, sağlık çalışanlarının kişisel, ailevi ve sosyal yaşamlarını, duygu durumlarını ve ekonomik koşullarını olumsuz etkilediğini ortaya koydu. Salgınla beraber artan iş yükünden dolayı “yorulduğunu” ve “çok yorulduğunu” ifade eden sağlık çalışanlarının oranı yaklaşık yüzde 98. Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş’un açıkladığı sonuçlara göre, uyku sürelerinin ve kalitesinin düştüğünü söyleyen katılımcılarının oranı yüzde 81.

Katılımcıların yüzde 80’i tükenmişlik hissi yaşadığını, yüzde 91’i huzursuz olduğunu, yüzde 92’si sürekli olarak stresli hissettiğini söyledi.

Maaşlar ve ek ödemeler yetersiz, alım gücü düştü

Araştırma sonuçlarında salgın sürecindeki ağır çalışma koşullarının, sağlık çalışanlarının kişisel, aile ve sosyal yaşamları ile duygu durumları üzerindeki etkisi dışında ekonomik koşullarına olan etkilerine de değinildi. Örneğin, sağlık çalışanlarının yüzde 75’i salgının birinci yılını geride bıraktığımız bu günlerde önceki yıllara kıyasla diğer memurlardan daha düşük ücret aldıklarını belirtiyor. Yapılan ek ödemeleri adaletli ve yeterli bulmayanların oranı ise yüzde 98.

Yetersiz ve adaletsiz maaşların ve ek ödemelerin bir sonucu olarak alım gücünün geçtiğimiz yıllara göre düştüğünü söyleyen sağlık çalışanlarının oranı yüzde 87’nin üzerinde.

Sağlık çalışanlarının, yetersiz maaşlar ve ek ödemeler, emeğin maddi karşılığını alamama ve alım gücünün düşmesi nedeniyle çok bir süreçten geçtiğini ifade eden Durmuş, “Başta ekonomi olmak üzere araştırmamızla ortaya konulan pek çok sorun nedeniyle sağlık çalışanları kutsal mesleklerinden soğuyor. Bu durum hiç düşünülmemesi gereken bir mekanizmayı akla getiriyor, istifa. Araştırmamıza göre, sağlık çalışanlarının yüzde 27’si istifa etmeyi düşünüyor. Bunun sebebi ise yoğun çalışma temposu, salgın korkusu, gelir kaybı, ücret adaletsizliği, mobbing ve şiddet olaylarına dayanıyor” dedi.

Koronavirüse yakalanan sağlık çalışanı oranı yüzde 30

Araştırmada, salgın sürecinde çok sayıda sağlık çalışanının koronavirüse yakalandığı vurgulandı. Durmuş, bu durumu “Kendisine Kovid-19 teşhisi konulan sağlık çalışanı oranı yüzde 30. Her türlü tedbire her türlü kendisini koruma noktasındaki bilinç düzeyinin yüksek olmasına rağmen bu oranları görüyoruz. Çünkü sağlık çalışanlarının bütün bu süreç içerisinde aşırı yorgunluğa bağlı olarak vücut dirençlerinin düşük olmasının da bunda çok büyük bir etkeni var” diyerek açıkladı.  

“Kovid-19’la Mücadele Sürecinde Sağlık Çalışanları Araştırması”nın sonuçlarını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile de paylaşan Durmuş, “Mücadelemiz, bu tablonun çok geç olmadan ters yüz edilmesi içindir. Bu sorunların ortadan kalkması, sağlık çalışanlarının yüzlerinin gülmesi ile mümkündür. Yeter ki kararlı irade ortaya konsun. Sağlık çalışanlarının sorunlarını görmezden gelmek mümkün değildir. Can kurtarmak için zamanla yarışan insanların, sorunlarının çözümünü zamana yaymak da işin doğasına aykırıdır” dedi.

Rapor sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Derleyen: İlayda Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.