Afganistan Eğitim Bakanlığı, 12 yaşından büyük kız öğrencilerin halka açık etkinliklerde şarkı söylemesini yasakladı. Karar, Afganistan’da öfke uyandırırdı ve eleştirmenler bu yeni uygulamanın, katı İslamcı grup Taliban’ın 1990’lardaki yönetimi sırasında kızları okula göndermediği sırada dayattığı kuralları anımsattığını söyledi.
Afganistan’da 12 yaşından büyük kız öğrencilerin halka açık etkinliklerde şarkı söylemesi Eğitim Bakanlığı tarafından yasaklandı.
Kabil merkezli yayıncı Ariana News tarafından sosyal medyadan paylaşılan habere göre, 12 yaşından büyük kız öğrenciler “sadece kadınların katıldığı etkinliklerde” şarkı söyleyebilecek.
ریاست معارف شهر کابل گفته است که پس از این، دختران که سن شان از ۱۲ بالاتر باشد حق اجرای ترانه در مجالس و برنامه های عمومی را ندارند.
— Ariana News (@ArianaNews_) March 10, 2021
در مکتوب این ریاست به مکاتب آمده است: "مجالس که اشتراک کنندگان آن صدفیصد اناث (زن) باشد از این امر مستثنا میباشد."#Afghanistan #ArianaNews pic.twitter.com/pxAJEIGztk
Almanya merkezli DPA haber ajansının aktardığına göre, Eğitim Bakanlığı Sözcüsü bu kararın doğruladı ve kararın tüm iller için geçerli olduğunu belirtti. Basın Sözcüsü Najiba Aryan ise kararın öğrenci ve velilerden gelen öneriler üzerine alındığını savundu.
Alınan bu karar, Taliban’ın politikalarını anımsattığı gerekçesiyle sosyal medya kullanıcıları, kanaat önderleri ve aktivistler tarafından öfke ile karşılandı. Bazı Twitter kullanıcıları, dans eden ve şarkı söyleyen genç kızların görüntülerini ve videolarını paylaştı ve yasağa itiraz etti. Ünlü gazeteci Raçi Kumar, şarkı söyleyen kızların videosunu sosyal medya hesabından paylaştı ve “Taliban ile aynı değerler paylaşılmaya başlanıldığı taktirde cumhuriyet üzerinde iyi bir izlenim bırakılmaz” dedi.
When I read the first few lines, I thought you were commenting on Kabul Ed Dept’s decision to refuse girls over 12years from signing publicly.
— Ruchi Kumar روچی کمار रूची कुमार (@RuchiKumar) March 10, 2021
It’s not a good look on the Republic if they start emulating the same values as the Taliban. https://t.co/29UvqftrIN
Karara verilen bir diğer tepki de ülkenin en ünlü kadın şair ve yazarlarından biri olan Shafiqa Khpalwak‘tan geldi. Khpalwak, “İnsanlar bir çocuğu bile cinsiyet temelli bir perspektiften görebilecek kadar zalim olabiliyor” dedi.
Afganistan’da Taliban’ın 2001 yılında devrilmesinden bu yana kadın hakları çarpıcı bir şekilde gelişmiş ve o zamandan bu yana ülkede daha açık ve eşit bir toplum yaratma çabaları kısmen etkili olmuştu. Eğitim Bakanlığı’nın bu kararı, atılan bütün bu adımları tersine çevirebileceği ihtimalini beraberinde getirdi.
Derleyen: Senem Görür
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.