Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 833. haftada 27 yıl önce kaybedilen Mirze Ateş için adalet istedi – Mirze Ateş’in eşi Rinde Ateş: “Evimizi ateşe verdiler, eşimi yakaladılar, bizi dövdüler”

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 134. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından açıklama yaptı. 833. haftanın moderatörlüğünü gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak yaptı. Cumartesi İnsanı Seza Mis Horuz’un okuduğu açıklamada, 18 Mart 1994 yılında Diyarbakır’da evi yakıldıktan sonra gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Mirze Ateş (37) için adalet istendi. 

Mirze Ateş’in eşi Rinde Ateş, “Gece saat ikide askerler ve korucular bizim evimize baskın yaptılar, evimizi ateşe verdiler. Eşimi yakaladılar, bizi dövdüler ve çok hakaret ettiler” dedi

Kayıplara ve adalete ulaşmak için mücadele ettiklerini ve mücadelelerinin önündeki en büyük engelin, devletin cezasızlık politikaları olduğunu dile getiren Cumartesi İnsanı Seza Mis Horuz,Kamu gücünü kullanırken yetkilerini aşıp yurttaşa karşı suç işleyenlerden hesap sorulmamasının ağır hak ihlallerini teşvik ettiği gerçeğinin altını çiziyoruz. 833 haftadır, haykırıyoruz: Cezasızlık mücadele, bizim için bir adalet meselesidir. Gözaltında kaybetmeler dahil, ağır insan hakları ihlallerinin önlenmesi meselesidir. Hukukun üstünlüğünün sağlanması ve halkın güven duyduğu bir yargı sistemi inşası meselesidir” diye devam etti.

Cezasızlık politikalarına itiraz etmenin bir vatandaşlık görevi olduğunu söyleyen Horoz, “Gece yarısından sonra gerçekleşen baskında evi ateşe verilen Mirze Ateş, asker ve korucular tarafından darp edilerek gözaltına alındı. Elleri kelepçelenen, başına torba geçirilen Mirze Ateş, aynı durumdaki diğer köylülerle birbirlerine halatla bağlandı” diyerek Ateş’in gözaltına nasıl alındığını anlattı.

Olaydan bir ay sonra Mirze Ateş’in kardeşi Eşref Ateş’in de gözaltına alındığını dile getiren Horoz, “Eşref Ateş, Diyarbakır Jandarma Alay Komutanlığı’nda gözaltında tutulurken kardeşi ile aynı tarihte gözaltına alınan akrabaları Kuddusi Adıgüzel ile karşılaştı ve ondan kardeşi Mirze Ateş’in de aynı yerde olduğunu öğrendi. Gözaltına alınan köylüler aylarca gözaltında tutuldu ve ağır işkence gördü. Gözaltına alındıkları reddedilen Mirze Ateş’ten ve Kuddusi Adıgüzel’den ise bir daha haber alınamadı” dedi. 

Mirze Ateş’in gözaltına alındığına ve aylarca gözaltında tutulduğuna dair çok sayıda tanık olmasına rağmen ailesinin bütün girişimlerinin sonuçsuz kaldığını anlatan Horoz, “Etkin ve tarafsız bir soruşturma yürütülmedi. Mirze Ateş’in akıbeti karanlıkta bırakıldı. Failleri cezasızlıkla korundu. Yargı makamlarını, Mirze Ateş dosyasındaki 27 yıllık cezasızlığı sonlandırmak ve adaleti sağlamak için harekete geçmeye  çağırıyoruz” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.