Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya ve İngiltere’de on binlerce kişi cinsel saldırıya ve tacize karşı sokaklara çıktı

Avustralya’da on binlerce kişi Canberra, Sidney, Melbourne ve Brisbane şehirlerinde işyerinde taciz ve zorbalığa karşı önlem alınması için yürüdü. İngiltere’de ise Sarah Everard isimli kadının, bir polis tarafından kaçırılarak öldürülmesinin ardından düzenlenmek istenen protesto, koronavirüs salgını sebebiyle yasaklandı. Yasaklara rağmen toplananlardan dört kişi gözaltına alındı.

Avustralya Parlamento Binası’nda, üç kadının bir parlamento çalışanı tarafından cinsel tacize uğradığının ortaya çıkmasının ardından ülkede farklı şehirlerde on binlerce kişi işyerinde tacize karşı protesto yürüyüşü yaptı. 

2019’da Avustralya Parlamento binasında, erkek bir hükümet çalışanı tarafından tecavüze uğradığını açıklayan Brittany Higgins de Canberra şehrindeki yürüyüşte yer aldı. “Adalet İçin Yürüyüş” (March 4 Justiceetkinliğinde kalabalığa gözyaşları içinde seslenen Higgins, “Parlamento binasında çalışan bir meslektaşım tarafından tecavüze uğradım ve çok uzun bir süre etrafımdaki insanların başıma gelenlerle sadece, tecavüzün nerede gerçekleştiği ya da onlar için ne anlam ifade edebileceği sebebiyle ilgilendiğini hissettim. (…) Sadece diğer kadınları korumak ümidiyle öne çıkıp başımdan geçenleri anlattım” dedi. 

Yürüyüşü düzenleyenler tarafından, Avustralya Başbakanı Scott Morrison’a yapılan, etkinliğe katılma ve konuşma yapma daveti de başbakanlık tarafından reddedildi. Ardından, Başbakan Morrison, protestocular içinden belirlenecek temsilcilerle ofisinde bir görüşme yapmayı teklif etti. Protestocular ise bu teklifi, kapalı kapılar ardında bir görüşme yapmak istemediklerini söyleyerek kabul etmedi.   

İngiltere’de ise 3 Mart tarihinde Londra’da kaybolmasının ardından bir hafta sonra cansız bedenine ulaşılan Sarah Everard’ı kaçıran ve öldüren kişinin Wayne Couzens isimli bir polis memuru olduğu ortaya çıktı.

13 Mart’ta, “Sokakları Geri İstiyoruz” (Reclaim These Streets) sloganı altında bir araya gelen kadınlar tarafından Everard’ın kaçırıldığı parkta düzenlenmek istenen anma gecesi “koronavirüs önlemleri” kapsamında yasaklandı. Polisin, eyleme katılanlara 10 bin sterlin ceza kesileceğini söylemesinin ardından sosyal medya üzerinden başlatılan kampanya sayesinde 200 bin sterlin bağış toplayan kadınların bir kısmı, yasaklara rağmen anma gecesine katılacaklarını duyurdu.

Koronavirüs kısıtlamaları sebebiyle anma çevrimiçi olarak da düzenlenirken yüzlerce kadın ellerinde mumlarla Everard’ın kaçırıldığı bölgenin yakınlarında toplandı. 

Polisin orada toplanan kadınlara müdahale ederek bazı protestocuları kelepçelemesi tepkilere neden olurken istifa çağrılarıyla karşı karşıya kalan Londra Emniyet Müdürü Cressida Dick, gazetecilere, polislerin “hain konumuna” koyulduğunu söyleyerek istifa etmeyi reddetti. Everard’ı öldüren erkeğin polis olması, katilin polis olduğu için korunmak istendiği ve “kime güvenileceği” başta olmak üzere birçok tartışmayı beraberinde getirdi.

Öte yandan, anma töreni sırasında dört kişi gözaltına alındı. 

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.