Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Avrupa’da “üçüncü dalga” endişesi yaşanırken birçok ülkede önlemler artırılıyor, Norveç ve Danimarka’dan sonra İrlanda ve Almanya da AstraZeneca aşısının kullanımını durdurdu

Avrupa’da hızla yayılan mutant virüslerle birlikte “salgında üçüncü dalga” endişesi yaşanırken birçok Avrupa ülkesi yeni kısıtlamaların getirileceğini açıkladı. Norveç ve Danimarka’dan sonra İrlanda ve Almanya da AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldığını duyurdu. Yeni yapılan bir çalışmaya göre çocuklar arasında mesafe ve maske kuralına uyulduğu sürece okullar tekrar açılabilir. Yunanistan’dan “turizmi yeniden canlandırma” planı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Avrupa’da “salgında üçüncü dalga” paniği

Avrupa’da hızla yayılan mutant virüslerle birlikte salgında üçüncü dalgası yaşanıyor. Yeni varyantların görülmesi ve birçok ülkenin aşılama programında geri kalması, vaka sayılarının artışına neden olurken Avrupa Birliği (AB) genelindeki vaka sayıları şubat ayından bu en yüksek seviyeye ulaşırken Fransa, Almanya, İtalya, Polonya, Macaristan ve Çekya yeni kısıtlamaların getirileceğini açıkladı.

İtalya Başbakanı Maria Draghi, ülkede artan vaka sayılarıyla ilgili yaptığı açıklamada “Salgının başlangıcından bir yıl sonra yeni dalgayla karşı karşıyayız. Geçen baharda olanların etkileri hala devam ediyor. Aynı şeylerin bir daha olmaması için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi. İtalyada hükümet, bugün (15 Mart) itibariyle ülkenin pek çok noktasında kısıtlamaların artırılacağını ve yalnızca çalışmak zorunda olanların sokağa çıkabileceklerini duyurdu.

Kuzey İtalya’daki birçok şehrin yanında Güney İtalya’da Campania ve Puglia bölgelerinde okullar, restoranlar, barlar ve alışveriş merkezilerinin kapatılması ancak eczane ve süpermarketlerin açık kalması kararlaştırılırken ülkenin diğer bölgelerinde ise şehirlerarası seyahatlere izin verilmeyeceği ancak okulların ve birçok işletmenin açık kalacağı duyuruldu. 

Fransa da üçüncü dalga endişesiyle karşı karşıya. Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, özellikle başkent Paris ve çevre bölgelerde durumun gitgide kötüleştiğini belirterek “Her 12 dakikada bir Parisli bir kişi yoğun bakıma alınıyor” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hafta sonu Fransa’nın bazı bölgelerinde sokağa çıkma yasağı ve ek olarak birçok kısıtlamanın getirildiğini açıklamıştı ancak Fransız doktorlara göre vaka sayılarını indirmek için tıpkı geçen bahar aylarında olduğu gibi “ulusal kapanma” uygulamasına gidilmesi gerekiyor.  

Almanya‘da ise sağlık otoriteleri geçen hafta ülkenin üçüncü dalgayla karşı karşıya olduğunu açıklarken ülkede pazar günü (14 Mart) açıklanan 12 bin 674 yeni vaka ile önceki haftalara oranla büyük bir artış olduğu belirtildi. 

Polonya ise geçtiğimiz kasım ayından bu yana en yüksek günlük rakam oranına ulaştığını ve günlük vaka sayısının 17 bin 260’a kadar çıktığını bildirdi. Polonya hükümet yetkilileri, yeni kısıtlamaların bu hafta içinde duyurulacağını açıkladı.  

Macaristan ve Çekya da son zamanlarda salgının başlangıcından bu yana en yüksek vaka ve ölüm oranlarının görüldüğünü ve önümüzdeki günlerde durumun daha da kötüye gidebileceğini belirtti.

İrlanda, AstraZeneca aşısının kullanımının askıya alındığını açıkladı 

İrlanda Ulusal Aşılama Danışma Komitesi (NIAC), geçtiğimiz günlerde Norveç’te AstraZeneca aşısı uygulanan çok sayıda kişide kan pıhtılaşması görülmesi üzerine aşının kullanımının geçici olarak durdurulduğunu açıkladı. 

Şimdiye kadar vatandaşlara 110 bin doz AstraZeneca aşısı uygulanan İrlanda’da bildirilen bir yan etki yok. İrlanda ulusal televizyon kanalı RTE ise aşıyla ilgili mevcut verilerin aşının kan pıhtılaşması oluşturma riskini arttırdığına dair herhangi bir kanıt göstermediğini ve klinik çalışmalarda da bu yönde bir risk ortaya çıkmadığını söyledi. 

İrlanda Sağlık Direktörü Yardımcısı Dr. Ronan Glynn, cumartesi (13 Mart) günü Norveç İlaç Daire’sinden kendilerine bazı yeni verilerin ulaştığını belirterek, “AstraZeneca’nın aşısı ile bu vakalar arasında herhangi bir bağlantı olduğu sonucuna varılmadı. Ancak,ihtiyati tedbir olarak daha fazla bilgi alınana kadar, NIAC, AstraZeneca aşısının İrlanda’da uygulanmasını geçici olarak ertelenmesini tavsiye etti” dedi.İrlanda Sağlık Bakanı Stephen Donnelly de kararı “ihtiyatlı bir adım” olarak tanımladı. 

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) daha önce aşı ile kan pıhtılaşması arasında bir bağ olmadığını belirtmiş ve bu gibi durumlarla aşı kullanımının askıya alınmasına gerek olmadığını belirtmişti. Şu ana kadar 11 milyon doz AstraZeneca aşısı uygulanan İngiltere’de ise yetkililer halkı AstraZeneca aşısı olmaya teşvik ediyor. 

İlk olarak Norveç’te görülen kan pıhtılaşması durumu sonrasında Norveç ve Danimarka geçen hafta AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldıklarını duyurmuştu. Böylece Avrupa genelinde aşının kullanımını geçici olarak durduran ülke sayısı 10’a yükseldi.

Yeni yapılan araştırmaya göre çocuklar arasında mesafe ve maske kurallarına uyulduğu sürece okulların açılmasında bir sorun yok

Koronavirüsün salgın olarak tanımlanmasının ardından dünyanın birçok yerinde okullar kapatılmış ve milyonlarca okul uzaktan eğitime geçmişti. Clinical Infectious Dieseases dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, çocukların mesafe ve maske kurallarına uyduğu sürece okulların yeniden açılmasında herhangi bir engel olmadığı belirtildi. 

ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri(CDC) tarafından da tavsiye edilen ve sınıflarda gerekli havalandırma sistemleriyle birlikte öğrenciler arasında yaklaşık iki metre mesafe bırakılmasına yönelik yönerge karşı DSÖ sınıflarda bir metre mesafenin yeterli olacağını açıklamıştı. 

ABD’deki Brown Üniversitesi’nde Halk Sağlığı Fakülte Dekanı olarak görev yapan Dr. Ashish Jha, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, CDC kılavuzunun değişebileceğini belirterek “Okulları güvenli bir şekilde tekrar açmak mı istiyorsunuz? Maske, yeterli havalandırma sistemleri, test, öğretmen ve personeli aşılamanız gerekiyor. Okulları açmak için uymanız gereken liste bu” dedi. 

Çocukların okula dönmesinde herhangi bir sorun olmadığını ortaya koyan araştırma, ABD’nin Massachusetts eyaletindeki okullarda, sınıflarda yarım metre mesafe ile iki metre mesafe kuralı uygulayan okulların vaka oranlarının karşılaştırıldığı verileri baz alıyor. Bu okullardaki vaka sayılarında çok büyük farklar olmadığını belirten araştırma yazarları, diğer ülkelerdeki verileri de gözden geçirdiklerini ancak maske takıldığı sürece okulların vaka artışlarında büyük bir etkiye sebep olmadığını düşündüklerini söyledi. 

Yunanistan’dan “turizmi yeniden canlandırma” planı

Yunanistan hükümet yetkilileri, mayıs ayı itibariyle turizmi yeniden canlandırmak için koronavirüs aşılama takviminde yeni bir program oluşturdu. Ülke, turizm sektöründe çalışan yaklaşık 800 bin Yunan vatandaşının aşılanacağını ve ülkeye tüm giriş ve çıkışlarda sıkı denetimlerin yapılacağını söyledi. 

Böylece ülkenin aşılama programında öncellikli ve yüksek risk grubunda olan kişilerden sonra turizm çalışanlarının aşılanması kararlaştırılırken ülkenin turizm sezonunu 14-15 Nisan tarihlerinde başlamasının beklendiği kaydedildi.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.