Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Senatosu’nun içişleri bakanı olarak onayladığı Deb Haaland, ülkenin “ilk yerli Amerikalı bakanı” olacak

ABD Senatosu, Başkan Joe Biden tarafından içişleri bakanı olarak aday gösterilen Deb Haaland’ın görevini onayladı. New Mexico eyaletinde yaşayan Laguno Pueblo kabilesine mensup Haaland, ABD tarihinin ilk yerli Amerikalı bakanı olacak.

Amerika Birleşik Devleti (ABD) Kongresi, 20 Ocak’ta göreve başlayan yeni ABD Başkanı Joe Biden tarafından aday gösterilen Deb Haaland’ın içişleri bakanlığını onayladı. 15 Mart Pazartesi günü ABD Senatosu’nda yapılan oylamada Lindsey Graham, Lisa Murkowski, Dan Sullivan ve Susan Colling gibi Cumhuriyetçi senatörlerin desteğiyle 40’a karşı 51 oyla görev onayı alan Haaland, ABD tarihinde bakan olarak seçilen ilk yerli Amerikalı oldu.

New Mexico eyaletinde yaşayan Laguno Pueblo kabilesine mensup Haaland, 2018 yılının kasım ayındaki ara Kongre seçimlerinde New Mexico eyaletinde kazanarak Kansas’tan seçilen Sharica Davids ile birlikte ABD Kongresi’nin ilk iki Amerikan yerlisi kadınından biri olmuştu. Haaland’in kısa sürede yemin ederek resmen görevine başlaması bekleniyor.

ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 2’lik bir kısmı (5.2 milyon) kendilerini Amerikan yerlisi veya Alaska yerlisi olarak tanımlıyor. Biden tarafından aday gösterilen Haaland, ABD yönetiminin federal düzeyde tanınan 574 yerli toplulukla ilişkilerini yönetecek. Haaland’ın ayrıca, Biden yönetiminin iklim kriziyle mücadele ve karbon emisyonlarını düşürme politikalarında da önemli görevler üstlenmesi bekleniyor.

ABD’de yerli Amerikalı gençlerle ilgili çalışmalar yürüten Yerli Amerikan Gençlik Merkezi’nin yönetici direktörü Nikki Pitre, Haaland’ın seçilmesinin ardından The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada “Yerli gençler Haaland’ı bir rol model ve haklarının, topluluklarının savunucusu olarak görüyor. Haaland yerli toplulukların geleceğinin bir temsili olarak görüyor” diye konuştu. 

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.