Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin yönetiminden Alibaba’ya: “Medyadan elinizi çekin”

Çin hükümeti, Çin merkezli çevrimiçi ticaret sitesi Alibaba’nın medya üzerinde artan etkisinden dolayı platformun kurucusu Jack Ma’ya, sahip olduğu medya varlıklarını elden çıkarmasına yönelik çağrıda bulundu.

Alibaba kurucusu Jack Ma ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping

Wall Street Journal’da yer alan habere göre, Çin hükümeti, medya üzerindeki etkisinin arttığını gerekçe göstererek bir süredir çeşitli anlaşmazlıklar yaşadığı Alibaba kurucusu Jack Ma’ya Alibaba grubuna ait medya varlıklarını elinden çıkarması için baskı yapıyor. 

Jack Ma tarafından kurulan Alibaba, çevrimiçi ticaret platformuyla tanınmış ancak zaman içerisinde “Çin’in Twitter’ı” olarak bilinen Weibo, Hong Kong merkezli South China Morning Post (SCMP) gazetecisi ve çevrimiçi video platformu Bilibili gibi çok sayıda büyük medya platformunu bünyesine katmıştı.

Ma, 24 Ekim’de yaptığı bir konuşmada Çin’deki rekabet sistemini ve düzenleyici kurumları eleştiren bir konuşma yapmış ve iki ay süreyle ortadan kaybolmuştu. Bu gelişmeler üzerine Alibaba’nın finans şirketi olarak bilinen Ant Group’un 37 milyar dolarlık halka arzının durdurulduğu açıklanırken Alibaba hakkında “rekabete aykırı ticari uygulamaları” sebebiyle soruşturulma başlatılmıştı.

“Sosyal medyanın yayın politikasına karışmıyoruz”

Çin hükümeti ve Alibaba’dan konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama gelmedi ancak Alibaba, sahip oldukları medya kuruluşlarıyla ilgili kısa bir açıklama yayınladı. Açıklamada “Bünyemize kattığımız Weibo ve Sout China Morning Post gibi medya kuruluşları yatırım amaçlı bünyemize kattığımız yayın organları. İşlerimizi yükseltmek ve temel ticaret işlerimizle bir sinerji oluşturmak istiyoruz. Şirketlerin yayın politikalarını kesinlikle karışmıyor veya müdahil olmuyoruz” ifadelerine yer verildi.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.