Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB ve ABD’den Çin’e yaptırım kararı

Avrupa Birliği (AB), Sincan bölgesindeki Uygur etnik azınlığına yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle Çin’e yaptırım kararı aldı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise Çin’in Hong Kong için hayata geçirdiği yeni reformlar nedeniyle üst düzey 24 yetkiliye yaptırım uygulayacağını açıkladı. Böylece yeni başkan Joe Biden döneminde, Çin hükümeti yetkililerine karşı ABD tarafından ilk kez yaptırım kararı alındı.

Avrupa Birliği’nin 27 üye ülkesi, Uygur etnik azınlığına yönelik insan hakları ihlalleri için Çin’e yaptırım kararı aldı. Alınan bu karar ile birlikte AB ülkeleri 1989 yılından bu yana Çin’e ilk kez yaptırım kararı almış oldu. Birliğin yaptırımları pazartesi günü onaylaması bekleniyor.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, 27 üye ülkenin büyükelçilerinin, insan hakları ihlalleri nedeniyle dört Çinli yetkilinin mal varlıklarının dondurulması ve vize yasağı uygulanması yönünde karar aldığı belirtildi. Haberde, Çinli bir kuruluşun da kara listeye alınacağı vurgulandı. Kaynaklar, söz konusu kararın bakanlık düzeyinde onaylanmasının ardından isimlerin kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti. 

Biden döneminin ilk yaptırımları

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise, Çin’in Hong Kong için hayata geçirdiği yeni reformlar nedeniyle üst düzey 24 kişiye yaptırım uygulanacağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Çin’in Hong Kong’da uyguladığı reformların demokrasi ve seçim sistemine zarar verdiği belirtildi ve bu yüzden yaptırım uygulanacağı açıklandı. Bu, Biden döneminde Çin hükümeti yetkililerine karşı alınan ilk yaptırım kararı oldu.

Yaptırımlarda, Çin’in Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Li Canşu’nun 14 yardımcısı, Hong Kong Ulusal Güvenlik Departmanı, Hong Kong’un Güvenlik Ofisi ve Çin Devlet Konseyi Hong Kong ve Makau İşleri Ofisi’nden yetkililer olmak üzere toplam 24 yetkilinin hedef alınacağı duyuruldu. Yaptırımlar ile birlikte söz konusu 24 kişinin ABD’ye seyahat etmesi yasaklanacak ve Amerikan finans kurumlarıyla ilişkileri engellenecek. 

ABD ve Çin dışişleri bakanları bir araya geliyor

Öte yandan, bugün ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin Alaska’da bir araya gelmesi bekleniyor. Pekin, ABD ile uzun bir süredir en düşük düzeyine inen ilişkilerin tekrar başlatılmasını istediğini belirtse de Vaşington, Alaska’da bugün yapılacak görüşmelerin tek seferlik olacağını ve devam etmesinin Çin’in tutumundaki iyileşmeye bağlı olduğunu ifade etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.