Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Aşılanan insan sayısı 400 milyona yaklaştı, Batı Şeria ve Gazze’ye ilk aşılar ulaştı

ABD hükümeti koronavirüs testleri için okullara 10 milyar dolar yardım yapacak. İngiltere’de geç uygulanmaya başlanan karantina 27 bin fazladan insanın ölümüne sebep olduğu belirtilirken Polonya kısıtlamaları sıkılaştırıyor. Aşı adaletsizliğinin önüne geçme amacı taşıyan Covax projesi sayesinde Batı Şeria ve Gazze’ye ilk aşı sevkiyatı yapıldı. Yeni bir araştırma, salgına yakalananların koronavirüse karşı en az altı ay boyunca bağışıklık kazanma olasılığının yüksek olduğunu ortaya koydu. Tanzanya’nın koronavirüsü inkar eden ve iki haftadır kayıp olan devlet başkanı Magufuli’nin hayatını kaybettiği açıklandı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD, koronavirüs testleri için okullara 10 milyar dolar yardım yapacak

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), yakın zamanda yürürlüğe giren bir düzenlemeyle öğrencilere koronavirüs testleri yapmaları için ülke genelindeki okullara toplam 10 milyar dolar yardım yapacak. Plan, ülke çapında yapılan testlerin sayısını arttırmak ve okulları yüz yüze eğitim için yeniden açmaya teşvik etmek adına atılan yeni bir adım olarak görülüyor. 

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, dün (17 Mart) açıkladığı plan için ayrılan 10 milyar dolarlık fon, yakın zamanda yürürlüğe giren teşvik paketinden geliyor. Federal hükümet, söz konusu fonun eyaletlere ve yerel sağlık departmanlarına nisan ayı başına kadar gönderileceğini açıkladı.

ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı Sekreter Vekili Norris Cochran, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Koronavirüs testleri hayat kurtarmak ve ekonomik hareketliliği yeniden sağlamak için kritik önem taşıyor” dedi.Bakanlık ayrıca, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ile hem eyalet hem yerel sağlık departmanlarının, okulların test planları oluşturmasına ve uygulamasına yardımcı olmak için teknik destek sağlayacağını söyledi.

Polonya’da kısıtlamalar artırılıyor

Polonya, ülkede artan koronavirüs vakaları sebebiyle cumartesi gününden (20 Mart) itibaren ülke genelindeki kısıtlamaları artırıyor.

Yeni vaka sayılarında önemli bir yükseliş kayeden Polonya’da, hükümet, dün (17 Mart) yaptığı açıklamada oteller, alışveriş merkezleri, tiyatrolar, müzeler, sinemalar, yüzme havuzları, spor salonları ve spor tesislerinin 9 Nisan’a kadar kapatılacağını açıkladı. Tüm okulların çevrimiçi eğitime döneceği duyurulurken çalışanlara mümkünse evden çalışmaları tavsiye edildi.

Polonya Sağlık Bakanı Adam Niedzielski, dün düzenlediği basın toplantısında, “Bu kısıtlamalar salgının hafiflemesine veya en azından üçüncü dalganın yavaşlamasına yol açmazsa, sonraki adım doğrudan genel karantina olacaktır” dedi.

Hükümet ayrıca, ilk olarak İngiltere’de keşfedilen ve daha bulaşıcı olduğu belirtilen mutant virüsün, son vaka artışlarının arkasındaki en büyük faktör olduğunu açıkladı.

İngiltere’de karantinayı geciktirmek 27 bin kişinin ölümüne sebep oldu

İngiltere’de, bağımsız düşünce kuruluşu Resolution Foundation, İngiliz hükümetinin “genel karantina” kararını gerekenden daha geç almasının ülkede virüsten kaynaklı 27 bin kişinin ölümüne sebep olduğunu öne süren bir rapor yayınladı.

Kuruluşa göre, 2020 yılının aralık ayında, ülkedeki vaka sayısının artışına karşın İngiliz hükümetinin ocak ayına kadar genel karantina önlemleri almamas ülkede koronavirüs kaynaklı tüm ölümlerin yaklaşık beşte birine yani 27 bin insanın ölümüne yol açtı.

“İngiltere, her ne kadar Avrupa kıtasının geneline göre üç kat daha hızlı ilerleyen bir aşılama programına sahip olsa da genel karantina kararını geciktirerek büyük bir hata yaptı” ifadelerine yer verilen raporda karantinanın ülke ekonomisine zarar vereceğinin düşünüldüğü ancak bu kararın 27 bin kişinin ölümüne sebep olduğu belirtildi.

Kuruluşun baş ekonomisti Mike Brewer, “Ülke genelinde karantina uygulaması konusunda çekimser davranmak ve geç karar vermek bir felaketle sonuçlandı ve binlerce önlenebilir ölüme neden oldu” diye konuşurken kısıtlamalardaki gecikmelerin, diğer tedbirlerin ve bir sonraki karantinanın diğer ülkelere göre daha sert ve daha uzun ömürlü olmasına yol açtığını ve bunun da ülke ekonomisine daha büyük zarar verdiğini belirtti.

Batı Şeria ve Gazze’ye ilk aşı sevkiyatı ulaştı

İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki Filistinliler, ilk koronavirüs aşılarına dün (17 Mart) ulaştı. Küresel aşı paylaşım girişimi Covax sayesinde temin edilen aşılar sayesinde Filistinli yetkililer aşılama programına başladı.

Bakanlık, kullanılmaya hazır 37 bin 440 doz Pfizer-BioNTech aşısının Batı Şeria’ya ulaştığını açıkladı. Batı Şeria merkezli Filistin Yönetimi Sağlık Bakanlığı, aşıların azar gününden (21 Mart) itibaren öncelikle sağlık çalışanlarına, diyaliz ve kanser hastalarına ve 75 yaş ve üstü kişilere uygulanacağını açıkladı.

Filistinlilere ulaşan 24 bin doz Oxford-AstraZeneca aşısının, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) aşının güvenliği konusunda bilimsel bir görüş yayınlayana kadar uygulanmayacağı daha önce bildirilmişti. DSÖ dün, AstraZeneca aşısının uygulanmasında herhangi bir sorun olmayacağını açıklarken Filistin Sağlık Bakanı Mai al-Kaila da Filistinlilerin bu tavsiyeye uyacağını söyledi.

Araştırma: Virüse yakalananlar en az altı ay bağışıklık kazanıyor

Dün (17 Mart) Danimarka’dan yapılan büyük bir araştırmanın sonuçlarını açıklayan bilim insanları, koronavirüse yakalanan insanların en az altı ay boyunca virüse karşı bağışıklık kazandığını açıkladı.

The Lancet adlı tıp dergisinde yayınlanan çalışma sonuçlarına göre, virüse bir kere yakalanmış olmak, 65 yaş altı kişiler için, ikinci kez enfekte olma ihtimalini yüzde 80 oranında düşüyor. Bu oran 65 yaşın üstündeki kişiler için ise yaklaşık yarıya düşüyor. 

Bilim insanları, ikinci kez enfekte olanların hastalığı asemptomatik veya hafif geçirebileceği, çünkü bağışıklık sisteminin virüsü daha kolay baskılayacağı görüşünde. Ancak bu sonuçlar, yeniden enfeksiyon olasılığının virüsün yeni varyantları için hangi oranda olduğu hakkında herhangi bir bilgi vermiyor. 

Öte yandan bu çalışma, doğal bir enfeksiyona karşı bağışıklığın tamamen öngörülebilir olmadığının da altını çiziyor. Bu nedenle uzmanlar, salgına yakalananların ikinci kez enfekte olmaya karşı, büyük bir olasılıkla, en az altı ay bağışıklık kazanmalarına rağmen aşı yaptırmanın önemini vurguluyor. 

Danimarkalı epidemiyolog Steen Ethelberg, konuyla ilgili “Sizi tekrar hastalanmaktan koruyan geçmiş bir enfeksiyona sahip değilseniz ve 65 yaşın üstündeyseniz bağışıklık kazanacağız ihtimaline koşulsuz şartsız güvenmemelisiniz” diye konuştu.

Dünya genelinde aşılanan insan sayısı 390 milyonu geçti

Oxford Üniversitesi’ndeki Our World in Data projesinin verilerine göre, dünya çapında 390,2 milyondan fazla insan koronavirüse karşı aşılandı.

İsrail, şimdiye kadar her 100 kişiye toplam 107.0 doz aşı uygulanarak, nüfusunu diğer tüm ülkelerden daha hızlı aşıladı. Daha az varlıklı ülkeler ise yıl sonuna kadar kendilerine iki milyar doz sağlamayı hedefleyen Covax adlı aşı paylaşımı programına güveniyor. Veriler, yalnızca ülkeler arasında değil, kıtalar arasında da aşılama programları arasında büyük bir uçurum olduğunu gösteriyor. 

Çoğu ülke erken aşılama programlarında, klinik olarak savunmasız gruplara öncelik tanıdı. Örneğin, 60’larında, 70’lerinde ve daha büyük yaştaki insanlar, doktorlar ve hemşireler gibi ön saflarda çalışanlar en önce aşı olan gruplarda yer aldı. 

Our World in Data‘ya göre, şu an dünya çapında on farklı aşı uygulanıyor. Koronavirüs enfeksiyonlarını azaltmada yüzde 95 etkili olduğu tespit edilen Pfizer-BioNTech aşısı güncel olarak 76 ülkede kullanılıyor. Aşının kullanımını onaylayan ancak henüz kullanmaya başlamamış ülkeler de var. 

Tanzanya’nın koronavirüsü inkar eden ve iki haftadır kayıp olan devlet başkanı Magufuli’nin hayatını kaybettiği açıklandı

Yaklaşık iki haftadır halkın karşısına çıkmayan Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli ‘nin (61) hayatını kaybettiği açıklandı. Koronavirüsü inkar eden açıklamalarıyla gündeme gelen Magufuli’nin, hayatını koronavirüs sebebiyle kaybettiği iddia ediliyor. 

Geçen ekim ayında düzenlenen tartışmalı seçimleri kazanarak görevindeki ikinci dönemine başlayan Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli’den iki haftadır haber alınamıyordu. Magufuli’nin iki haftadır kamuoyunda yer almaması virüse yakalandığına dair spekülasyonlara yol açmıştı.

Magufuli’nin ölümü dün (17 Mart) ülkenin Başkan Yardımcısı Samia Suluhu tarafından duyuruldu. Ülkenin muhalefet lideri Tundu Lissu, geçen hafta, Magafuli’nin koronavirüse yakalandığını iddia etmişti. Lissu’ya göre, başkan Hindistan’daki bir hastanede tedavi görüyordu ve durumu ağırdı. Suluhu ise Tanzanya Devlet Başkanı’nın kalp yetmezliği sebebiyle hayatını kaybettiğini belirtti.. 

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.