Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuyumcu tepki gösterdi, Ticaret Bakanlığı 500 gram altın teminatından vazgeçti

Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı “Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı”, Türkiye’deki her bir kuyumcunun, teminat olarak bir kamu bankasına 500 gram altın yatırmasını öngörüyordu. Taslağa göre, bir kamu  bankası veya veya kamu sermayeli katılım bankasında kuyumcu adına hesap açılacak, kuyumcu bu hesaba 500 gram altın yatıracaktı. Banka hesabı çalıştıracak, kuyumcu 500 gram altının faizini-katılım payını kullanabilecek ama mesleği bırakmadan hesabı kapatıp altınını alamayacaktı. Mesleği bırakması halinde de vergi, resim ve harç yükümlülükleri karşılandıktan sonra geriye kalan altın kuyumcuya verilecekti. Kamu bankasındaki 500 gram altın, haciz işlemine, icra takibine veya ihtiyati tedbire de konu edilemeyecekti. Taslağa göre kuyumcunun yapabileceği tek şey banka ile faiz pazarlığıydı.

Bakanlık tarafından görüşe açılan bu taslak kuyumcuların tepkisini çekti. İstanbul, Ankara ve İzmir Kuyumcu Odaları, soluğu Ticaret Bakanlığı’nda alarak tepkilerini iletti. Nihayet, İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık’ın açıkladığına göre, 500 gram altın teminatı şartı, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın talimatı ile taslaktan çıkarıldı.

Taslak önceki hali ile kabul edilseydi, Türkiye’deki 40-45 bin kuyumcudan, tutarı 8,4-9,4 milyar lira olan, 20-22,5 ton altın toplanacaktı. Bu altın da Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank ile bunların katılım bankalarında açılacak hesaplara yatırılacaktı. Ziraat Bankası’nın tamamı, Şubat 2017’de Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devredildi. Halk Bankası ve Vakıflar Bankası’nda da büyük ortak olan TVF, 2016 yılında kuruldu. TVF’nin yönetim kurulu başkanı, AKP Genel Başkanı ve 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Kamu bankaları, koronavirüs salgını ile derinleşen ekonomik krizde, iktidarın piyasaları canlandırmak için öngördüğü düşük faizli kredi politikasında en önemli araç oldu. Erdoğan’ın düşük faiz ısrarı, kamu bankalarında yüksek görev zararlarına yol açtı. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan dün Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuk olup soruları yanıtlarken “Şu anda takipteki alacakların miktarı 151,6 milyar lira, yakın izlemedeki krediler 387,5 milyar lira” demişti. 539 milyar lirayı aşan bu tutarın önemli bölümü kamu bankalarının sırtında. Eğer Ticaret Bakanlığı’nın “Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı”ndaki 500 gram altın teminatı taslaktan çıkarılmayıp yönetmelik bu hali ile geçseydi, kamu bankaları için bedava ve ciddi bir kaynak yaratılmış olacaktı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.