Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

30 yıl sonra ilk: Avrupa Birliği’nden Çin’e insan hakları ihlalleri yaptırımı

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, aralarında Türkiye ile ilişkilerin de bulunduğu dış politika konularını görüşmek üzere Brüksel’de bir araya geldi. AB, Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri nedeniyle 30 yıl sonra ilk defa Çin’e yaptırım uygulama kararı alırken ordunun yaptığı darbe yaptığı Myanmar’da 11 yetkili için de yaptırım uygulanması kararlaştırıldı.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, 25-26 Mart’ta düzenlenecek AB Liderler Zirvesi’ne hazırlık amacıyla Brüksel’de bir araya geldi. Görüşmede Türkiye-AB ilişkileri, Rusya, Myanmar, Venezuela, Hong Kong, Batı Balkanlar ve Gürcistan gibi konuları masaya yatıran dışişleri bakanları, Çin ve Myanmar’a yaptırım uygulama kararı aldı.

Bakanlar, bugün (22 Mart) düzenledikleri toplantıda, Doğu Türkistan’da Uygurlar’a yönelik insan hakları ihlallerinden dolayı Çin’e yaptırım uygulama kararı alırken bölgede görev yapan dört Çinli yetkiliyle beraber Sincan’daki bir organizasyon yaptırım listesine alındı. Yaptırım uygulanması karalaştırılan kişi ve kurumların isimlerinin bugün (pazartesi) ilerleyen saatlerde açıklanacağı belirtilirken yaptırımlar isimlerin belli olmasından sonra yürürlüğe girecek. 

AB alınan son kararla birlikte otuz yıl aradan sonra ilk kez Çin’e karşı “insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle” bir yaptırım uygulama kararı aldı. Birlik en son 1989 yılında Tiananmen Meydanı’ndaki protestoların kolluk güçleri tarafından şiddet kullanılarak bastırılması nedeniyle Çin’e yaptırım uygulama kararı almıştı. 

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de toplantı öncesi yaptığı açıklamada, ordunun 31 Ocak’ta yönetime el koyduğu Myanmar’da yaşanan olaylar nedeniyle 11 Myanmarlı yetkiliye yaptırım uygulanacağını aktardı. 

Borrell, bugünkü toplantıdan sonra akşam saatlerinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceklerini ve Türkiye-AB ilişkilerini de değerlendireceklerini de ifade etti. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.