Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası Başkanı değişimine piyasalar sert tepki gösterdi: Türk Lirası değer kaybetti, Borsa İstanbul’da işlemler iki kez kesildi

Türkiye’de piyasalar ve Türk Lirası Merkez Bankası Başkanlığı’nda yaşanan beklenmedik değişime ciddi tepki gösterdi. Geçen cumayı 7 lira 20 kuruştan kapatan dolar kuru, pazar akşamı Asya piyasalarının açılışında pazartesi sabahı da Türkiye’de beklenmedik oranda yükseldi. Kurdaki artış nedeni ile Borsa İstanbul bugün sabah seansına iki kere ara vermek zorunda kaldı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Mart 20201 Cumartesi Resmi Gazete’de yayımlanan 19 Mart 2021 tarihli kararı ile Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ı görevden alarak, yerine tıpkı Ağbal gibi eski AKP Bayburt Milletvekili Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu’nu atadı. Görevden alınan Ağbal Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Erdoğan’a teşekkür ederken yeni Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu da pazar günü banka yöneticileriyle bir araya geldi ve Merkez Bankası Başkanı olarak yaptığı ilk yazılı açıklamada enflasyonla mücadele politikasında değişiklik olmadığını söyledi.

Pazarı pazartesiye bağlayan gece yarısı Asya piyasaları açılmadan önce döviz piyasalarında işlemler başlarken Türk Lirası yabancı para birimleri karşısında hızla değer kaybetti. Amerikan doları 8 lira 50 kuruşa kadar tırmanırken İngiliz para birimi sterlin, 11 lira 74 kuruş ile tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Asya piyasalarında dalgalı bir seyir izleyen Türk Lirası sabah saat 08:30’da Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yazılı açıklamaları ardından kaybettiği değerin bir kısmını geri kazandı ve bir Amerikan Doları, 7 lira 70 kuruşa kadar geriledi.

Türk Lirası’nda dalgalanma sürerken saat 10:00’da Borsa İstanbul’da işlemlerin başlamasının ardından BIST 100 endeksi güne yüzde 6,65 düşüşle 1.427 puandan başladı. Açılışta bankacılık endeksi yüzde 8’i aşan düşüş kaydetti.

Düşüşün yüzde 5’i aşmasıyla endekse bağlı devre kesici sistemi devreye girdi ve işlemler geçici olarak durduruldu. Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada, “Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girmiştir. Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, VİOP’ta işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde işlemler geçici olarak durdurulmuştur” denildi.

Saat 10:30’da endekste işlemler tekrar başlasa da bu uzun sürmedi, yüzde 7’lik düşüş sebebiyle devre kesici sistem ikinci kez devreye girdi. Borsadan yapılan açıklamada, “Saat 10:38:20 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girmiştir. Pay Piyasasında tek fiyat işlem yöntemi uygulanan paylarda saat 10:58:20’de tek fiyat emir toplama yapılacak ve 11:08:20’dan itibaren seans kaldığı yerden devam edecektir” denildi.

Borsa İstanbul’da bu gelişmeler yaşanırken Türkiye’nin risk primi de hızla yükseldi. Şubat ayında 290 baz seviyesinin altına kadar gerileyen beş yıllık kredi temerrüt takası 156 baz puan yükseldi ve 466 baz puan seviyesine çıktı. Böylelikle risk priminde Kasım 2020’den bu yana en yüksek seviye görülmüş oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.