Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

UNESCO’dan su raporu: “10 yıl içinde su kıtlığı yaşanabilir”

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), düşük ve orta gelirli 140 ülkenin suya erişebilmesi amacıyla ayrılması gereken yıllık maliyetin 114 milyar dolar olduğunu bildirdi ve 10 yıldan kısa bir süre içinde insanlığın küresel su kıtlığı ile karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 22 Mart Dünya Su Günü vesilesiyle Birleşmiş Milletler (BM) Su Kalkınma Raporu’nu açıkladı. Uzmanlar raporda, 10 yıldan kısa bir süre içinde insanlığın küresel su kıtlığı ile karşı karşıya kalacağını öngördü.

https://twitter.com/UNESCO/status/1373967013387894786?s=20

Raporda dünyadaki su kaynaklarının daha iyi kullanılması ve yönetilmesinin önemi vurgulanırken dünyanın birçok bölgesinde su kaynaklarına yeterince yatırım yapılmadığına ve konunun siyasilerin ilgisini çekmediğine işaret edildi. 
Raporda, su kaynaklarının iyi yönetilememesinden ötürü suya erişimde eşitsizliklerin meydana gelebileceği ve suyun verimsiz şekilde kullanılabileceğine dikkat çekildi. Suyun verimsizce kullanılması ile su kıtlığının da arttığı belirtilen raporda, düşük ve orta gelirli 140 ülkenin su kaynaklarına erişebilmesi için ayrılması gereken yıllık maliyetin 114 milyar dolar olduğunun altı çizildi.

Raporda koronavirüs salgını ile mücadelede hijyenin önemine değinilirken dünyada 3 milyardan fazla insanın suya erişiminin olmadığı, Arap dünyasında nüfusun yüzde 85’inden fazlasının kıtlık koşullarında yaşadığı belirtildi. Uzmanlara göre, 2030 yılına kadar su kıtlığı yüzde 40 seviyesine kadar yükselecek ve küresel sorunlar ile birlikte durum daha da kötüleşecek. Su kaynaklarının kısıtlı olması nedeniyle de 2050 yılına kadar bu yüzdenin artması bekleniyor.

Raporu hazırlayanlar, su kullanımının herkes tarafından temel insan hakkı olarak görülmesi için altyapıya, teknik desteğe ve bu altyapıya uygun teknolojik kaynaklara yatırım yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Dünya genelindeki su kaynaklarını korumak için yeterince çaba gösterilmediğine inanan uzmanlar, suyun sadece piyasa değerinin değil, aynı zamanda su kaynaklarının dağıtımının da dikkate alındığı yeni bir modelin geliştirmesi çağrısında bulundu. 


Dünya Su Günü
Suyun önemini hatırlatmak, gün geçtikçe daha da güç hale gelen “yeterli miktarda kullanılabilir suya erişim” sorununa dikkat çekmek, bu konudaki toplumsal duyarlılığı artırmak amacıyla Birleşmiş Milletler, 1992 yılında Rio de Janeiro’da yapılan toplantısında her yılın 22 Mart gününün Dünya Su Günü olarak kutlanmasını kararlaştırmıştı.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.