Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken ilk kez yüz yüze görüştü – Çavuşoğlu: “S-400’leri aldık, bu iş bitti”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Anthony Blinken bugün (24 Mart) ilk kez yüz yüze görüştü. Blinken, Brüksel’deki NATO karargâhında gerçekleştirilen görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Türkiye’nin S-400’leri elinde tutmamasına yönelik çağrıda bulunduklarını ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına yönelik duyulan endişeyi dile getirdiklerini söyledi. Çavuşoğlu ise “Görüşmemiz yapıcı bir ortamda gerçekleşti. S-400’leri aldık ve bu iş bitti dedik” diye konuştu. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Anthony Blinken ile bir araya geldi. NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için Brüksel’de bulunan iki bakanın görüşmesi, ABD’de Joe Biden yönetimiyle birlikte göreve gelen Blinken’ın Çavuşoğlu ile ilk yüz yüze görüşmesi oldu. Görüşme sonrasında Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre iki bakan Suriye, Libya, Doğu Akdeniz ve S-400’ler konusunu ele aldı.

Blinken: “NATO müttefikimiz Türkiye ile terörle mücadele işbirliğinin devamını arzu ediyorum”

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “Türkiye’ye Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini elinde tutmaması gerektiği çağrısı yapıldı” denildi. Görüşmede Suriye ile Afganistan’daki ortak çıkarların ve Yunanistan-Türkiye görüşmelerinin yanı sıra, demokrasi ve insan hakları konularının ele alındığı aktarılırken iki bakanın Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını da konuştuğu ve ABD’nin bu konu hakkındaki endişelerini aktardığı belirtildi.

Blinken ayrıca, Afganistan toplantısına ev sahipliği yapacağı için Türkiye’ye teşekkür etti.

Mevlüt Çavuşoğlu: “S-400’leri aldık, bu iş bitti”

Görüşme sonrası yaptığı basın açıklamasında, görüşmenin olumlu geçtiğini belirten Çavuşoğlu, S-400 krizi konusunda “S-400’ü aldığımızı ve bu işin bittiğini söyledik” diye konuştu. 

Görüşmenin “yapıcı bir ortamda” gerçekleştiğinin altını çizen Çavuşoğlu, Türkiye’nin ABD’den terör örgütleri PKK ve FETÖ’yle ilgili taleplerini tekrarladı. Çavuşoğlu, “Bazı konularda görüş ayrılığı içinde olduğumuz sır değil. Gerek S-400’lerin gerek ABD’nin PKK ve PYD’ye verdiği desteğin ilişkimizi olumsuz etkileyen unsurlar olduğunu biliyoruz” dedi.

“Sonraki süreçte ABD olmak üzere ihtiyaçlarımızı müttefiklerimizden karşılamak için Türkiye’nin olumlu bir tutum içinde olduğu görüşünü ilettik” diyen Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı’yla, gelecekte Türkiye ya da ABD’de daha geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirilmesi konusunda mutabakata varıldığını söyledi.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.