Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin güney eyaletlerinde bir ilk: Virginia’da idam cezası kaldırıldı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Virginia eyaletinde idam cezası kaldırıldı. Vali Ralph Northern’in eyalette uygulanan idam cezası uygulamasını sona erdiren kararı imzalaması ile birlikte Virginia, ABD’nin güney eyaletleri arasında idam cezasını kaldıran ilk eyalet oldu. Alınan kararla birlikte, ABD genelinde idam cezasını yasaklayan eyalet sayısı da 23’e yükseldi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Virginia eyaletinde, Demokratlar’ın eyalet meclisinde çoğunluğu elde etmesiyle birlikte idam cezası yürürlükten kaldırıldı. Karar ile Virginia, ülke genelinde idam cezasını yasaklayan 23’üncü eyalet oldu. Virginia, idam cezasını yaygın bir şekilde uygulayan güney eyaletleri içinde ise “İdama hayır” diyen ilk eyalet olarak tarihe geçti. Kararda ayrıca, eyalette idam cezasına çarptırılan son iki mahkûmun cezalarının da ömür boyu hapis cezasına çevrileceği duyuruldu. 

Demokrat Virginia Valisi Ralph Northern, eyalet meclisinden geçen yasa tasarısını “Ahlaki bir olay” diyerek imzaladı. Northern, “Bugün bu toplulukta, güneyde veya bu ülkede ölüm cezasına yer yok” dedi. Yasaya destek veren Demokrat eyalet temsilcisi Marcus Simon, “Bugün idam cezasını kaldırdığımızda Virginia daha adil, daha dürüst ve daha insancıl bir yer haline gelecek” diye konuştu. Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) de alınan kararı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Northern konuşmasında ayrıca, eyalette uygulanan idam cezasının orantısız olarak siyahlara uygulandığını ve yargının kusurlu bir ürünü olduğunun altını çizdi. Eyalette cinayet suçlamasıyla idam edilen 377 kişiden 296’sının siyah olduğunu belirten Northern, 1976’dan bu yana eyalette idam edilen 113 kişinin yaklaşık yarısının da siyah ABD vatandaşı olduğunu söyledi.

İdam cezasının geri dönüşü olmayan bir ceza olduğunu vurgulayan Northern, “Haklı olduğumuzdan yüzde yüz emin olmadan nihai cezayı veremeyiz ve sistemin herkes için aynı şekilde çalışmadığını bilerek insanları bu nihai cezaya mahkûm edemeyiz” diye konuştu.  

Virginia’nın 400 yıllık tarihinde 1400’den fazla insanın idam edildiğini belirten Northern sözlerini şöyle sürdürdü: “Virginia’nın diğer güney eyaletleri gibi uzun ve karmaşık bir tarihi var. Geçmişin ırkçılığı ve ayrımcılığı bugün sistemlerimizde hâlâ yankılanıyor ve biz bu geçmişin yükünün ötesine geçmeye devam ederken, eşitsizliğin büyümeye devam ettiği sistemleri de değiştirmemiz hayati önem taşıyor.”

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.