Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İtalya’daki bir fabrikada 29 milyon doz AstraZeneca aşısının bulunması AB’nin tepkisini çekti, salgın tüberküloz hastalığını da kötü etkiliyor

İtalya’nın başkenti Roma’nın yakınlarındaki bir fabrikada 29 milyon doz AstraZeneca aşısı bulunması tepki topladı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, AB’yi aşı ihracatını kısıtlama planı konusunda uyardı. ABD Başkanı Biden, 16 yaş ve üzeri vatandaşların aşılanmasıyla “İlk 100 günde 100 milyon aşı” hedefine daha çok yaklaştı. Koronavirüs, tüberküloz hastalarını da kötü etkiliyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

İtalya’nın başkenti Roma’nın yakınlarındaki bir fabrikada 29 milyon doz AstraZeneca aşısı bulunması tepki topladı 

İtalya’da, başkent Roma’nın yakınlarındaki bir üretim tesisinde 29 milyon doz AstraZeneca aşısı bulunması büyük tepki çekti. İtalya hükümeti olayın soruşturulacağını açıklarken AstraZeneca ise depodaki aşıların büyük bir kısmının düşük gelirli ülkelere aşı temin etmek amacıyla ulaştırılan Covax programına aktarılacağını duyurdu.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki aşılama programlarının yavaşlığı kamuoyunun tepkisini çekerken Avrupa Komisyonu’ndan gelen bilgiler doğrultusunda, İtalyan polisi Catalent adlı firmanın Roma yakınlarındaki üretim tesisinde arama yaptı. Yapılan aramada ,fabrikada depolanmış 29 milyon doz AstraZeneca aşısı bulunurken haber AB ülkeleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Astra Zeneca söz konusu aşıların büyük bir kısmının teslim adresinin AB ülkeleri olduğunu geri kalanının da Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) öncülüğünde kurulan COVAX programı üzerinden düşük gelirli ülkelere gönderilmesinin planlandığını açıkladı.

İtalya Sağlık Bakanlığı, aşıların AB ülkelerine gönderilmek üzere depolandığını ve ancak yine de olayın soruşturulacağını açıklarken AstraZeneca ise depoda bulunan 13 milyon doz aşının yapılacak kontrollerin ardından Covax programına, 16 milyon dozun da bir ay içerisinde çeşitli AB ülkelerine gönderileceği bilgisini paylaştı.

Koronavirüsün DSÖ tarafından salgın olarak kabul edilmesinin ardından salgından en fazla etkilenen ülkelerin başında gelen İtalya’nın aşılama programında yavaş olduğuna yönelik eleştirilerin üzerine gelen haber kamuoyunda tepki toplarken 15 Mart’ta çok sayıda şehrinde sokağa çıkma yasakları uygulama kararı alan ülkede, Lombardiya bölgesinde bulunan sanayi şehri Cremona’da 500’ü aşkın aşının randevu sistemindeki sorunlar nedeniyle boşa gideceği belirtildi.

Cremona Belediye Başkanı Gianluca Galiberti, konu hakkında yaptığı açıklamada “Yeteri kadar personel ve aşı dozu olmasına rağmen aşı olmaya gelen kimse yoktu” dedi. Galiberti ayrıca, ülke çapındaki aşılama programında aksaklıklar yaşandığını belirtti.

İtalya’nın aşılama programındaki başarısızlığının stratejik hatalar, randevu sistemindeki aksaklıklar ve aşı dağılımı ile ilgili hatalardan kaynaklandığı belirtiliyor. Ülke genelinde 65 yaş ve üstü vatandaşların şu ana kadar yalnızca yüzde 5’inin aşılandığı açıklanmıştı. 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, AB’yi aşı ihracatını kısıtlama planı konusunda uyardı 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, AB’nin birlik sınırları içerisinde üretilen aşıların altı haftalığına dış ülkelere ihracatını yasaklamaya yönelik kararının AB’nin zararına olacağını belirterek birliği uyardı.

Aşılar için getirilen ihracat kısıtlamalarının mantıklı olduğunu düşünmüyorum. Getirilen bu kısıtlamalar uzun vadede çok ciddi hasarlara yol açabilir. Aşı üreticileri, keyfi ablukaların dayatıldığı ülkelerle gelecekte işbirliği yapmayı düşünmeyebilir” diye konuşan Johnson, AB’nin aşı ihracatına getirdiği kısıtlamalara karşı herhangi bir eylemde bulunmayacaklarını da belirterek “İlk önceliğimiz İngiliz halkının tamamına aşılamak ve bunun için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi. 

Ancak The Guardian’ın haberine göre AB, İngiltere’ye aşı ihracatını yasaklarsa İngiltere’nin aşılama programı en az iki ay süreyle aksayacak.

AB’nin birlik sınırları içindeki aşı tedariki sorununu hafifletmek için İngiltere’ye ve diğer ülkelere yapılan aşı ihracatını ciddi şekilde azaltacak “yeni acil durum kuralları taslağını” yakında onaylaması bekleniyor.

Buna göre AB, birlik ülkeleri içinde üretilen aşıların dağıtımını önümüzdeki altı hafta boyunca sınırlandıracak. Yeni acil durum kurallarını içeren taslak, birlik içinde yaşanan aşı tedariki sıkıntısı ve salgının üçüncü dalgasıyla mücadele etmek açısından önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

ABD Başkanı Biden, 40’ı aşkın eyalette “İlk 100 günde 100 milyon aşı” hedefine ulaşıyor 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, görevdeki ilk 100 gününde 100 milyon doz aşı hedefine çok yakın. ABD’nin 40’ı aşkın eyaletinden gelen aşı verilerine göre, Biden aşı hedefine daha önce belirttiği tarih olan mayıs ayından bile daha erken ulaşabilir. Ülkede 16 yaş ve üzeri herkesin aşılandığı Batı Virginia eyaletinde Vali Jim Justice, “Eyaletteki herkes aşılanmış olmaya çok yakın. Hedefimiz herkesin aşılanması olmalı. Aşılama programına devam edeceğiz” dedi. 

Batı Virginia ile birlikte Teksas, Indiana ve Georgia eyaletleri de mart ayı sonuna kadar 16 yaş ve üzeri herkesi kapsayacak bir aşılama programı üzerinde çalıştığı belirtiliyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (CDC) verilerine göre, ABD’de 16 yaş ve üzeri kişilere aşı uygulanmasına yönelik alınan kararlar ülke genelinde uygulanan aşı miktarının ortalamasını 2 milyon 500 bine yükseltti. Son rakamlara göre, ABD nüfusunun yüzde 26’sına şimdiye kadar bir doz aşı uygulanırken nüfusun yaklaşık yüzde 14’üne ise aşıların iki dozu da uygulandı. 

Salgın, tüberküloz hastalığını da kötü etkiliyor

Verem hastalığı olarak da bilinen tüberküloz, her yıl 10 milyondan fazla insanı enfekte ediyor ve 1,4 milyon insanın ölümüne yol açıyor. Ancak koronavirüs salgınıyla birlikte dünya genelinde uygulanan kapanma önlemleriyle birlikte dünya çapındaki tüberküloz vakalarında yüzde 23’lük bir azalma görüldüğü belirtiliyor.

24 Mart Dünya Tüberküloz Günü’nde, hastalığa dair yıllık bir rapor paylaşan Tüberkülozu Durdurma Ortaklığı’nın (Stop TB Partnership) müdürü Lucica Ditiu, “Tüberküloz ile mücadelede 12 yıllık etkileyici kazanımlar, başka bir ölümcül solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle sekteye uğradı. Bu süreçte milyonlarca insanın hayatını ve geçimini tehlikeye atıyoruz” dedi. 

ABD’nin Maryland eyaletinde bulunan Johns Hopkins Üniversitesi’nin uyguladığı bir modellemeye göre, dünya genelindeki üç aylık bir kilitlenmenin ardından oluşabilecek 10 aylık sağlık hizmeti kesintisinin 2025 yılına kadar 6,3 milyon tüberküloz vakasına yol açacağı ve hastalık nedeniyle 1 milyon 400 bin kişinin hayatını kaybedeceği ortaya koyuldu. 

Uzmanlar ise durumun Johns Hopkins’in simülasyonunda öngörülenden çok daha kötü olduğu görüşünde. Dünya genelinde en çok tüberküloz vakası rastlanan ülkeler Bangladeş, Hindistan, Endonezya, Myanmar, Pakistan, Filipinler, Güney Afrika ve Tacikistan’dan elde edilen istatistikler, hastalığın tanı ve tedavisinde bir milyon kişinin azaldığını gösterdi.

Hindistan ve Güney Afrika’da yapılan yeni araştırmalar ise verem hastalığı olan kişilerin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetme olasılığının üç kat daha fazla olduğunu gösteriyor.  

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, tüberkülozla ilgili yaptığı açıklamada “Koronavirsün etkileri ölüm ve enfekte olmanın çok ötesine geçiyor. Verem hastaları için temel hizmetlerin kesintiye uğraması, trajik bir biçimde tüberküloz için daha yüksek risk altında olan yoksul ülkelerin hastalıktan daha fazla etkilenmesine yol açıyor” dedi. 

Küresel sağlık kuruluşu Vital Strategies’in Başkanı Jose Luis Castro ise koronavirüsün tüberküloz üzerindeki etkisinin “uzun bir süre” hissedileceğini belirterek “Koronavirüs birbirimize ne kadar bağımlı olduğumuzu gösterdi. Hepimiz güvende olana kadar kimse güvende değil. İnsandan insana çok kolay geçen ölümcül bir virüse karşı olan savunmasızlığımızı görebiliriz” diye konuştu.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.