Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kore, Biden döneminde ilk kez balistik füze denedi

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ile samimi bir ilişki kuran Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, yeni ABD Başkanı Joe Biden döneminde dikkatleri üzerine çekecek manevralar yapıyor. Kim Jong-un’un yönetimindeki Kuzey Kore’nin gece saatlerinde iki balistik füze denemesi daha gerçekleştirdiği duyuruldu.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un

Uzun bir aradan sonra ilk kez balistik füze denemesi yapan Kuzey Kore, dün gece saatlerinde iki kısa mesafe balistik füze denemesi gerçekleştirdi. Kuzey Kore’nin doğu sahillerine fırlatılan füzelerin 450 kilometre menzile ulaştığı ve 60 kilometre irtifada seyrettiği belirtildi. 

Füzeler ile ilgili açıklamayı Güney Kore ve Japonya yaptı. Füzelerin Japon topraklarına ya da herhangi özel bir ekonomik bölgeye düşmediğini belirten Japon hükümeti, füze saldırısını takiben Ulusal Güvenlik Konseyi’ni olağanüstü toplantıya çağırdı. 

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, Kuzey Kore’nin 29 Mart 2020 tarihinden bu yana ilk kez iki adet balistik füze fırlattığını bildirdi ve söz konusu hareketin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını ihlal ederek, bölgesel barışı tehdit ettiğini söyledi.  

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hint-Pasifik Komutanlığı Sözcüsü Yüzbaşı Mike Kafka, “Pentagon yaşananları takip ediyor. Kuzey Kore’nin yasadışı silah programına devam etmesi hem komşularına hem de uluslararası kamuoyuna tehdit yaratıyor” dedi.

İlk deneme testleri pazar günü gerçekleştirildi

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’ın Japonya ve Güney Kore ziyaretlerine Kuzey Kore’den yanıt gecikmedi.

Beyaz Saray, hafta sonu medyada yer alan haberleri doğruladıklarını ve Kuzey Kore’nin birkaç kısa menzilli füze testi yapmakta olduğunu doğruladı. Yetkililer, seyir füzesi türündeki füzelerin Pyongyang yönetimini nükleer silah programından caydırmak için alınan BMGK kararları kapsamındaki füzeler olmadığını söyledi. 

Test denemelerinin pazar günü (21 Mart) yapıldığını aktaran ABD’li yetkililer konuya ilişkin daha detaylı bir bilgi vermedi.

Ohio seyahatinden dönüşte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Joe Biden, füze denemesi ile ilgili bir soruya, “Bu bir provokasyon değil. Savunma Bakanlığı’na göre Kuzey Kore’nin her zamanki aktivitesi. Yeni bir durum yok” karşılığını verdi. 

Biden’ın göreve gelmesinin ardından ilk denemeler

Kuzey Kore’nin bu denemeleri Joe Biden’ın göreve gelmesinden sonra Kuzey Kore tarafından fırlatılan ilk füzeler olması nedeniyle önemli olarak yorumlanıyor. 

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, hem rejimin artan askeri gücünün bir göstergesi olarak hem de Vaşington’a daha eşit bir zeminde müzakere mesajı vermek için bu denemeleri yaptığı düşünülüyor.

Biden yönetiminin ise Kuzey Kore’ye yönelik politikasını yeniden gözden geçirdiği ve eski yetkililer ile bu konu hakkında konuştuğu dile getiriliyor.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.