Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Norveç Milli Takımı, FIFA 2022 Dünya Kupası için yapılan inşaatlarda binlerce göçmen işçinin hayatını kaybettiği Katar’ı protesto etti

Norveç Milli Takımı, dün akşam Cebelitarık’a karşı oynadıkları maçta, Katar’ın FIFA 2022 Dünya Kupası için yapılan inşaatlarda çalışan işçilere yönelik kötü muamelesini protesto etti.

Norveç Milli Takımı, dün akşam (24 Mart) 2022 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Grubu’nda oynadıkları ilk maçta Cebelitarık’ı deplasmanda 3-0 yendi. Norveçli futbolcular maçtan önce, 2022 yılında Katar’da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası için yapılan stadyumların inşaatlarında çalışan göçmen işçilere yönelik insan hakları ihlallerini protesto etti. 

Eski Trabzonspor futbolcusu Alexander Sörloth ve Borussia Dortmund’un dünyaca ünlü genç yıldızı Erling Haaland’ın da forma giydiği Norveç A Milli Takımı, maç öncesi seremoniye üzerinde “İnsan hakları – sahada ve saha dışında” yazan tişörtlerle çıkarak Katar’ın göçmen işçilere yönelik tutumunu kınadı.

Katar’ın Dünya Kupası Organizasyon Komitesi ise Norveç Milli Takımı’nın protestosuyla ilgili herhangi bir yorumda bulunmadı. 

Tromsö: “İşçiler ‘modern kölelik koşulları’ altında çalışıyor”

Norveç Milli Takımı’nın yanında, ülke futbolunun önde gelen ekiplerinden Tromsö de resmi sitesinden yaptığı bir açıklamayla Katar’da düzenlenecek Dünya Kupası için yapılan inşaatlarda çalışan işçilerin “modern kölelik koşulları” altında çalıştığına dikkat çekti ve Norveç Futbol Federasyonu’nu Dünya Kupası’nı boykot etmeye çağırdı. Trömsö tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Son yıllarda FIFA ile Katar arasındaki 2022 Dünya Kupası bağlantısı tartışma konusu oldu. Çok sayıda rapor Katar’da düzenlenecek Dünya Kupası’nın inşaatlarında çalışan işçilerin çalışma koşullarının kötülüğü ispatladı. Birçok futbolcu uzun yıllar boyunca devam eden stat inşaatlarında çok sayıda ölüm bildirdi. Katar’daki sistem ‘modern kölelik’ olarak tanımlanıyor. 

Şu ana kadarki strateji, Katar’daki yönetimle diyalog kurmaya çalışmak ve sorunu bu şekilde çözmek oldu. Norveç Futbol Federasyonu’nun bu çözümüne inandık. Ancak bu yöntem hiçbir işe yaramadı. The Guardian gazetesinde geçen haftalar yayımlanan haberlerde, ölüm sayısının trajik boyutlara ulaştığını gördük. Diyaloğun işe yaramadığını gördük ve bir sonraki adıma geçmeye karar verdik: Boykot! 

Futbolu seven milyarlarca kişinin olduğunu biliyoruz. Para her zaman bizim sporumuzun önemli bir parçası oldu. Ancak bu yolsuzluğu, hayati tehlike arz eden çalışma koşullarını kabul ettiğimiz anlamına gelmiyor. Tromsö olarak içinde bulunduğumuz süreçte futbolun geri planda kalması gerektiğini düşünüyoruz. Futbolun neyi temsil ettiğini ve neden milyonlarca insanın sporumuzu sevdiğini düşünmeliyiz. 

Mevcut koşullar altında bu Dünya Kupası’nın düzenlenmesi kabul edilemez. Futbol adına insanların ölmesini kabul etmiyoruz. Futbol, ülkelerin iç işlerini kontrol edemez fakat düzenlenecek turnuva için belli kurallar konulmasını talep ediyoruz. Tromsö olarak Norveç Futbol Federasyonu’nu da Dünya Kupası’nı boykot etmeye çağırıyoruz. Norveç’in Dünya Kupası elemelerini geçmesi durumunda Katar’a gitmeyi reddetmesi gerektiğine inanıyoruz.”

Katar’da neler oluyor? 

Katar’ın 2022 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmaya hak kazandığı 2010 yılından bu yana organizasyon için yapılan tesis ve stadyumların inşaatlarında 6 bin 500’den fazla göçmen işçi hayatını kaybetti. 
The Guardian tarafından yapılan habere göre, hükümet kaynaklarından derlenen veriler, Katar’ın başkenti Doha’da Aralık 2010’dan bu yana her hafta ortalama 12 göçmen işçinin hayatını kaybettiğini ortaya koydu. Hindistan, Bangladeş, Nepal ve Sri Lanka’dan 2011 ile 2020 yılları arasında ülkeye gelen 5 bin 927 göçmen işçi, Dünya Kupası için devam eden inşaatlarda hayatını kaybetti.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.