Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kenya, 10 binden fazla mülteciye ev sahipliği yapan iki mülteci kampını kapatıyor

Kenya İçişleri Bakanlığı, dün (24 Mart) komşu ülke Somali’den gelen yüzbinlerce mülteciye ev sahipliği yapan iki kampın kapatılmasına karar verdi. Ardından, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNHCR) iki mülteci kampının kapatılması için bir plan sunmasını istedi ve iki hafta süre tanıdı.

Dadaab Mülteci Kampı

Kenya’nın kuzeyinde Güney Sudanlılar da dahil olmak üzere 410 binden fazla mülteciye ev sahipliği yapan Dadaab ve Kakuma mülteci kamplarının, İçişleri Bakanlığı tarafından kapatılacağı açıklandı. İçişleri Bakanı Fred Matiang, dün yaptığı açıklamayla UNHCR’ye hem Dadaab hem de Kakuma’nın kapatılması için bir plan hazırlaması için 14 gün süre tanındığını söyledi. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan bir paylaşımda da konuyla ilgili herhangi bir pazarlık yapılmayacağı belirtildi.

UNHCR ise Kenyalı yetkilileri, mültecileri korumaya devam etmeye çağırdı ve bu konuda hükümetle diyalog kurmaya devam edeceğine dair söz verdi. UNHCR’den yapılan açıklamada, “Bu karar, sürmekte olan koronavirüs salgını bağlamı da dahil olmak üzere, Kenya’daki mülteciler için bir tehdittir” denildi.

Kakuma Mülteci Kampı

Kenyalı yetkililer ilk olarak 2016’da, ulusal güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek, Somali sınırına yakın Dadaab kampını kapatmayı planladıklarını açıklamıştı.

30 yıl önce kurulan ve dünyadaki en büyük mülteci kamplarından biri olan Dabaab bugüne kadar, şiddet ve kuraklık nedeniyle Somali’den kaçan yarım milyondan fazla insana ev sahipliği yaptı. Ülkenin kuzeybatısındaki Kakuma kampında ise Güney Sudan’dan gelen 190 binden fazla mülteci yaşıyor.  

Kenyalı yetkililer UNCHR’ye, Kakuma’nın kapatılmaması halinde buradaki mültecilerin Somali sınırına götüreceğini bildirdi.

Kaynak: Yahoo News

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.