Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yedi ülkeden, üyesi oldukları AB’ye ortak çağrı: “Nükleer enerji politikalarını dışlamayın”

Avrupa Birliği’nin (AB) yedi üye devletinin lideri, AB Komisyonu’na gönderdikleri ortak mektupta birliğin iklim ve enerji politikalarında nükleer enerjinin dışlanmaması çağrısı yaptı. 

Fransa, Polonya, Macaristan, Çekya, Romanya, Slovakya ve Slovenya, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na gönderdikleri mektupta, nükleer enerjinin, birliğin iklim ve enerji politikalarından dışlanmamasını ve teşvik edilmesini istedi.

AB, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarının 1990’a göre yüzde 55 oranında düşürülmesini planlıyor. Birliğin iklim hedeflerine ulaşması ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasında nükleer enerjinin başat bir rol oynayacağının altı çizilen mektupta, AB’de nükleer enerji için eşit koşullar düzenlenmesi talep edildi. Mektupta nükleer enerjinin dışlanmamasının ve kabul görmesinin yanı sıra teşvik edilmesi de istendi. 

Yeşil mutabakata geçişe olan güçlü bağlılıklarını yineleyen liderler, konu hakkında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Finansal İstikrar, Hizmetler ve Sermaye Piyasaları Birliği Komiseri Mairead McGuinnes ve Enerji Komiseri Kadri Simson ile görüşme trafiğine açık olduklarını beyan etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katılacağız”

Yaklaşık 10 yıldır Türkiye’nin gündeminde olan ve dört yıl önce de inşaatına başlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS), Mersin’in Gülnar ilçesindeki Akkuyu bölgesinde inşa ediliyor. 

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olan ve Mersin Akkuyu’da inşaatına devam eden santralin üçüncü ünitesinin temeli 10 Mart 2021 tarihinde atıldı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in video konferans yolu ile katıldığı temel atma töreninde iki lider de Akkuyu NGS’nin önemi üzerine vurgu yaptı.

Nükleer santralin başka sektörlere de katkı yapacağını ve istihdam sağlayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan,“Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye’yi nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katacağız” dedi.

43 senatörden Biden’a çağrı: “İran konusunda tüm diplomatik ve ekonomik araçları kullanın”

Öte yandan, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 43 senatörü, Başkan Joe Biden’a gönderdikleri mektupta, “İran’ın nükleer silahlara sahip olmasını önleyecek bir anlaşmaya varabilmek adına tüm diplomatik ve ekonomik araçları tam kapasite kullanma” çağrısında bulundu.

Mektupta, İran’ın 2015 yılındaki nükleer anlaşma koşullarının çok uzağında olduğu ve uranyum zenginleştirmede de yüzde 20’lik seviyeye ulaştığı belirtildi. Senatörler, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) ve bölgedeki müttefiklerimizle koordinasyon halinde, İran’ın nükleer silahlara sahip olmasını engelleyecek bir anlaşmaya varılması için diplomatik ve ekonomik araçlarımızı tam kapasite kullanmanız gerektiğine inanıyoruz” dedi.

20 Ocak’ta görevi eski Başkan Donald Trump’tan devralan Joe Biden yönetimi, İran ile yeniden nükleer anlaşmaya dönmek adına olumlu mesajlar göndermiş fakat İran’ın da 2015 yılındaki nükleer anlaşma koşullarına dönmesi gerektiğini söylemişti. Tahran ise anlaşmadan ilk çekilen tarafın ABD olduğunu vurgulamış ve öncelikle İran’a uygulanan ekonomik yaptırımları kaldırması gerektiğini belirtmişti. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.