Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda hükümeti, düşük yapan kadınların üç gün ücretli izin kullanabilecekleri yasayı onayladı

Yeni Zelanda Parlamentosu, 24 Mart’ta, düşük yapan kadınlara üç gün ücretli izin veren yasayı onayladı. Yasa tasarısını hazırlayan Yeni Zelanda İşçi Partisi’nden Ginny Andersen, “Kadınların, fiziksel veya psikolojik zamana ihtiyaçları olduğunu biliyorum. Bu tarz olaylarda yalnızca sabırlı olmak yerine ücretli izni talep edebilmenin güven vereceğini düşünüyorum” dedi.

Yeni Zelanda’da onaylanan yasa teklifi, kadınlara düşük yaptıkları zaman üç gün ücretli izin kullanma imkânı sağlayacak. Yeni Zelanda İşçi Partisi üyesi Ginny Andersen, parlamentoda onaylanan yasanın herhangi bir sebepten hamileliği sonlanmış bütün kadınları kapsayacağını açıkladı. Dünyanın birçok ülkesinde, 20 haftadan sonra düşük yapan kadınlar için böyle bir uygulama olduğunu söyleyen Andersen, bu yeni yasayla hamileliğin ne zaman sonlandığının bir önemi olmayacağını belirtti. Yasa teklifinin gelecek hafta kanunlaşması bekleniyor.

Yasanın, kadınların işleri ve aileleri arasındaki dengeyi kurmaları için imkân sağlaması öngörülüyor. Andersen de Yeni Zelanda’da kadınların hamilelik ile işleri arasındaki dengeyi sağlamaya çalışırken çok fazla fırsat kaçırdığını söyleyerek, dünyanın hiçbir yerinde bu yasaya benzeyen bir mevzuat olmadığını ve onaylanan yasanın kürtajla sonlandırılan hamilelik sürecini kapsamadığını belirterek, “Böyle bir yasayı onaylayan ilk ülke olabiliriz” diye konuştu.

Hamileliği sonlanan kadınlara ve ailelerine yardım hizmeti sunan Yeni Zelanda merkezli Sands New Zealand isimli yardım kuruluşunun verilerine göre, ülkede her yıl 5 bin 900 ile 11 bin 800 arasında ölü doğum gerçekleşiyor. Yeni Zelanda Ebeler Koleji‘nin verilerine göre ise düşüklerin yüzde 95’inden fazlası hamileliğin ilk 12 ila 14 haftasında meydana geliyor.

Eğitimci Vicki Culling’e göre tasarı önemli ancak yeterli değil: “Kadınların birçoğu dünyada düşük yapan ilk kişi olduğunu düşünüyor. Dünyanızın temelleri çöküyor. Çünkü bir bebeğe sahip olmayı bekliyorsunuz ve o bebek öldüğünde ister rahimde ister doğumdan hemen sonra her şey paramparça oluyor. Bebeğini kaybettikten sonra üç günlük ücretli izin alıyorsun. Bu izin sürecinde belki bebeğini gömüyorsun. Daha sonra işe geri dönüyorsun ve hayatına devam ediyorsun. Peki ya sonra? Benim endişem ebeveynlerde daha sonra oluşabilecek sorunlar. Bunlar için ayrıca bir şeyler yapılması lazım” dedi.

Avustralya’da, hamileliğinin 12. haftasından sonra düşük yapan kadınlara ücretsiz izin hakkı veriliyor, Britanya’da da aynı yasa uygulanıyor ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) düşük yapan kadın çalışanlar hiçbir şekilde izin kullanamıyor.

Kaynak: Forbes India

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.