Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya Sağlık Örgütü: “Koronavirüsün laboratuvarda üretilmesi ‘düşük ihtimal’, virüsün kaynağı büyük olasılıkla başka hayvanlar”

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) koronavirüs salgınının kaynağını tespit etmek için Çin’in Vuhan kentinde yaptığı araştırmanın taslak raporuna ulaşıldı. Raporda koronavirüsün bir laboratuvar sızıntısı olma olasılığı “düşük bir ihtimal” olarak nitelendirildi ve “yarasalarda tespit edilen virüs ile koronavirüs arasında kayıp bir halka olduğu ve bunun da bir hayvan olma ihtimalinin çok muhtemel olduğu” belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) bir grup bilim insanı, 14 Ocak’ta özel bir uçak ile koronavirüsün kaynağını tespit etmek amacıyla Çin’in Vuhan kentine gitmiş ve orada bir ay boyunca incelemelerde bulunmuştu. Bilim insanları, bu sürede Çinli yetkililer ile çevrimiçi toplantılarda buluşmuş ve saha çalışmaları gerçekleştirmişti. Heyet, saha çalışmaları sırasında, Vuhan’daki deniz ürünleri gıda pazarının yanı sıra Hubey Çin ve Batı Tıbbı Bütünleşik Bölge Hastanesi, Vuhan Jinyintan Hastanesi, Hubey Eyaleti Hastalık Kontrol Merkezi ve Hayvan Hastalıkları Merkezi’nde inceleme yapmıştı. Ekip, araştırmalar sonrası açıklama yapmış fakat hazırladıkları raporların detaylarını paylaşmamıştı.

The Associated Press (AP) haber ajansı, Cenevre’deki bir diplomat aracılığıyla neredeyse tamamlanmış raporun taslağına ulaştığını açıkladı. Raporda, koronavirüs ile yarasalardaki virüs arasında başka bir hayvanın rolünün olduğu ve virüsü bu hayvanın aktardığı, virüsün bir laboratuvar sızıntısından meydana gelme olasılığının son derece düşük bir ihtimal olduğu belirtildi.

Araştırmacılar, SARS-COV-2 adlı virüsün ortaya çıkma olasılığına yönelik dört farklı senaryo sıraladı. Listenin en tepesinde koronavirüsün büyük olasılık ile ikinci bir hayvan aracılığıyla aktarılma olasılığı yer aldı.
Koronavirüse benzer bir türün yarasalarda da tespit edildiği vurgulanan raporda, “Yarasalarda tespit edilen virüs ile koronavirüs arasındaki evrimsel mesafe birkaç on yılda gerçekleşebilir. Bu da yarasalar ile koronavirüs arasında kayıp bir halka olduğu, bunun da başka bir hayvan olma ihtimalini güçlendirdiği” denildi.  

Raporda kayıp halkanın pangolin, vizon veya kedi olabileceği ifade edildi. Pangolinlerde de koronavirüse benzer virüsler bulunduğu belirtilirken vizon ve kedilerin de koronavirüse duyarlı oldukları ve taşıyıcı olabilecekleri vurgulandı.

Raporda, virüsün soğuk zincir gıda ürünleri ile bulaşıp yayılmasının da mümkün olabileceği fakat bu ihtimalin çok düşük olduğu belirtildi. 

Vuhan’daki araştırmayı yürüten uzman Peter Ben Embarek, raporun son halinin ellerine ulaştığını ve gerekli tercümeler yapıldığında kamuoyu ile paylaşılacağını belirterek, “Önümüzdeki birkaç gün içinde tüm bu sürecin tamamlanacağını ve bunu kamuoyu ile paylaşabileceğimizi umuyorum” dedi.

Raporda, koronavirüs salgınının ne zaman ve nerede başladığı konusunda ise herhangi bir bilgi yer almadı.  

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.