Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Meksika’da virüs kaynaklı ölümlerin açıklanandan yüzde 60 daha fazla olduğu ortaya çıktı, Japonya’da salgının yarattığı işsizlikle birlikte intihar eden kadınların sayısında büyük artış

Meksika’da virüs kaynaklı ölümlerin daha önce açıklanandan yüzde 60 daha fazla olduğu ortaya çıktı. ABD’de 16 yaşından büyüklere aşılama programlarını açan eyaletlerin sayısı artıyor. İngiltere’deki bakımevlerinde yapılan bir araştırma, Pfizer-BioNTech ve Oxford-AstraZeneca aşılarının yaşlılar üzerinde etkili olduğunu ortaya koydu. Japonya’da salgının yarattığı işsizlikle birlikte intihar eden kadınların sayısında büyük artış yaşanıyor. Dış ülkelere ihraç ettiği aşıların üretimini de dışarıda yapan Rusya, aşılama programında hedeflenen noktada değil. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Meksika’da virüs kaynaklı ölümlerin daha önce açıklanandan yüzde 60 daha fazla olduğu ortaya çıktı

Latin Amerika ülkesi Meksika’da, Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan yeni rapor, ülkede koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının daha önce paylaşılan sayılardan yüzde 60 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Rapora göre Meksika, ülkede salgının ikinci dalgasının başladığı ocak ayından itibaren ilk bir buçuk ayda 75 bin ölüm kaydetti.

Bakanlık tarafından cuma (26 Mart) günü yapılan açıklamada, salgının başlangıcından bu yana ülkedeki toplam ölüm sayısının 201 bin 429 olduğu bilgisi paylaşılmıştı. Ancak hükümetin yayınladığı son rapordaki verilere göre, aynı tarihte virüs kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısının 321 bine ulaştığı görüldü. 

Hükümetin yeni yayımlanan raporuna, test yapılmamış ancak virüs nedeniyle hayatını kaybetmiş kişilerin de dahil olduğu belirtilirken Meksika, son verilerle birlikte 312 bin ölümlü vaka bildiren Brezilya’yı geçerek Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) sonra en çok can kaybının yaşandığı ikinci ülke oldu. 

Meksika’nın raporunda, ülke genelinde çok az koronavirüs testi yapıldığı, birçok hastanenin test kapasitesinin dolduğu ve bu nedenle birçok kişinin test yaptırmadan evlerinde hayatını kaybettiği aktarıldı. Raporda, salgının Meksika genelindeki durumunun daha iyi anlaşılabilmesi için salgının başlangıcından bu yana yaşanan tüm ölüm belgelerinin incelenmesi gerektiği de vurgulandı. 

Sağlık uzmanları ise gerçek sayıların verilere göre çok daha fazla olabileceği görüşünde. Eski devlet başkanlarından Felipe Calderon, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “400 binin üzerinde Meksikalı hayatını kaybetti. Bu rakamlar önceki yılların ortalamasına göre dünyadaki en yüksek ölüm rakamları” diye yazdı.  

ABD’de 16 yaşından büyüklere aşılama programlarını açan eyaletlerin sayısı artıyor

ABD’de Alaska, Wyoming, Virginia, Teksas, Indiana ve Georgia, Illionis, Utah, Kaliforniya ve Florida eyaletlerinin ardından Kansas, Louisina, Kuzey Dakota, Ohio, Oklahoma ve Teksas eyaletleri de aşı programlarını 16 yaş üzerindeki bütün eyalet sakinlerine açma kararı aldı.

Minnesota eyaleti 30 Mart Salı günü, Güney Carolina eyaleti ise 31 Mart Çarşamba gününden itibaren eyalette aşı yaptırmak isteyen bütün vatandaşların aşılardan faydalanabileceğini açıkladı.

Kansas Valisi Laura Kelly, geçen hafta eyalet sakinlerini randevu almaya çağırarak, “Herkes hızlı bir şekilde aşısını olmalı” açıklamasında bulundu.

Ülkenin neredeyse bütün eyaletlerinde 1 Mayıs tarihine kadar isteyen bütün yetişkinlerin aşı randevusu alma hakkına sahip olacağı belirtiliyor.

Öte yandan ABD genelinde aşılama hızındaki artışla birlikte geçen haftalara oranla yeni vaka sayılarında da artış gözlemlendi. New York Times veritabanına göre, geçen hafta New York’ta günde ortalama 8 bin 426 yeni vaka bildirildi ve iki hafta öncesine göre şehirdeki yeni vaka sayılarında yüzde 18’lik bir artış olduğu belirlendi. 

İngiltere’deki bakımevlerinde yapılan bir araştırma, Pfizer-BioNTech ve Oxford-AstraZeneca aşılarının yaşlılar üzerinde etkili olduğunu ortaya koydu

İngiltere’de bir bakımevinde yapılana araştırmaya göre, bakımevi sakinlerinin Pfizer-BioNTech veya Oxford-AstraZeneca aşılarının ilk dozunu almalarından beş hafta sonra enfeksiyon oranlarının yüzde 62 düştüğü ortaya konuldu. 

İngiltere Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı tarafından finanse edilen ve yaş ortalamaları 86 olan yaklaşık 10 bin 500 bakımevi sakinine ait bulguların incelendiği araştırmaya göre, ilk dozu alan bakımevi sakinlerinin enfekte olma ihtimallerinin 28-34 gün içinde yüzde 56, 35-48 gün içinde de yüzde 62 düştüğü belirlendi. Öte yandan enfekte olan kişilerin virüsü bulaştırma olasılıklarının da daha düşük olduğu belirtildi.

Londra Üniversitesi’nde görev yapan ve araştırmanın yazarlarından olan Dr. Laura Shallcross, “Semptomları olmayan insanların analizini yapmak daha faydalı çünkü isteğimiz enfekte olan kişi sayısını azaltmak. İlk doz aşıdan sonra kişilerdeki etkisini görmek için daha fazla çalışmalar yapmamız gerekiyor” diye konuştu. 

Yapılan klinik çalışmalarda her iki aşının da ağır hastalıklardaki ölüm riskini azaltmada etkili olduğu tespit edilmişti. Ancak aşıların hastalığın yayılmasını engelleyip engellemeyeceğini anlamak için bu tip çalışmaları daha geniş kitlelere yaymanın bir zorunluluk olduğunu belirten uzmanlar, dünyada herkesin aşılanmasının uzun süreceği ve bu süre içinde aşılara karşı dirençli yeni varyantların ortaya çıkabileceği konusunda uyarıda bulundu. 

Japonya’da salgının yarattığı işsizlikle birlikte intihar eden kadınların sayısında büyük artış yaşanıyor

Japonya’da salgının başlangıcından bu yana 80 binden fazla kişi işten çıkartıldı. Bu durum ülkedeki intihar vakalarını da artırırken 2020 yılında intihar eden erkeklerin oranı bir önceki yıla göre yüzde 1 düşerken ülkedeki işgücü piyasasının yüzde 40’nı oluşturan Japon kadınların intihar oranları ise yıl yılı sonu itibariyle yüzde 14,5 arttı.

Artan işsizlik ve ağırlaşan yaşam koşullarıyla birlikte gıda bankalarına olan talebin arttığı ve Japonya hükümetinin tarihte ilk kez pirinç stoklarını çeşitli hayır kurumlarına gönderdiği belirtilirken Japon basınında yer alan haberlere göre, hükümet salgının ekonomik etkilerini önleyebilmek için ikinci bir acil ödeme planını uygulamaya koymayı tartışıyor.

Japonya’da faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olan Bekar Anneler Forumu’nun (Single Mothers Forum) Başkanı Chieko Akaishi, salgınla geçen 2020 yılında, geçen yıla göre kendilerinden yardım talebinde bulunan annelerin sayısında ciddi bir artış olduğunu ve her ay iki binden fazla haneye yiyecek yardımı yaptıkları söyledi. Akaishi, “Annelerden ‘Yorgunum, artık devam edemem’ sözlerini bu yıl çok fazla duydum. Bu bir hayatta kalma meselesi haline geldi. Birçok kadın işini kaybetti ve çocuklarının geçimini sağlamak için mücadele ediyor” dedi. 

Tokyo Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden Prof. Machiko Osawa, “Japonya’da kadınların iş güvenliği yok. Kadınlar çoğunlukla bakım evleri veya kreşlerde çalışıyor. Düzenli istihdam okulların, kreşlerin veya bakım evlerinin açık olduğu zamanlardaydı. Ancak salgınla okullar kapandı ve birçok kadın işsiz kaldı” diye konuştu. 

Japonya Çalışma Politikası ve Eğitim Enstitüsü tarafından kasım ayından yapılan bir ankete göre ise tek ebeveynli ailelerin yaklaşın yüzde 60’ı, salgınla birlikte yaşam koşullarının kötüye gittiğini söyledi. Bu kişilerin üçte biri de yiyecek almak için bile paralarının olmadığını aktardı. 

Dış ülkelere ihraç ettiği aşıların üretimini de dışarıda yapan Rusya, aşılama programında hedeflenen noktada değil

Ürettiği Sputnik V aşılarını Avrupa ve başka birçok bölgeye ihraç eden Rusya, aşılama programında ise hedeflenen rakamın gerisinde kaldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen hafta, 145 milyon nüfuslu ülkede şu ana kadar iki aşısını da alan vatandaşların sayısının 8 milyon 900 bin olduğunu açıklamıştı. Rusya Sanayi Bakanı Denis Manturov ise nisan ayı sonundan itibaren bu sayının her ay iki katına çıkarılacağını söylemişti.

Öte yandan Rusya, geçen hafta, dışarıya ihraç edeceği aşılar için Güney Kore firması GL Ralpha ve Hindistan merkezli Virchow Biotech ile bir ortaklık anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre iki firma, yıl sonuna kadar sırasıyla 150 ve 50 milyon doz Sputnik V aşısı üretecek. Geçen haftalarda Çin merkezli bir firmayla da anlaşma sağlayan Rusya, böylece yıl sonuna kadar kendi aşısı Sputnik V’den toplamda 410 milyon doz ithalat yapmış olacak. 

Ülkede yeterli aşı üretim tesisinin olmaması ve Çin’den gelmesi beklenen ve aşı üretimini hızlandıracak bazı biyoteknoloji cihazlarının henüz ülkeye gelmemesi gibi sorunlar nedeniyle Rusya, kendi aşısı Sputnik V’yi büyük oranda dışarıda üretiyor.

Aralarında Arjantin, Macaristan, Bolivya, Cezayir, Paraguay gibi ülkelerin olduğu toplam 20 ülke, vatandaşlarına Sputnik V aşılarını uyguluyor. Rus yetkililer, yabancı ülkelerde uygulanan Sputnik V aşılarının büyük bir kısmının yabancı ülkelerde üretildiğini daha önce açıklamıştı.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.