Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Joe Biden 2,3 trilyon dolarlık altyapı planını açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, 2,3 trilyon dolarlık yeni “altyapı modernizasyonu paketini” açıkladı. Altyapı planını “bir kuşakta bir kez olacak yatırım” diye niteleyen Biden, planın ABD’deki sorunlara geçici değil kalıcı bir çözüm getireceğini belirterek, “Bu plan, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek iş kapasitesi yaratacak yatırım” dedi.


Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, ABD ekonomisinde büyümeyi canlandırmak için 2,3 trilyon dolar harcanmasına yönelik yeni altyapı planını açıkladı. Plan ile ülkenin altyapısı iyileştirilecek ve küresel ısınma ile mücadelede kaynaklar artırılacak.

Biden, planının ilk aşamasını dün (31 Mart) Pitttsburg’daki bir sendika eğitim merkezinde düzenlenen etkinlikte duyurdu. Biden’ın altyapı planını açıklamak üzere Pensilvanya eyaletinde bulunan Pittsburgh’u seçmesinin ekonomik ve siyasi yankılarının olduğu belirtiliyor. Biden, başkanlık seçimlerinde Pittsburgh’u kazanmış ve 2019 yılında seçim kampanyasını da bu şehirden başlatmıştı. Biden’ın bu planı, başkanlık seçimi kampanyasında ortaya koyduğu vizyonun önemli parçalarından biriydi.


“İnanıyorum ki 50 yıl sonra insanlar dönüp baktığında bu anı ‘ABD’nin geleceği kazandığı an’ olarak görecekler” diyen Biden, gelirin önümüzdeki 15 yıl içinde firmalara uygulanan vergilerden sağlanacağını belirtti. Çevrimiçi alışveriş platformu Amazon dahil olmak üzere Fortune 500 listesindeki 91 şirketin gelir vergisi olarak tek bir kuruş ödemediğini belirten Biden, firmalara uygulanan verginin yüzde 21’den yüzde 28’e yükselteceğini duyurarak “Sadece bunu yaparak 1 trilyon dolar gelir sağlayacağız” dedi. 

Planın yürürlüğe girmesiyle 32 bin kilometreden daha geniş otoyolların yenileneceğini, 10 binin üzerinde köprünün tamir edileceğini ve bu şekilde şehirleri birbirine bağlayan kanalların güvenli hale getirileceğini belirten Biden, planın işsizlikle mücadelede önemli bir adım olacağının da altını çizdi.

Cumhuriyetçiler’i de altyapı planını desteklemeye çağıran Biden, “Bugünkü bölünmüşlük bizi geleceğe dair doğru şeyleri yapmaktan alıkoymamalı” diye konuştu.

2,3 trilyon dolarlık plandaki ana harcama başlıkları şöyle:

– Ulaşım için 621 milyar dolar,

– Engelli ve bakıma muhtaçlar için 400 milyar dolar, 

– Üreticiler için 300 milyar dolar, 

– Evsizlik sorununun çözümü için 213 milyar dolar,

– Kritik teknolojilerin AR-GE’si için 180 milyar dolar, 

– Su sorununun çözümü için 111 milyar dolar, 

– Dijital altyapı için 100 milyar dolar, 

– İşçi eğitimi için 100 milyar dolar,

– Eğitim sistemi için 100 milyar dolar.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.