Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beyoğlu sokaklarında dönüşümün izleri: “Kültür Yolu Projesi, Beyoğlu’nun ehlileştirilme projesi”

Gezi Parkı’nın Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na devredilmesinin ardından Beyoğlu’ndaki dönüşüm yeniden tartışma konusu oldu. Taksim Meydanı’ndaki caminin 13 Nisan’da, Atatürk Kültür Merkezi’nin yerine yapılan kültür merkezinin ise haziran ayında açılacağı duyurulmuştu. GazeteDuvar yazarı Doç. Dr. Hakkı Yırtıcı ile Beyoğlu’nda yaşanan değişimi konuştuk.

Kamera – kurgu: Sedat Elbasan

Beyoğlu Kültür Yolu Projesi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından bir yıl önce duyurulmuştu. Yolun, Galataport’tan başlayarak Taksim Meydanı ve yıkılan Atatürk Kültür Merkezi’ne kadar ulaşması bekleniyor. Yol ağırlıklı olarak turizm amaçlı kullanılacak ve üzerindeki mekanlarda proje kapsamında belirli etkinlikler gerçekleştirilecek.

Kesinliğe kavuşmamış bu proje ile Gezi Parkı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nden (İBB) alınarak, Sultan Beyazıt Han-ı Veli Hazretleri Vakfı’na devredilmesi arasında bir ilişki var çünkü proje kapsamında son durak belirtilmemişti. Bu son durağın, Gezi Parkı olması bekleniyor.

Beyoğlu Kültür Yolu Projesi’nin geçeceği duraklar ve proje kapsamına alınan mekanlar şöyle:

-Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından defalarca dava açılan ve eleştirilen, Karaköy Rıhtımı’ndan başlayıp Mimar Sinan Üniversitesi Fındıklı Kampüsü’ne kadar uzanan Galataport. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Galataport için “Nisan ayından itibaren faaliyete geçmesini bekliyoruz” demişti.

Galata Kulesi, Gezi Parkı’nda olduğu gibi Vakıflar Kanunu’nun 30. maddesi gerekçe gösterilerek mülkiyeti İBB’den alınarak, Kule-i Zemin Vakfı adına, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmişti.

-Üçüncü durak 1491 yılında inşa edilen, İstanbul’un en eski mevlevihanesi olan Galata Mevlevihanesi.

-Dördüncü durak, 2017 yılında İBB’den Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilen Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi.

-Beşinci durak, restorasyonu sırasında tartışmalara neden olan, 1831’de inşa edilen Narmanlı Han. Han, uzun yıllar Rusya Büyükelçiliği olarak kullanılmıştı, 1933’te Avni Narmanlı ve Sıtkı Narmanlı tarafından satın alınmıştı. Han, sanatçı ve yazarlar yer kiralamaya başladıktan sonra Aliye Berger, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun da aralarında bulunduğu sanatçıların yaşadığı bir yer haline gelmişti.

-Altıncı durak, 12 Mart 2021 tarihinde açılışı yapılan Mısır Apartmanı’ndaki Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi.

-Yedinci durak, yıkılan Emek Sineması’nın yerine yapılan Grand Pera AVM.

-Sekizinci durak, Atlas Pasajı ve İstanbul Sinema Müzesi. İki yıldır süren restorasyon çalışmalarının ardından 26 Şubat’ta açıldı.

-Dokuzuncu durak, 2017 yılında yapımına başlanan ve neredeyse tamamlanan Taksim Cami. Caminin açılışının ramazan ayı başında yapılması planlanıyor.

-Onuncu durak ise Atatürk Kültür Merkezi (AKM). Koruma altına alınan, tescil kararı iptal edilerek yıkılan AKM’nin de haziran ayında açılması planlanıyor.

-Kesin olmayan son durağın ise Gezi Parkı olması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.