Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Pakistan’da aşı sırası beklemek istemeyenler aşı satın alabilecek, Çinli aşı üreticisi Sinovac yıllık üretim kapasitesini iki milyar doza çıkardı

Yunanistan hükümeti, salgın nedeniyle kapalı olan bar ve restoranların yeniden açılabilmesine yardımcı olmak için 330 milyon euroluk ek yardım paketi açıkladı. Pakistan’da aşı sırası beklemek istemeyenler aşı satın alabilecek. Macaristan, artan vaka ve ölüm sayılarına rağmen paskalya döneminden sonra kısıtlamaları kaldırmaya hazırlanıyor. Çinli Sinovac firması, aşılar için üçüncü üretim merkezinin hazır olduğunu ve böylelikle yıllık aşı üretim kapasitelerinin iki milyar doza çıktığını duyurdu. Belçika’da 1 Nisan şakası olarak duyurulan bir festival için binlerce kişi toplandı, polis kalabalığa müdahale etti. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Yunanistan hükümetinden, bar ve restoranlara 330 milyon euroluk yardım paketi

Yunanistan hükümetinin perşembe günü (1 Nisan) yaptığı açıklamaya göre, salgın nedeniyle kapalı olan bar ve restoranların yeniden açılabilmesi için işletme sahiplerine yaklaşık 330 milyon euroluk yeni bir destek paketi getirilmesi kararlaştırıldı. Yunanistan, geçen kasım ayında salgının ikinci dalgasını kontrol altına almak için ülke genelinde 70 binden fazla kafe, bar ve restoranı kapatmıştı. 

Sektör dernekleri, uzun zamandır kapalı olan binlerce işletmenin maddi sorunlar nedeniyle yeniden açılamayabileceğini belirtmişti. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, bu açıklamanın üzerine bakanlar ve sektör temsilcileriyle yaptığı görüşmenin ardından, “Amacımız çok açık ve net. İş yerlerinizi olabildiğince rahat bir şekilde yeniden açmanıza yardımcı olmak” diye konuşmuştu.

Yunanistan Maliye Bakanlığı, 330 milyon euroluk yardım paketine ek olarak işletmelerin yeniden açılma maliyeti karşılamak üzere toplam 100 bin euro hibe verileceğini açıkladı. Yardım paketiyle birlikte çok sayıda işletmenin nisan ayı içerisinde tekrar açılması planlanıyor. 

Macaristan, artan ölüm ve vaka sayılarına rağmen paskalyadan sonra kısıtlamalarını kaldırıyor 

Macaristan, 1-5 Nisan günleri arasındaki paskalya döneminin ardından normal hayata dönmeye hazırlanıyor. “Kilitlemeler, kısıtlamalar virüsün yayılımını yavaşlatabilir. Koronavirüs yayılımını engellemez veya durdurmaz” diyen Macaristan Başbakanı Viktor Orban, virüsü kontrol altına almanın tek yolunun aşılama olduğunu belirterek, paskalyadan sonra mağaza, restoran, okul ve otellerin tekrar açılacağını duyurdu. 

New York Times verilerine göre, şu ana kadar nüfusunun yüzde 20’sini aşılayan Macaristan’da salgının başlangıcından bu yana 662 bin vaka ve 20 bini aşkın ölüm kaydedildi.

Macaristan’da faaliyet gösteren birçok bağımsız medya kuruluşu, Başbakan Orban’ın halkın bilgiye erişimini engellediği ve hastane veya sağlık çalışanlarının salgının gidişatı hakkında yaptığı açıklamaların medyada yer almadığı görüşünde. Orban ise medya kuruluşlarının iddialarını yalanlayarak, “Şimdi hastanelere gidip sahte haber ve videolar üretmenin zamanı değil” dedi.  

Macaristan merkezli bağımsız haber sitesi 24.hu’nun yazı işleri müdürü Peter Peto, “Doktorların ve hemşirelerin deneyimleri ve bilgileri hakkında konuşamamalarının saçma olduğunu düşünüyoruz. Birçok ülkede medya kuruluşları doktorlar ve hastanelerle görüşebiliyorken Macaristan’da bu yasak” diye konuştu. 

Pakistan’da aşı sırası beklemek istemeyenler aşıları satın alarak sıra beklemeden aşı olabilecek

Pakistan hükümeti tarafından perşembe günü (1 Nisan) yapılan açıklamada, aşı sırası beklemeyerek aşı satın almak isteyenlerin Çinli CanSino Biologics tarafından üretilen aşıları ve Rus Sputnik V aşısını satın alabilecekleri duyuruldu. Yeni uygulamayla Pakistanlılar’ın aşı sırası beklemeden aşı dozu satın alarak aşılanabilmelerine olanak sağlayacak. 

Pakistan Bilim ve Teknoloji Bakanı Fawad Chaundhry, İslamabad’da yapılan kabine toplantısının ardından, “Halkın yüzde 98’inin aşılara ücretsiz erişim sağlayabilecek ancak aşı sırası beklemek istemeyenler aşı dozlarını satın alarak sıra beklemeden aşı olabilecekler” dedi. 

Tek bir doz şeklinde uygulanan CanSio Biologics aşısının yaklaşık 28 dolara satılacağını açıklayan Chaundhry, iki doz şeklinde uygulanan Sputnik V aşısının fiyatının ise henüz kararlaştırılmadığını söyledi.  

Pakistan’da koronavirüs aşılarının satın alınmasına izin veren yeni uygulamayı eleştiren muhalefet partilerinden Pakistan Halk Partisi’nin basın sözcüsü Faisal Karim Kundi, “Dünyanın birçok yerindeki vatandaşlar aşılara ücretsiz erişim sağlıyor. Ülkede nüfusun çoğunluğu yoksul. Yoksullar ‘özel aşılamayı’ nasıl karşılayacak?” diye sordu. 

220 milyonu aşkın nüfusa sahip olan Pakistan salgının başlangıcından buyana 623 bin vaka ve 14 binden fazla ölüm bildirdi. Dün yayınlanan verilere göre ise Pakistan’da bir günde 53 bini aşkın yeni vaka görüldüğü ve 98 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. 

Çinli aşı üreticisi Sinovac yıllık üretim kapasitesini iki milyar doza yükseltiyor

Türkiye’de de kullanılan CoronaVac aşısını üreten Çin merkezli Sinovac şirketi, bugün (2 Nisan) yaptığı açıklamada, aşılar için üçüncü üretim merkezinin hazır konuma geldiğini ve yeni merkezle birlikte yıllık aşı üretimini iki milyar doza çıkardıklarını duyurdu. 

Bir Sinovac sözcüsü, üçüncü tesisin de bu hafta aşı üretim çalışmalarına başladığını ancak 2 milyar doz aşının ne zaman hazır hale geleceğinin ise henüz belli olmadığını söyledi. 

Sinovac tarafından üretilen CoronaVac adlı aşıların 200 milyon dozu, şu ana kadar dünya genelinde Türkiye dahil birçok ülkeye gönderildi. Firma, yaptığı açıklamada, şu ana kadar bu aşıların 100 milyondan fazlasının insanlara uygulandığını duyurdu.

Belçika’da “1 Nisan”: Sahte festivale gelen binlerce gence polis tazyikli su ve gazla müdahale etti

Bu hafta sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda Belçika’nın başkenti Brüksel’in merkezindeki bir parkta, 1 Nisan tarihinde “La Boum” adında bir müzik festivali düzenleneceği duyuruldu. Sosyal medya paylaşımlarında festival alanına sekiz sahnenin kurulacağı ve çok sayıda ünlü müzisyenin performans sergileyeceği belirtildi. 

Festival yapılacağına dair paylaşımların ardından binlerce Belçikalı 1 Nisan Perşembe günü Brüksel’deki parka akın etti. Ancak festivalin organizatörleri, aynı sosyal medya hesaplarından festivalin “1 Nisan şakası” olduğunu açıkladı.

Koronavirüs tedbirleri gereği Belçika’da açık havada etkinlik düzenlemenin yasak olduğunu belirten Brüksel polis yetkilileri, parkta toplanan yüzlerce kişiye önce sözlü uyarıda bulundu ancak özellikle gençlerin parkı terk etmediğini gören polis kalabalığa tazyikli su ve gazla müdahale etti. 

Parkta çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtilirken, polis gözaltına alınanların sayısını açıklamadı. Parkta polisle halk arasında yaşanan olaylarda çok sayıda yaralı olduğu bilgisi de paylaşıldı.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.