Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şanlıurfa-Suruç’ta dört kişinin öldüğü seçim kavgası davasında karar çıktı: Enver Yıldız’a 18 yıl, Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay hapis cezası verildi

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde, 18 Haziran 2018 genel seçimlerinden dört gün önce Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın yakınları ve korumaları ile Şenyaşar ailesi arasında silahlı kavga çıkmıştı. Şenyaşar ailesinden üç, Yıldız ailesinden ise bir kişinin öldüğü kavganın davasında mahkeme, Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verdi.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen yedinci duruşmayı, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eşbaşkanları Salihe Aydeniz ile Keskin Bayındır, HDP milletvekilleri Ayşe Sürücü, Kemal Bülbül, Dersim Dağ ve Hasan Özgüneş de izledi. Kimlik tespitinden sonra savcı mütalaasını tekrarladı.

Yargı üzerinde bir baskı olduğunu tüm kamuoyu ve dünya biliyor

Tutuklu sanık Fadıl Şenyaşar savunmasında, haksızlığa uğradıklarını ve uzun süredir tek kişilik odada tutulduğunu belirterek, tahliye talebinde bulundu. Tutuksuz sanık Ferit Şenyaşar da ailece bir katliama maruz kaldıklarını söyledi, hastane ve işyeri dosyasının tefrik edilmesini “hukuksuzluk” olarak tanımladı. Dosyanın bir an önce kapatılmaya çalışıldığını belirten Şenyaşar, “Hastane dosyası üzerinde halen gizlilik kararı var ve bu dosya üç yıldır hâlâ açılmamış. Bir aydır Urfa Adliyesi önündeyiz. Savcıyla görüşmek istiyoruz ama savcı bizimle görüşmüyor. Bize yönelik bir insanlık suçu işlendi. Tüm Türkiye buna tanıktır ve izliyor. Yargı üzerinde bir baskı olduğunu tüm kamuoyu ve dünya biliyor. Aleyhimize çıkacak bir karar ülkenin vicdanını yaralayacaktır” dedi.

“Soruşturma adil yürütülmedi”

Şenyaşar ailesinin avukatlarından Bülent Duran, dava dosyası ve yürütülen soruşturmanın başından beri kendilerine kapalı olduğunu söyledi. Müvekkili Adil Şenyaşar’a yönelik saldırıları anlatan Duran, “Bileğinde 17 darbe var. Bunlar farklı silahlardan çıkmış. Adil’in bileklerinden aldığı darbeler bu dosyada yok. Buna ilişkin tekrardan rapor aldırılmasını ve araştırılmasını istiyoruz. Yine olay yerine ilişkin keşif yapılması ve Nesih Şimşek’in dinlemesini istedik ama reddedildi. Yine talep ediyoruz, taleplerimiz dinlensin. Bu soruşturma adil yürütülmedi. Sadece bir kişi tutuklu başka kimseye soruşturma açılmadı. Hukuksuzca hazırlanan bu iddianame ile yargılama yapılıyor. Bu kabul edilmez” diye konuştu.

“İlk saldıran Yıldız ailesi, görüntülerde de mevcut”

Esasa ilişkin savunma yapan Şenyaşar ailesinin avukatlarından Hidayet Enmek ise yaşanan olayın başından beri Yıldız ailesi ve avukatları tarafından örgütle ilişkilendirilmeye çalışıldığını belirtti. Müvekkillerinin hiçbir örgütle bağı ve alakası olmadığını söyleyen Enmek, “İlk saldıran Yıldız ailesidir. Bu görüntülerde de mevcuttur. Müvekkilimiz Celal’i yere yatırıp vuruyorlar. Yıldızlar ellerinde silahlarla dükkanın içine giriyor. Zaten ne yaptıkları görüntülerde görülüyor. Müvekkil Fadıl’ın yaptığı ailesine karşı yapılan saldırıyı bertaraf etmek. Yaptığı meşru savunmadır. Müvekkilimizin iki yıl dokuz ay tek hücrede tutulması vicdani değildir. Beraatını talep ediyoruz” dedi.

Müvekkillerimizin aleyhine çıkacak karar hukuki olmayacak

Yeniden söz alan avukat Bülent Duran, Yıldız ailesi ve avukatlarının yaşanan olayı örgüt ile ilişkilendirerek siyasi rant elde etme amacında olduğunu söyledi. Enver Yıldız’ın tutuklanmadan önceki tape kayıtlarına dikkat çeken Duran, savunmasına şöyle devam etti;

“Bakın tape kayıtlarında geçen bir konuşma şöyle: ‘Vekil Halil Yıldız bu işi halledecek. Savcıyla görüşecek, ben sonra gelip teslim olacağım’ diyor. Daha sonra da gelip teslim oluyor. Saldırılar hastanede devam ediyor. Müvekkillerimiz burada linç edilerek öldürülüyor. Ama hastane boyutuna ilişkin gizlilik kararı devam ediyor. Soruşturma dosyasına ulaşamıyoruz. İşyeri dosyasını tefrik edip, burada yargılama yapılıyor. Müvekkillerimizin aleyhine çıkacak karar hukuki olmayacaktır.”

Duruşmada söz alan tutuklu sanık Enver Yıldız’ın, Şenyaşar ailesinin avukatlarına hakaret etmesi üzerine, mahkeme başkanı devreye girerek müdahalede bulundu. Savunmasını sürdüren Yıldız’ın, Şenyaşar ailesinin avukatlarını işaret ederek, “Bizi siz öldürdünüz” demesi üzerine avukatlar, Yıldız’ın kendilerini hedef gösterdiğini belirterek, mahkeme heyetine müdahale talebinde bulundu. Yıldız, savunmasının devamında, “Yıldız ailesi olarak Suruç’a Türk bayrağı astığımız için, teröre karşı çıktığımız için hedef gösterildik. Şenyaşarlar bize planlı bir şekilde saldırdı” dedi.

Kararını açıklayan mahkeme, olayda babası Hacı Esvet, kardeşleri Celal ve Adil Şenyaşar’ı kaybeden Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay hapis, AKP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın ağabeyi Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verdi.

Anne Şenşayar Şanlıurfa Adliyesi önünde “adalet nöbeti” tutuyordu

Saldırıda, eşini ve iki oğlunu kaybeden Emine Şenşayar, 25 gündür Şanlıurfa Adliyesi önünde, “Adalet nöbeti” tutuyordu. Anne Şenyaşar ve oğlu, bu eylemleri nedeniyle birkaç defa gözaltına alınmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.