Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Aşılanan insan sayısı 650 milyonu aştı, Hindistan’da ve Yunanistan’da vakalar ve ölümler tırmanışta, Papa Francis paskalya mesajında aşının eşit dağıtımına dikkat çekti

Dünya genelinde koronavirüs aşısı yapılan kişi sayısı 665 milyona ulaştı. Hindistan ve Yunanistan’da vaka sayıları ve ölüm oranları yükselişte, Amerika Birleşik Devletleri’nde ise (ABD) dördüncü dalga tartışmaları alevlendi. Papa Francis, paskalya mesajında yoksul ülkelere aşı desteği çağrısında bulundu ve aşının ülkeler arasında eşit dağıtılmasını istedi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

Aşılanan insan sayısı 650 milyonu aştı

Dünya genelinde şu ana kadar aşılanan insan sayısı 665 milyonu aştı, toplam 870 milyondan fazla doz aşı yapıldı. Ancak ülkeler arasındaki aşılama programları arasında derin bir uçurum var. Öyle ki birçok ülke henüz tek bir doz aşılama bile bildirmedi. Bu ülkeler, kendilerine yıl sonuna kadar iki milyar doz tedarik etmeyi amaçlayan Covax projesi sayesinde bir aşı paylaşım düzenlemesi yapılmasını umuyor. 

Oxford Üniversitesi’nin “Our World in Data” (Verilerle Dünyamız) projesi kapsamında hükümet kaynaklarından derlenen verilere göre çoğu ülke, erken aşılama dönemlerinde, sağlık çalışanları ve 60 yaşından büyük vatandaşlar gibi savunmasız gruplara öncelik verdi. Aşı olan her 100 kişiye toplam 114 doz uygulayan İsrail, nüfusunu en hızlı aşılayan ülke olarak açıklandı.

İsrail’in ardından, vatandaşlarını en hızlı aşılayan ilk beş ülke ise Doğu Afrika’da yer alan Seyşeller, Ortadoğu’da Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Asya ülkesi Butan ve Güney Amerika kıtasında bulunan Şili. 

Papa Francis, paskalya mesajında aşının eşit dağıtılmasını istedi

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, paskalya yortusu ayini sırasında verdiği mesajda dünyayı, yoksul ülkelerde koronavirüs aşısının dağıtımına destek olmaya çağırdı. Papa “Tüm uluslararası toplumu, küresel bir sorumlulukla, aşı dağıtımındaki gecikmelerin üstesinden gelmeye ve özellikle yoksul ülkelerde aşının yaygınlaştırılmasında kararlı olmaya çağırıyorum” dedi.

Mesajında silahsızlanma çağrısında da bulunan Papa Francis, salgın döneminde aşı dağıtımı gibi hayati bir konuda harcanabilecek paranın silah harcamalarında kullanılmasını “skandal” olarak tanımladı. Papa, salgın döneminde ekonomik krizin özellikle yoksulları vurmaya devam ettiğini söyledi ve ekledi: “Skandal olan şey ise böyle bir dönemde bile silahlı çatışmalar sona ermedi ve silahlanma hâlâ sürüyor.” 

Aşı sayesinde Navajolar salgını yeniyor

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) en yüksek koronavirüs vaka oranlarından birine sahip olan Navajo halkı, son açıklanan verilere göre 24 saatlik bir sürede sıfır vaka ve sıfır ölüm ile salgını yeniyor. 

ABD’nin en büyük ikinci “yerli” kabilesi olan Navajolar, şimdiye kadar ülkedeki en yüksek vaka ve ölüm oranlarına sahipti. Ancak ABD Sağlık Bakanlığı’nın en son verilerine göre, 300 binden fazla nüfusa sahip Navajolar, salgını sıfırlama aşamasına geldi. Kabile topraklarında yaşayan 170 bin Navajo sakininin yarısından fazlası tamamen aşılandı. 

Navajo Ulusu Başkanı Jonathan Nez, kabilenin virüsü “evcilleştirebildiğini”, çünkü toplumun yaklaşık bir yıl önce eve kapanma kurallarına sıkı şekilde uyduğunu söyledi. Nez, “İnsanlara maske takmalarını veya evde kalmalarını söylediğimizde bu insanların özgürlüklerini kısıtlamakla ilgili değildi” dedi.

Öte yandan, Navajolar virüse karşı zorlu mücadelelerinde yalnız değil. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre ABD’deki Amerikan yerlileri, ülkedeki beyaz nüfustan neredeyse iki kat daha fazla vaka ve ölüm oranlarına sahipti.

ABD’de aşılama ve dördüncü dalga tartışması sürüyor

Aşılama sürecinde gelinen son durumu açıklayan ABD Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’ne (CDC) göre, pazar günü (4 Nisan) itibariyle ABD’de 165 milyon doz aşı uygulandı. 

ABD, geçen cumartesi günü (3 Nisan) ilk defa dört milyon dozdan fazla aşı yaparak, şimdiye kadar toplamda 165 milyon doz aşı uygulamış oldu. CDC’nin verilerine göre ülkede 106 milyondan fazla insan en az bir doz aşı yaptırdı. Yaklaşık 61 milyon vatandaş ise iki doz aşısını tamamladı. 

CDC’nin açıkladığı veriler, iki doz halinde uygulanan Moderna ve Pfizer-BioNTech aşıları ile tek doz olarak uygulanan Johnson & Johnson aşısını kapsıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, mayıs ayı sonuna kadar, ülkede herhangi bir kısıtlama olmaksızın her yetişkinin aşı olmasına imkan verecek sayıda aşının olmasını amaçlıyor.

Ocak ayından bu yana ABD’de aşılama süreci hızlandı. Yeni vaka sayıları, can kayıpları ve hastanede tedavi altında olan vaka sayıları da ocak ayına göre daha düşük seyrediyor. Öte yandan son iki hafta içinde yeni vaka sayısında yüzde 19 oranında bir artış kaydedildi. Virüsün ortaya çıkan ve etkili olan varyantları nedeniyle, ülkenin özellikle orta batı ve kuzeydoğu bölgelerindeki bazı eyaletlerde vaka sayılarında artış görülüyor. Tüm bunlar ışığında uzmanlar, söz konusu artışların dördüncü dalga kapsamında olup olmadığını tartışıyor. 

Bazı uzmanlar, önümüzdeki iki haftanın salgının başından beri, dünya genelinde, en fazla vaka sayısının gözlemleneceği zaman olacağını düşünüyor. Bazı uzmanlar ise ABD’de dördüncü bir dalga öngörmediklerini belirtiyor.  

Yunanistan’da bin 955 yeni koronavirüs vakası bildirildi, 78 kişi koronavirüs sebepli ölüm yaşandı

Yunanistan, salgının başlangıcından beri, 8 bin 380 ölüm ve 275 bin 414 vakası açıkladı. Yunan sağlık yetkilileri dün (4 Nisan) ülkede bin 955 yeni koronavirüs vakası duyurdu. Bu vakaların 921’i Atina’da, 262’si Selanik’te görüldü. Dün ayrıca, 2021 yılının başından beri en çok ölüm yaşanan gündü. Yunanistan’da 4 Nisan günü toplam 78 kişi koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti. 

Sağlık yetkilileri, 4 Nisan itibariyle solunum cihazına bağlı 749 hasta olduğunu belirtti. Vaka sayısının düşüklüğü için ise “Düşük vaka sayısı, esas olarak yapılan daha az testten kaynaklanmaktadır. Aslında, sonucu pozitif test olan testler bir önceki güne göre yüzde üçten fazla yükseldi” açıklaması yapıldı.

Hindistan’da bir günde 103 bin yeni koronavirüs vakası görüldü

ABD’de ve Brezilya’dan sonra dünyanın en yüksek üçüncü vaka sayısına sahip ülkesi olan Hindistan bugün (5 Nisan) ulusal bir rekor kırdı ve günlük 103 bin 558 koronavirüs vakası bildirdi. Böylelikle, Hindistan’da salgının başından itibaren bildirilen vaka sayısı 13 milyona yaklaştı.  

Sağlık yetkilileri, 5 Nisan’da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden 478 kişi olduğunu açıkladı.  Bu ölümlerden sonra ülkede koronavirüs sebebiyle vefat eden vatandaşların sayısı 165 bin 101’e yükseldi.

Hindistan’ın en zengin eyaleti olan ve finans başkenti Mumbai’ye ev sahipliği yapan Maharaştra’da, vakalardaki artışın ardından, hafta sonu karantina ve gece sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Nisan sonuna kadar gece sokağa çıkmak ve dörtten fazla kişi toplanmak yasaklanacak. Özel ofisler, restoranlar, sinemalar, yüzme havuzları, barlar, ibadethaneler ve plajlar gibi halka açık yerler kapatılacak. Toplu taşıma hizmetlerinin yüzde 50 kapasiteyle çalışmasına izin verilecek. Bollywood’un memleketi olan Mumbai’deki sanayi ve üretim faaliyetlerinin yanı sıra film çekimleri de sağlık önlemlerine uyulması halinde devam edecek. 

Maharashtra eyalet yetkilileri, “Bu kısıtlamalar getirilirken, devletin ekonomik döngüsünü etkilememeye, işçileri ve emekçileri taciz etmemeye özen gösterdik. Yalnızca kapatıldığı takdirde toplum sağlığının yararına olacak kalabalık yerleri hedef aldık” dedi.

Hindistan’ın komşu ülkesi Bangladeş’te ise yetkililer, bugünden (5 Nisan) itibaren, uçuşlar da dahil olmak üzere tüm yurtiçi seyahat hizmetlerinin askıya alınmasına karar verdi. Ülkede bugün, alışveriş merkezlerinin de kapatıldığı yedi günlük bir tam kapanma uygulanmasına başlandı. 

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.