Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ev hapsinde tutulan eski Ürdün Veliaht Prensi Hamza bin el-Hüseyin, dış güçlerle birlikte komplo kurarak ulusal güvenliği tehdit etmekle suçlanıyor

Eski Ürdün Veliaht Prensi Hamza bin el-Hüseyin, ev hapsine alındığını ve kendisinden kimse ile irtibata geçmemesinin istendiğini duyurdu. Ürdünlü yetkililer ise aralarında veliaht prensin de olduğu bir grubu ülkeyi istikrarsızlaştırmayı amaçlayan ve dış güçlerle bağlantılı olan komplolarla ulusal güvenliği tehdit etmek ile suçladı.

Ürdün Kralı Abdullah’ın üvey kardeşi Prens Hamza bin el-Hüseyin’in gözaltına alındığı ve başkent Amman’daki sarayda gözetim altında tutulduğu öne sürüldü. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Washington Post gazetesinin haberinde, Kral Hüseyin’in en büyük oğlu ve Kral II. Abdullah’ın abisi Prens Hamza bin el-Hüseyin başta olmak üzere 20 kişinin “ülkenin istikrarına tehdit oluşturdukları” iddiasıyla gözaltına alındığı belirtildi.

Ürdün’de cumartesi (3 Nisan) günü gözaltına alınan isimler arasında eski Maliye Bakanı Bassem Awadallah ve kraliyet ailesi üyesi Şerif Hasan bin Zayd da bulunuyor.

Ürdün resmi haber ajansı Petra’da yer alan haberde ise bu durum yalanlandı. Habere göre Ürdün Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Yusuf el Huneyti, bazı eski yetkililerin ülkenin güvenliğini hedef alan eylemlerde bulunduğuna dair soruşturmaların devam ettiğini aktarırken Hamza bin el-Hüseyin’den ülkenin güvenliğini ve istikrarını tehdit eden bazı eylem ve faaliyetlerden uzak durmasını istediklerini açıkladı.

Veliaht Prens: “Ülkedeki yolsuzluğun sorumlusu ben değilim” 

Veliaht Prens Hamza bin el-Hüseyin ise avukatı vasıtasıyla BBC’ye gönderdiği bir video mesajda ülkedeki liderleri yolsuzluk, beceriksizlik ve taciz ile suçladı. 

Prens Hamza, video mesajında şöyle konuştu: “Ürdün Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı bu sabah beni ziyaret edip, daha önce katıldığım veya yaptığım sosyal medya bağlantılı görüşmelerde hükümete ve Kral’a yönelik eleştiriler olduğu gerekçesiyle, evden dışarı çıkmama, insanlarla iletişime geçmeme veya görüşmeme izin verilmediği bilgisini verdi. Yönetimdeki çürümenin, son 15-20 yıldır yönetim yapısında hüküm süren ve giderek daha da kötüleşen beceriksizliğin, yolsuzluğun sorumlusu ben değilim. İnsanların kendi kurumlarına olan inançlarını yitirmelerinin sorumlusu ben değilim. Durum, hiç kimsenin zulüm görmeden, gözaltına alınmadan, taciz ve tehdit edilmeden düşüncelerini dile getirip konuşamadığı bir noktaya geldi.”

Ürdün Başbakan Yardımcısı Eymen Safadi

Ürdün Başbakan Yardımcısı: “Veliaht Prens, ülkeyi istikrarsızlaştırmayı amaçlayan, dış güçler ile bağlantılı bir komploya karıştı”

Ürdün Başbakan Yardımcısı Eymen Safadi, 3 Nisan günü ev hapsine alınan Kral II. Abdullah’ın kardeşi ve eski Veliaht Prens hakkında açıklamalarda bulundu. Safadi, Prens Hamza bin el-Hüseyin’in, bazı kişiler ile birlikte ülkeyi istikrarsızlaştırmayı amaçlayan ve dış güçler ile bağlantılı bir komploya karıştığını söyledi. Komplo ile ilgili soruşturmaların uzun bir süredir devam ettiğini belirten Safadi, konunun yargıya taşındığını dile getirdi. 

Diğer ülkelerden tepkiler

Suudi Arabistan yönetimi, ülke güvenliğini korumak için alınan her türlü kararda Ürdün’ün yanında olduğunu açıkladı. Ürdün ile Suudi Arabistan arasındaki kardeşlik, inanç ve ortak kader bağlarına vurgu yapılan açıklamada, iki ülkenin güvenliğinin ayrılmaz bir bütün olduğu belirtilerek, “Suudi Arabistan, Kral 2. Abdullah ile Prens Hüseyin bin Abdullah’ın, ülkenin güvenlik ve istikrarını korumak ve bu yöndeki her türlü sabotaj girişimini bertaraf etmek için aldığı tüm kararları destekliyor ve kardeş ülke Ürdün’ün yanında yer alıyor” denildi.

Lübnan da Ürdün’de yaşanan olaylar hakkında açıklamalarda bulundu. Lübnan’da hükümeti kurma görevini üstlenen Saad Hariri, Kral II. Abdullah’a verdiği desteği şu sözlerle ifade etti: “Ürdün’ün güvenliği ve emniyeti, Arap dünyasının güvenliği ve emniyetinin temelidir.”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da Ürdün de yaşananlar hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Price açıklamasında, “Ürdün’deki gelişmeleri yakından izliyoruz ve Ürdünlü yetkililerle temas halindeyiz. Kral Abdullah ABD’nin kilit bir ortağıdır ve tam desteğimize sahiptir” dedi.

ABD’nin askeri ekipman ve yardım sağladığı Ürdün, bölgede önemli bir müttefik olarak biliniyor. Ürdün’de yaklaşık 3 bin Amerikan askeri bulunuyor. 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Ürdün’de yaşananlar hakkında bir yazılı açıklama yayınlarken açıklamada “Ortadoğu’da barışın kilit ülkesi Ürdün’ün istikrar ve huzurunu Türkiye’nin istikrar ve huzurundan ayrı görmüyoruz. Ürdün’de ülkenin istikrarına tehdit oluşturduğu gerekçesiyle bazı kişilerin gözaltına alınmasıyla baş gösteren olayları endişeyle izliyoruz” denildi.

Eski kraliçeden oğlu Hamza’ya destek

Eski Ürdün Kralı Hüseyin’in eşi ve aynı zamanda Veliaht Prens Hamza bin el-Hüseyin’in annesi olan eski Ürdün Kraliçesi Nur el-Hüseyin’den de oğluna destek mesajı geldi. Kraliçe Nur el-Hüseyin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Gerçeklerin ve adaletin galip gelmesi için dua ediyorum” dedi. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.