Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kentsel dönüşümdeki İstanbul-Yeşilpınar Mahallesi sakinleri: “Yeter artık, bizi de duyun! – İBB: “Hak sahiplerinin güvenli konutlara en kısa süre içinde taşınması için çalışıyoruz”

İstanbul’un Eyüpsultan İlçesi’nin Yeşilpınar Mahallesi 487 ada 12 parsel sakinleri, mahalleleri kentsel dönüşüme girdiğinden bu yana kendilerini “kentsel dönüşüm mağduru” olarak tanımlıyor. 2017 yılında “riskli alan” olarak ilan edilen Yeşilpınar Mahallesi 487 ada 12 parsel sakinleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iştiraki şirketlerden İstanbul Konut İmar Plan Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KİPTAŞ) tarafından, verilen sözlerin tutulmadığını iddia ediyor ve şu anki şartlar nedeniyle uzalaşamadıklarını söylüyor. İBB’den, Medyascope’a yapılan açıklamada ise uzlaşma ofisinin açıldığı ancak koronavirüs salgını nedeniyle sözleşme süreçlerinde aksaklıklar yaşandığı, yine de görüşmelerin sürdürüldüğü ve hak sahiplerinin düzenli olarak bilgilendirildiği dile getirildi.

Medyascope’tan Ali Macit ve Sedat Elbasan, Yeşilpınar Mahallesi’ne gitti. Medyascope’a konuşan mahalle sakini Hayrullah Türkoğlu, 100 metrekare olan evlerinde yüzde 20’lik bir kesinti olacağını ancak KİPTAŞ’ın yüzde 20 değil yüzde 50’lik bir kesintili proje ile karşılarına çıktığını iddia etti. Türkoğlu, “Bize, yüzde 20’lik bir kesinti yapılacağı söylendi fakat KİPTAŞ, ortak alanları da evin içine katmış. Tamam, ortak alanda kesinti olsun fakat asgari düzeyde bir kesinti olsun” dedi. Vatandaşlar, Eyüpsultan Yeşilpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Yardımlaşma Derneği üyeleri olarak İBB’ye kentsel dönüşümle ilgili 100 itiraz dilekçesi vermişti. 

“Yeter artık, bizi de duyun!”

Medyascope’a konuşan bir mahalleli, İBB’nin zabıta ekiplerinin mahallede elektriği keseceğini iddia etti. Mahallede yaşayan vatandaş şunları söyledi: “Mahallemize elektrik kesintisi için gelecekler. Koronavirüs salgını var, çocuklarımız uzaktan eğitim alıyor. Ne yapalım şimdi biz? Biz de belediyenin gelip bizimle konuşarak anlaşmasını istiyoruz. Yeter artık bizi de duyun!” diye konuştu. 

İstanbul’un farklı mahallerinden de destek 

İstanbul’un Ümraniye İlçesi’ndeki Çekmeköy Mahallesi’nden bir vatandaş, Yeşilpınar’daki vatandaşlara desteğe geldi. Çekmeköy’den gelen vatandaş, “Bu sorun İstanbul’un her yerinde var. Ben de Anadolu yakasından buraya desteğe geldim. İBB, bu soruna çözüm bulsun” dedi.  

“Biz kentsel dönüşümden yanayız, adaletli bir kentsel dönüşüm istiyoruz”

Yeşilpınar sakinleri, kentsel dönüşümden yana olduklarını söylerken, sadece “adaletli” bir dönüşüm istediklerini ifade ettiler. Mahalle sakini Hayrullah Türkoğlu, “Biz kentsel dönüşümden yanayız, adaletli bir kentsel dönüşüm istiyoruz” dedi. 

Henüz sözleşme imzalamayanlara sesleniyoruz: yasal tahliye sürecini beklemeyin, uzlaşın, riskli yapıları tahliye edelim” 

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, 6 Ekim 2020 tarihinde konu ile ilgili bir tweet atmıştı. Kurt, attığı tweete, mahalle sakinlerine “Gelin uzlaşalım” çağrısı yapmıştı. 

İBB: “Hak sahiplerinin en uygun ve ödenebilir koşullarda sağlam ve güvenli konutlara en kısa süre içinde taşınmak için çalışmaktadır” 

Konu hakkında İBB Medyascope’a bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar dile getirildi: 

“Eyüpsultan ilçesi Alibeyköy mahallesi 487 Ada 12 Parselde uygulanacak projenin yapım ruhsatı 6/11/2020 tarihinde alınmış olup, yapım ihalesi de tamamlanmıştır. Yapım ihalesi, fizibilite çalışmasında öngörülenden daha iyi bir teklifle sonuçlanmış olup, bu avantaj hak sahiplerinin borçlanma bedellerinin iyileştirilmesi için kullanılmıştır. 

KİPTAŞ yeni yönetimi kamu yararını gözeterek, afet odaklı dönüşüm anlayışıyla tüm süreçlerini şeffaflıkla yürütmekte, hak sahiplerinin en uygun ve ödenebilir koşullarda sağlam ve güvenli konutlara en kısa süre içinde taşınmak için çalışmaktadır. Hak sahiplerinin riskli yapılarını tahliye etmesini sağlamak için her bir bağımsız birim için kira yardımı ve taşınma yardımı yapılmaktadır. KİPTAŞ ile bugüne kadar sözleşme imzalamayan hak sahiplerinin de hakkı saklı tutulmaktadır. 

Riskli alan ilan edilen bölgede yapılarda elektrik, su ve doğal gaz hizmetlerinin kesilmesi, tahliye ve yıktırma işlemleri, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki kanunun 5. maddesi ve Uygulama Yönetmeliğinin 17. Maddesi kapsamında tüm kurumların koordinasyonu ile yürütülmektedir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.