Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avukatlık stajı araştırması: “Stajyer avukatlar geçinemiyor, baskı ve tacize karşı kendilerini çaresiz hissediyor”

Avukatlar Sendikası Stajyer Avukatlar Komisyonu’nun hazırladığı “2021 yılı Avukatlık Staj Değerlendirme Raporu”na göre stajyer avukatların yüzde 94’ü asgari geçimini sağlayamıyor.

Avukatlar Sendikası (Av-Sen) Stajyer Avukatlar Komisyonu, 32 ilden 200 stajyer avukatla yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Araştırma sonucuna göre stajyer avukatların büyük çoğunluğu asgari geçimini sağlayamıyor, uzun saatler çalıştırılıyor, stajlarının amacına uygun geçirilmediğini düşünüyor.

“Yüzde 26,5’i hiç ücret almıyor”

Araştırma sonucunda öne çıkan tespitler şöyle:

  • Stajyer avukatların yüzde 94’ü asgari geçimini sağlayamıyor. Yüzde 51’i bin TL’nin altında, yüzde 26,5’i hiç ücret almadan çalıştırılıyor. Yol ve yemek masrafları karşılanmıyor, karşılansa da yeterli değil.
  • Stajyer avukatların yüzde 65’i dokuz saat ve üzeri çalışırken bunların yüzde 18,5’i 10 saat ve üzeri çalışıyor.
  • Ara dinlenmesi yüzde 59,5’i, öğle yemeği yüzde 49’u için kullanılamayacak derece kısa. Ara dinlenmesi ve öğle yemeği olmadan çalışanların oranı yüzde 11.
  • Stajyer avukatların yüzde 94,5’i adliye stajının amacına uygun geçirilmediğini, yüzde 63,5’i staj eğitim derslerinin yetersiz olduğunu, yüzde 49’u yanında çalışılan avukatın mesleği öğretme gayreti içinde olmadığını düşünüyor.
  • Stajyer avukatların yüzde 82,5’i avukatlık stajını yönetmelikte belirtilen ilkelere uygun olarak geçirmediğini belirtiyor.
  • Stajyer avukatlar mobbing, baskı ve tacize karşı kendilerini çaresiz hissediyor.
  • Stajyer avukatların yüzde 95,5’i baroların hak ve menfaatlerini geliştirici çalışmalar yapmadığını söylüyor.

Av-Sen Stajyer Avukatlar Komisyonu, temel taleplerini ise şöyle sıraladı:

“Türkiye Barolar Birliği (TBB) Avukatlık Staj Yönetmeliği’ne uygun bir staj dönemi geçirilmeli ve staj eğitimleri bu yönde eğitici ve meslek ilkelerine uygun yetişme sağlar olmalı.

Staj sürecinde hakkımız olan saygıyı görmek.

Ücret, yan haklar, iş güvencesi gibi konulara dair emeğimizin karşılığını almamızı sağlayacak yasal düzenlemeler istiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.