Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Konseyi: Türkiye, nüfusa göre tutuklu oranında Avrupa birincisi

Avrupa Konseyi’ üyesi 47 ülkenin cezaevlerindeki durumu ve cezalandırma sistemini yıllık olarak değerlendiren raporun sonuçları açıklandı. Nüfusa göre tutuklu oranında Türkiye, cezaevlerindeki yoğunlukta ve annesiyle cezaevine giren çocuk sayısında 47 ülke arasında birinci sırada yer aldı.  

Avrupa Konseyi’nin “2020 Yılı Cezaevi Nüfuslarına İlişkin Yıllık Ceza İstatistikleri”ne göre Türkiye, nüfusuna oranla en fazla tutuklu ve mahkûm barındıran Avrupa ülkesi. Cezaevlerindeki yoğunluğa bakıldığında da listenin ilk sırasında yer alan Türkiye, annesiyle cezaevine giren çocuk sayısında da birinci. 

2020 yılına ait istatistiklere göre, 31 Ocak tarihinden itibaren, Türkiye’nin nüfusuna oranla mahkûm sayısı her 100 bin kişide 357 kişi. Rapora göre, 31 Ocak 2020’den 1 Ocak 2021’e kadar Türkiye’deki cezaevlerinde yaşamaya devam eden 297 bin 19 tutuklu ve mahkûmun 285 bin 433’ü erkek iken 11 bin 586’sı ise kadın. Annesiyle cezaevine giren çocuk sayısına dair paylaşılan veriler ise Türkiye’de 2020 yılında 803 çocuğun annesiyle beraber cezaevine girdiğini ortaya koydu.  

Türkiye’yi, Rusya ve Gürcistan takip ediyor. Rusya’nın nüfusuna oranla tutuklu ve mahkûm sayısı 356 iken Gürcistan’da bu sayı yaklaşık 264’e düşüyor. Nüfusa göre tutuklu ve mahkûm sayısının fazla olduğu diğer ülkeler sırasıyla Litvanya, Azerbaycan, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Slovakya.  

Avrupa Konseyi’nin 47 ülkeye ait verilerle hazırladığı raporda, 2020 yılında tutuklu ve mahkûm olmayan tek ülke, İtalya Yarımadası’nda yer alan San Marino. Nüfusa oranla tutuklu ve mahkûm sayısının çok düşük olduğu diğer ülkeler ise Monako ve Liechtenstein gibi nüfusu 40 binin altındakiler ile İzlanda, Finlandiya, Norveç ve İsveç gibi İskandinav ülkeleri. 

Annesiyle cezaevine giren çocuk sayısında Türkiye’yi takip eden ülkeler ise 423 çocuk ile Rusya ve 94 çocuk ile İspanya oldu. 

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.