Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’li Mehmet Bekaroğlu: “Camilerde ödenmeyen faturalardan dolayı elektrikler kesiliyor, devlet ‘İbadethanelerin ısıtılması beni ilgilendirmez’ diyemez”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, ödenmeyen faturalar sebebiyle elektriği kesilen ibadethanelerin durumunu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a seslenen Bekaroğlu, “Camilerin fatura borcundan dolayı elektriğini kesmek Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) dönemine denk gelmiştir” dedi. 

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, kamu kurumlarında ısıtma ve soğutma giderlerinin karşılanması için vatandaştan para toplanmadığını fakat camilerin ısıtılması için cemaatten para toplandığını ve az sayıda cemaati olan camilerde yeterli para toplanamadığı için faturaların din görevlilerine kaldığını belirtti. Bekaroğlu, elektrik dağıtımının özelleştirilmesinin tamamlandığı 2013 yılında çıkarılan 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nda, ibadethanelerin aydınlatma giderlerinin genel bütçeden karşılanmasının hüküm altına alındığını hatırlattı. 

2013’ten itibaren ibadethanelerde aydınlatma ile ısıtma-soğutmaya ait elektrik sayaçlarının ayrıldığını ve ısıtma giderlerinin cemaatten toplanan paralarla karşılandığını söyleyen Bekaroğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde, “Toplumun her kesiminin giderek yoksullaştığı bu ekonomik kriz ortamında din görevlilerine bir de ısıtma-soğutma giderlerini yüklemek adil bir uygulama değildir. Özellikle kış aylarında ısıtma ihtiyacından dolayı elektrik faturaları kabarmakta, cami görevlileri için altından kalkamayacağı bir yük haline gelmektedir. Faturaların ödenememesi nedeniyle camilerin elektriğinin kesildiğine yönelik haberlerin ise son günlerde yazılı ve görsel medyada çoğalmakta olduğu gözlemlenmektedir” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu

Faturaların yüksek gelmemesi için ısıtma sistemleri kullanılmayan camilerde vatandaşların soğukta ibadet etmek durumunda kaldığını ve bu nedenle camilerden uzaklaştığını belirten Bekaroğlu, “Cumhuriyet tarihi boyunca borcundan dolayı camilerin elektriğinin kesilmesi, ibadet için camilere giden vatandaşların soğukta bırakılması, hükümetiniz dönemine denk gelmiştir. Bu aynı zamanda, çok kârlı durumda bulunan elektrik dağıtım faaliyetinin özelleştirilmesi işleminin tüm sonuçlar düşünülmeden gerçekleştirildiğini de göstermektedir” diye devam etti.

“Devlet, ‘İbadethanelerin ısıtılması beni ilgilendirmez’ diyemez”

Hastanelerin, okulların, karakolların, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, il ve ilçelerdeki müftülüklerin ısıtma giderlerinin genel bütçeden karşılandığını, camilerin ve diğer inançlara ait ibadethanelerin ısıtılmasına ise devletin “Beni ilgilendirmez” deme hakkı olmadığını söyleyen Bekaroğlu, “Din ve vicdan özgürlüğünün gereği olarak camilerin ve farklı inançlara ait ibadethanelerin genel giderlerinin karşılanması devlet için yük değil bir görevdir” dedi. Bekaroğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

  • “Hiçbir kamu kurumunda ısıtma-soğutma giderlerinin karşılanması için vatandaşlardan para toplanmıyorken camilerde neden para toplanmaktadır? 
  • Camilere ait ısıtma ve soğutmadan kaynaklı elektrik faturalarının ödenmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı cami görevlilerine vatandaşlardan para toplamaları talimatı vermiş midir? 
  • Aydınlatma dışındaki giderlerin ödenmesi cami görevlilerinin sorumluluğunda mıdır? Cumhurbaşkanlığı’nın, ibadethanelerin ihtiyaçlarının karşılanması konusunda bir görevi veya sorumluluğu yok mudur? 
  • Tüm Türkiye çapında 07.04.2021 tarihi itibarıyla ısıtma-soğutmaya ilişkin elektrik harcamaları nedeniyle ortaya çıkan borçlarının ödenmemesi nedeniyle elektriği kesilen cami sayısı bugüne kadar kaçtır? 
  • Camilerdeki ve farklı inançlara ait ibadethanelerdeki ısıtma-soğutma giderleri ile diğer giderlerin genel bütçeden yahut Diyanet Vakfı’nın bütçesinden karşılanması mümkün müdür? Veya bu konuda herhangi bir çalışmanız var mıdır? 
  • Birikmiş borçları Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı gelir getirici kuruluşların bütçesini kullanarak ödemeyi, bu şekilde ibadet için camilere giden vatandaşları soğuktan kurtarmayı düşünüyor musunuz? 
  • Tüm ibadethanelerin ısıtma ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanması için herhangi bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.