Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sedat Peker’in de aralarında olduğu 63 kişi hakkında gözaltı kararı verildi: Peker yurtdışında, 49 kişi gözaltında

İstanbul merkezli beş ilde aralarında Sedat Peker’in de bulunduğu 63 kişiye yönelik “organize suç örgütü operasyonu” başlatıldı. 49 kişi gözaltına alınırken Peker’in yurtdışında olduğu belirlendi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, 63 kişiye yöneltilen suçlamalar arasında “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “nitelikli yağma”, “gasp”, “rüşvet”, “yaralama”, “tehdit” ile “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” yer alıyor.

Hafta başında Sedat Peker’in sahte evrakla Makedonya’da ikamet ettiği öne sürülmüş, Peker’e sahte pasaport ve kimlik belgeleri veren polislerin tutuklandığı belirtilmişti.

Akademisyenleri tehdit etmiş, beraat almıştı

Kendi adını taşıyan internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Sedat Peker 1971’de Sakarya’da doğdu.

1988’de Romanya’dan Türkiye’ye getirilerek tutuklandı. Bu sırada “Hapishaneyi beş yıldızlı otele çevirdiği” yönündeki haberlere konu oldu. 1999’da tahliye edildi. Hakkında hapis cezası verildi.

Ergenekon davası kapsamında da tutuklanan Peker, 2014’te tutukluluk sürelerinin indirilmesi üzerine tahliye edildi.

Barış İçin Akademisyenler’in “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildirilerinin ardından Peker, Ocak 2016’da kendi adını taşıyan internet sitesinde akademisyenleri hedef alan bir yazı yayınladı. 

“Sözde Aydınlar Çanlar İlk Önce Sizin İçin Çalacak” başlıklı yazıda “Oluk oluk kanlarınızı akıtacağız ve akan kanlarınızla duş alacağız!” ifadeleri yer alıyordu. Peker, benzer sözleri Ekim 2015’te Rize’deki AKP’ye destek mitinginde de sarf etti. Peker akademisyenlere yönelik sözleri nedeniyle “tehdit” ve “suç işlemeye tahrik” suçlamasıyla yargılandığı davada duruşmalara hiç katılmadı, beyanını da duruşma arasında verdi. Anadolu Adliyesi 20. Asliye Ceza Mahkemesi, 2018 yılında Peker’in beraatına hükmetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “diktatör” diyenler için 15 Temmuz 2017’de söylediği “Onlara yakınlık duymuş, onlarla yol almış, onlarla daha sonrasında yolunu ayırmamış bütün herkesi en yakın bayrak direklerine asacağız” sözleri nedeniyle yargılandığı davada da Peker hakkında 2018’de beraat kararı verildi.

Peker, 31 Mart 2019’daki yerel seçimler öncesi bir lokanta açılışına katılarak silahlanma çağrısı yaptı. Peker hakkında “suç işlemeye tahrik” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” suçlamalarıyla başlatılan soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.

2020’de yurtdışına çıkmasıyla ilgili yayınladığı videoda yurtdışına “eğitim ve ticari işler” ile ilgili gittiğini ancak başka nedenler de olduğunu söyledi. Peker son olarak, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kendisini cezaevine koymayı planladığına yönelik iddiaları içeren bir video yayınlamış, hakkında örgütlü suç dosyası olduğunu anlatmıştı.

Derleyen: Beyza Kural

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.