Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Özlem Zengin ile ilgili Twitter paylaşımı nedeniyle avukat Mert Yaşar’ın yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı – Mert Yaşar: “Cumhurbaşkanına hakaret bulunmuyor, paylaşımım dil bilgisi açısından sorunlu, bu sebeple başka yere çekildi”

Avukat Mert Yaşar’ın, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkan Yardımcısı Özlem Zengin hakkında yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle “cumhurbaşkanına hakaret” ve “kamu görevlisine hakaret” suçlamalarıyla yargılandığı davada mahkeme, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davaya katılma talebini kabul etti.

Avukat Mert Yaşar’ın, AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin hakkında yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle “cumhurbaşkanına hakaret” ve “kamu görevlisine hakaret”  suçlamalarıyla yargılandığı davanın ilk duruşması bugün (12 Nisan 2021) İstanbul 23. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Mert Yaşar savunmasında ifade özgürlüğü ve eleştiri hakkını kullandığını dile getirerek beraatını istedi. Yaşar’ın avukatı Tuğçe Duygu Köksal da sözlerinin suç oluşturmadığını belirterek müvekkilinin beraatını talep etti.

Dosyada müşteki olan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı ise şikayetçi olduklarını belirtti. Mahkeme, Erdoğan’ın davaya katılan olması talebini kabul etti. Gelecek duruşma 26 Mayıs saat 14.30’da yapılacak.

“Paylaşımım dilbilgisi açısından sorunlu, bu sebeple başka yere çekildi

Mert Yaşar, Özlem Zengin hakkında yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle açılan soruşturma kapsamında 22 Şubat 2021 tarihinde gözaltına alındı. 23 Şubat’ta tutuklanan Yaşar hakkındaki iddianame 19 Mart’ta kabul edildi ve tahliyesine karar verildi.

Davanın bugünkü ilk duruşmasında savunmasını yapan Yaşar, anayasada yer alan düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetini kullandığını söyledi. Yaşar’ın beyanlarında öne çıkanlar şöyle:

“Cinsiyet ayrımcılığına yönelik hükümet politikalarını eleştirdim. Cinsiyetçi ve ahlaka aykırı söz kullanmadım. Müşteki Özlem Zengin’in cinsiyetçi, ayrımcı, kadına karşı şiddeti yok sayan ve körükleyen söylemleri bulunuyor.

Paylaşımımda cumhurbaşkanına hakaret bulunmuyor, cumhurbaşkanı hedef alınmıyor. Paylaşımım dil bilgisi açısından sorunlu, bu sebeple başka yere çekildi. Ortaçağ’da ilk gece derebeyine kadınlarla ilk geceyi geçirme hakkını verir, edebiyatta ve sanatta bu husus eleştirilmiştir. Varlığı şüpheli olan bu durumla ilgili örnek vererek ben de bahsettiğim politikaları eleştirdim, ilk gece hakkı ile Özlem Zengin arasında irtibat kurmadım.”

“Müvekkilim Anayasa’nın 26. Maddesine göre hareket etmiştir”

Avukat Tuğçe Duygu Köksal, Özlem Zengin’in kadın haklarına yönelik söylemlerine dair video kayıtlarını mahkemeye sundu. Müvekkilinin paylaşımında cumhurbaşkanına hakaret olmadığını belirten Köksal, “Sözlerin muhatabı Özlem Zengin. Müvekkilim anayasanın 26. maddesine göre hareket etmiş, analoji kullanmıştır. Bu sözleri rahatsız edici, provokatif olsa, ağır eleştiri içerse bile suç oluşturmaz.”

Avukat Köksal ayrıca, müşteki Özlem Zengin’in Ankara’da yapılacak talimat duruşmasına mahkemeden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılması için karar alınmasını talep etti.

Erdoğan’ın vekilinin katılma talebi kabul edildi

Dosyada müşteki olan cumhurbaşkanının avukatı, suçlama konusu ifadelerle doğrudan cumhurbaşkanının hedef alındığını öne sürerek davaya müdahil olma taleplerini iletti.

Savcılık katılma talebinin kabulünü, Yaşar’ın avukatı Köksal ise bu talebin reddini istedi.

Mahkeme “Erdoğan’ın suçtan zarar görmesi ihtimaline binaen” davaya katılan olarak kabulüne, diğer müşteki Özlem Zengin’in beyanı için yazılan talimatın gelmesinin beklenmesine karar verdi. SEGBİS ile ilgili talebi ise reddetti.

Ne olmuştu?

Mert Yaşar, Özlem Zengin’in “Bu insanlar artık talimatla bebek sahibi oluyorlar, ‘Bebekli kadınlar cezaevinde’ demek için” sözlerinin yer aldığı haberi “Cumhurbaşkanlığı kabinesine ilk gece hakkı verilse, Özlem Zengin gagasını kapatır mı?” ifadesiyle paylaşmıştı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yaşar için, “Bağımsız Türk yargısından bu Mert Yaşar denen mahlukun en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz. Bu haysiyetsizlik karşısında acaba muhalefet ne yapacak? Kuvvetle muhtemel kafasını kuma gömecek. Takipçisi olacağız” açıklaması yapmış, Yaşar hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, konuyla ilgili resen soruşturma başlatmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.