Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti’den, Kanal İstanbul için hazırlanan Çevre Düzeni Planı Değişikliği’ne itiraz – İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu: “Hukuki haklarımızı kullanacağız, bu şehrin yok edilmesine, talan edilmesine izin vermeyeceğiz”

İYİ Parti, Kanal İstanbul için hazırlanan İstanbul İli Avrupa Yakası Rezerv Yapı Alanı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği’ne itiraz etti. İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu ve İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu’nun da aralarında bulunduğu parti yöneticileri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Ataşehir’deki hizmet binasına giderek dilekçelerini teslim etti. 

İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı tarafından hazırlanan dilekçede, İstanbul’un bugün gelinen noktada çok sayıda problemi bulunduğu vurgulanırken Kanal İstanbul için harcanması planlanan ve halkın vergilerinden oluşan paranın az bir kısmıyla, İstanbul’un bütün sorunlarının kalıcı olarak çözülebileceği vurgulandı. 

Dilekçede şu ifadeler yer aldı: “İstanbul’un kaderini etkileyecek kritik bir konuya, İstanbullular’ın herhangi bir şekilde katılımı söz konusu olmamaktadır. Maliyeti ve kapsamı bu kadar büyük bir proje karşısında İstanbullu’nun fikri alınmamıştır. Kanal İstanbul Projesi yeterli bilimsel analizler sonucu ortaya çıkmamıştır. Projeye yönelik askıya çıkarılmış, yukarıda adı geçmiş olan Çevre Düzeni Planı Değişikliği’ne İstanbul sınırları içinde ikamet eden bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak itiraz ediyor, söz konusu plan değişikliğinin iptal edilmesini talep ediyorum.”

“Kanal, planlı çalışma yapılmadan gündeme getirilmiş”

Konuya dair açıklama yapan İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, şöyle konuştu:

“Bugün burada, İstanbul Avrupa Yakası Rezerv Yapı Alanı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na itirazımızı belirtmek için İstanbul İl Teşkilatı olarak bir araya geldik. Hepinize teşekkür ediyorum. Güzel İstanbulumuza sahip çıkacağız. Bu şehrin yok edilmesine, talan edilmesine izin vermeyeceğiz. Çevreye, doğaya, insanlığa zarar veren bu projenin yapılmaması için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz. Yapılması planlanan kanal, hiçbir planlı çalışma yapılmadan gündeme getirilmiş. Ne arkeolojik ne ekonomik ne de sosyal hiçbir detaylı çalışma yok. Bugüne kadar, bu projenin ne fayda getireceğini anlamış değiliz. Ama onlarca bilim insanının bu projenin yol açacağı zararlara dair açıklamaları mevcut. Kanal İstanbul’un yapılmaması için elimizden gelen bütün hukuki haklarımızı kullanacağız.”

“Kendi değiştirdikleri planı yeniden değiştiriyorlar”

Planların ilk defa askıya çıkarılmadığını söyleyen İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu ise “Aslında, 2009 yılında yine Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) seçilen bir belediye başkanlığının ve AKP’nin çoğunlukta olduğu belediye meclisinin kabul ettiği 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı vardı. Bu planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, resen düzeltmeler yaparak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporundan sonra geçen sene askıya çıkardı. Bildiğiniz gibi ÇED raporuna da itiraz etmiştik. Bu defa, kendi değiştirdikleri planı yeniden değiştiriyorlar. Buna itiraz ettik. Şu esas fikri çok iyi anlamak lazım, 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı bir şehrin anayasasıdır. Çok kolay yapılmaz, hatta bazı şehirlerimizde yoktur. Bu plan, 2009 yılında çok geniş tartışmalardan sonra çoğunluğu AKP’li olan bir meclisten geçti. O planın esası şuydu, İstanbul şehrinin ileriye dönük, yıllar sonrasında bile değiştirilmemesi planlanan anlayışıydı” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.