Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD tarihinin en uzun süren savaşının sonu: Joe Biden, Afganistan’daki Amerikan birliklerini 11 Eylül’de geri çekiyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Afganistan’da bulunan ABD askerlerinin 11 Eylül 2021 tarihine kadar ülkeden çıkacağını açıkladı. Amerikan askerleri Afganistan’dan çekildiği zaman ABD tarihinin en uzun süren savaşı son bulacak. ABD askerlerinin 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarının 20. yıldönümünde Afganistan’dan tamamen çekilmesi planlanıyor ancak uzmanlara göre 20 yıldır süren savaşa rağmen barış hâlâ çok uzakta.

ABD’nin, El Kaide‘nin 11 Eylül 2001’de düzenlediği terör saldırılarının 20. yıldönümünde Afganistan’dan çekileceğini duyurması üzerine ABD istihbaratı da açıklama yaptı. İstihbarat, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesiyle Taliban’ın bölgedeki etkisinin artabileceği uyarısında bulundu. Bu konudaki endişelerini dile getiren istihbaratçılar, ABD destekli Kabil hükümetinin zayıf kalacağını ve Taliban güçlerini kontrol etmekte zorlanacaklarını belirtti.

11 Eylül 2001 tarihinde El Kaide tarafından düzenlenen terör saldırılarında 2 bin 977 kişi hayatını kaybetti.

ABD’nin Joe Biden’dan önceki başkanı Donald Trump, Taliban ile yapılan görüşmeler sonucunda 1 Mayıs 2021 tarihine kadar ABD askerlerini bölgeden çekmeyi kabul etmişti. Taliban, bu tarihe uyulmadığı sürece bölgedeki şiddetin artacağı uyarısında bulunmuştu. Biden’ın açıkladığı 11 Eylül tarihinin Trump’ın belirttiği tarihe olan yakınlığı nedeniyle bir sorun yaşanması öngörülmüyor.

Yetkililerin yaptığı açıklamada, ABD askerlerinin çekilmesinin koşulsuz olacağı, bölgedeki insan haklarının durumu ve politik gelişmelerden bağımsız olarak ilerleyeceği belirtildi. Biden yönetiminden bir yetkili, koşul bazlı bir yaklaşım izlendiği takdirde ABD ordusunun hiçbir zaman Afganistan’dan çekilemeyeceğini söyledi.

Biden’ın, Afganistan’dan çekilme kararını bugün (14 Nisan) Vaşington’da düzenleyeceği toplantıda duyurması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.