Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Dünya genelinde aşılananların sayısı 790 milyona yaklaştı, yeni geliştirilen antikor ilacı salgına karşı çok etkili, Avrupa’da virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyonu aştı

Dünya genelinde 788 milyon insan aşılandı. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) ilaç üreticisi Regeneron tarafından geliştirilen “antikor kokteyli”, koronavirüse karşı yüksek koruyuculuk sağlıyor. Avrupa’da koronavirüs kaynaklı ölümler 1 milyonu aşarken Berlin’de kısıtlamalara rağmen düzenlenen parti soruşturuluyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Yeni geliştirilen antikor ilacı salgına karşı çok etkili

ABD’de yapılan ve sonuçları dün açıklanan klinik araştırmalarına göre ilaç üreticisi Regeneron’un geliştirdiği bir monoklonal “antikor kokteyli”nin koruyuculuğu yüzde 81. “Antikor kokteyli” koronavirüsle enfekte olmuş biriyle yaşayan kişilere verildiğinde, virüse karşı güçlü koruma sağladı. Söz konusu ilaç gerekli izinleri alabilirse, aşı olmayan kişiler için hastalığa karşı alternatif bir savunma hattı sunabilir.

Regeneron tarafından üretilen monoklonal “antikor kokteyli”nin koruyuculuğunu ortaya koyan veriler, koronavirüse yakalanmış biriyle aynı evde yaşayan 1500’den fazla kişinin katıldığı bir klinik araştırmadan elde edildi. Sonuçlara göre söz konusu ilaç, yalnızca erken kullanılmaya başlandığı takdirde hastalığın en kötü sonuçlarını önlemekle kalmıyor, aynı zamanda hastalanmayı da büyük oranda önlüyor.

Koronavirüs Önleme Ağı’nın monoklonal antikor araştırmalarına liderlik eden Kuzey Karolina Üniversitesi’nden Dr. Myron Cohen, hem ABD’de hem de küresel olarak bu ilacı almaya uygun sayıda insan olduğunu belirtti. “Ne yaparsak yapalım, herkes aşı olmayacak ve herkes aşıya cevap vermeyecek” diyen Cohen, bu ilacın, aşı olmayan kişiler için hastalığa karşı alternatif bir savunma sağlayabileceğini söyledi. Cohen’e göre doktorlar, bağışıklık sistemini zayıflatan ilaç kullananlar, aşılanmamış veya aşılamaya iyi yanıt vermeyen yüksek riskli kişiler için monoklonal antikor yeni bir korunma yolu olabilir.

Avrupa’da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden insanların sayısı bir milyonu aştı

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tüm dünyayı “salgının kritik bir noktaya ulaştığı” konusunda uyardığı bu günlerde, Avrupa kıtasında koronavirüs kaynaklı ölümlerin sayısı bir milyonu geçti.

AFP’nin resmi kaynaklardan derlediği verilere göre Avrupa’nın 52 ülkesindeki ölü sayısı bir milyonu aştı. Böylelikle Avrupa, 832 bin kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği Latin Amerika ve Karayipler’in, 585 bin kişinin öldüğü Kuzey Amerika ve Kanada’nın ve 285 bin kişinin öldüğü Asya’nın önüne geçti.

DSÖ’den epidemiyolog Maria Van Kerkhove, dün (12 Nisan) yaptığı açıklamada, “Şu anda salgının kritik bir noktasındayız. Bu salgının yörüngesi katlanarak büyüyor. Kontrol önlemleri almamıza rağmen salgının 16 ayda gelmesini istediğimiz nokta bu değildi” dedi.

AFP’nin derlediği verilere göre altı ülke, Avrupa’daki tüm koronavirüs ölümlerinin yaklaşık yüzde 60’ını oluşturdu. Bu ülkeler sırasıyla, 127 bin 100 ölüm ile İngiltere, 114 bin 612 ölüm ile İtalya, 103 bin 263 ölüm ile Rusya, 99 bin 163 ölüm ile Fransa, 78 bin 452 ölüm ile Almanya ve 76 bin 525 ölüm ile İspanya.

Öte yandan bu altı ülke arasında bile önemli eşitsizlikler var. Örneğin İngiltere, ocak ayının son haftasında bir haftada 8 bin 700 ölüm kaydediyordu ancak geçen hafta kaydedilen ölüm sayısı sadece 238. Öte yandan, İtalya, Rusya ve Fransa ise ölümcül bir üçüncü dalga ile mücadele ediyor.

Nüfusa göre ölümlerle ilgili olarak dünyada en çok etkilenen ülkeler yine Avrupa’da. Çek Cumhuriyeti 100 bin kişi başına 261 ölümle birinci sırada yer alırken onu 100 bin kişi başına 245 ölümle Macaristan ve 228 ölüm ile Bosna-Hersek izliyor.

Dünya genelinde 788 milyon insan aşılandı

Dünya genelinde 788 milyon insan aşılandı ve 806 milyondan fazla doz aşı uygulandı. Bu da şimdiye kadar her 100 kişiye ortalama 10 doz aşı vurulduğu anlamına geliyor.

Dünyada şu ana kadar aşılanan insan sayısı neredeyse 800 milyona ulaştı ancak ülkeler arasındaki aşılama programları arasında derin bir uçurum var. Öyle ki birçok ülke henüz tek bir doz aşılama bile bildirmedi. Vurulan aşıların yüzde 83’ü yüksek gelirli ve orta-yüksek gelirli ülkelerde yapılırken, yalnızca yüzde 0,1’i düşük gelirli ülkelerde uygulandı.

Bu ülkeler, kendilerine yıl sonuna kadar iki milyar doz tedarik etmeyi amaçlayan Covax projesi sayesinde bir aşı paylaşım düzenlemesinin yapılmasını umuyor.

Oxford Üniversitesi’nin “Our World in Data” (Verilerle Dünyamız) projesi kapsamında hükümet kaynaklarından derlenen verilere göre çoğu ülke, erken aşılama dönemlerinde, sağlık çalışanları ve 60’lı, 70’li ve daha büyük yaştaki vatandaşlar gibi savunmasız gruplara öncelik verdi. Aşı olan her 100 kişiye toplam 116 doz uygulayarak nüfusunu en hızlı aşılayan ülke ise İsrail olarak açıklandı.

İsrail’in ardından vatandaşlarını en hızlı aşılayan dört ülke şöyle sıralandı: Doğu Afrika’da yer alan Seyşeller, Ortadoğu’da Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Asya ülkesi Butan ve Güney Amerika kıtasında bulunan Şili.

Berlin’de kısıtlamalara rağmen düzenlenen parti soruşturuluyor

Almanya’nın başkenti Berlin’de polis, Soho House partisinde koronavirüs kısıtlamalarının ihlal edilip edilmediğini araştırıyor.

Berlin polisi, lüks moda markası Bottega Veneta tarafından düzenlendiği belirtilen, yıldızlarla dolu bir partide sosyal mesafe kurallarının ihlal edilip edilmediğini belirlemek için soruşturma başlattı.

“Özel üyeler kulübü” olarak anılan Soho House’ta düzenlenen partinin görüntüleri, kamuoyunda büyük öfkeye sebep oldu. Partiden sızan görüntülerde, gece kulübü Berghain’de yapılan moda lansmanından sonra Bottega Veneta tarafından düzenlenen etkinliğin videosunda büyük bir kalabalık maskesiz ve sosyal mesafesiz şekilde eğleniyor.

Etkinliğe Grammy ödüllü Nijeryalı şarkıcı Burna Boy da dahil olmak üzere bir dizi ünlü misafir katılmıştı. Burna Boy, Instagram hesabı üzerinden partiye ait videolar yayınlamıştı. Görüntüler daha sonra silinse de toplumda büyük bir öfke yarattı.

Yunanistan’da Johnson & Johnson aşısı kullanılmaya başlanıyor

ABD merkezli ilaç üreticisi Johnson & Johnson tarafından geliştirilen tek dozluk koronavirüs aşısı, 19 Nisan’dan itibaren Yunanistan’da da uygulanmaya başlanacak.

Ülkenin temel sağlık hizmetlerinden sorumlu genel sekreteri Marios Themistokelous, salgının seyri hakkında dün (12 Nisan) kamuoyuna kısa bir açıklama yaptı. Themistokelous, Johnson & Johnson’ın haziran sonuna kadar Avrupa Birliği’ne söz verdiği 55 milyon doz aşıyı göndermeye başlamasından sonraki birkaç gün içinde, Yunanistan’a ilk 33 bin doz aşının sevkiyatının beklendiğini söyledi.

Aşılama programındaki öncelikli yaş grubu 55-59 olarak belirlendi. Bu yaş grubu aşılama için başvurularını 21 Nisan’da yapmaya başlayacak. Ardından 50-54 yaş grubu, 23 Nisan’dan itibaren aşı başvurusunda bulunabilecek. 18-59 yaş grubundaki ciddi veya kronik sağlık sorunları olan kişiler ve eğitimciler de öncelikli gruplar arasında.

Yunanistan şimdiye kadar 2,21 milyon koronavirüs aşısı uyguladı. 743 bin kişi mevcut aşıların her iki dozunu da alırken 428 bin kişiye aşının sadece ilk dozu uygulandı. Ülkede bugüne kadar nüfusun yaklaşık yüzde 7’si tamamen aşılandı.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.