Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Johnson & Johnson aşılarının kullanımını durduran ülkelerin sayısı artıyor, dünya genelinde 841 milyon dozdan fazla aşı yapıldı

ABD’ye bağlı Porto Riko’da günlük yeni vaka sayısı ortalaması 211’den bin 19’a çıktı. Our World in Data: “Dünyada uygulanan aşı dozu miktarı sayısı 841 milyonu aştı”. Tek dozluk Johnson & Johnson aşılarının kullanımını durduran ülkelerin sayısı artıyor. Avrupa Birliği ülkeleri seyahat sertifikası konusunda resmi bir anlaşmaya vardı. Uçaklarda orta koltukları boş bırakmak virüsün yayılımını azaltıyor. İngiltere’de farklı aşıların karıştırılmasına yönelik araştırma genişletiliyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

ABD’ye bağlı Porto Riko’da günlük yeni vaka sayısı ortalaması 211’den bin 19’a çıktı

Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) bağlı Porto Riko’da vaka sayıları artıyor. Yalnızca bir ay önce günde ortalama 211 yeni vaka bildiren ülkede nisan ayında günlük vaka sayılarının ortalaması bin 19’a dayandı. Porto Riko Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hastane doluluk oranlarının yüzde 91’e çıktığı belirtilirken hızla artan vaka sayıları nedeniyle bir ay önce açılan okulların tekrar kapatılmasına karar verildi.

Porto Riko Sağlık Bakanı Carlos Mellado, dün (14 Nisan) yaptığı açıklamada, “Bence burada vatandaşların sorumluluğu var. Herkes kendi sağlığı için kendini güçlendirmeli, korumalı” dedi. Mellado, birçok insanın durumun ciddiyetini anlamadığını ve böylece daha bulaşıcı varyantların yayılmasına katkıda bulunduğunu söylerken tamamen aşılanmış kişilerin bile güvenlik protokollerini ihlal etmemesi gerektiğini belirtti.

Porto Riko Valisi Pedro Pierluisi de ülkedeki vaka artışlarından sonra geçen hafta ülkedeki sokağa çıkma yasağının uzatıldığını, kafe ve restoranların saat 21.00’de kapatılacağını açıklamıştı.

Şu ana kadar vatandaşlarının yüzde 26’sını aşılayan ülke, hafta başında, tıpkı ABD’nin 50 eyaletinde olduğu gibi aşıların kullanımını 16 yaş ve üzeri herkes için uygun hale getirdi. 

Our World in Data: “Dünya genelinde uygulanan aşı dozu miktarı sayısı 841 milyonu aştı”

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) adlı veri tabanına göre, 15 Nisan itibariyle dünya genelinde uygulanan aşı dozu miktarı sayısı 841 milyonu aştı. Veriler, birçok ülkenin henüz aşılamaya başlamadığını ve aşılamaya başlamayan ülkeler ile kıtalararası aşılama programları arasında ciddi bir farklılık olduğunu ortaya koyarken Afrika’nın aşılama programında diğer kıtalara göre geride kaldığı ortaya konuldu.

Oxford’un derlediği veriler, birçok ülkenin aşılamaya 60 yaş üstü kişilerle başladığını gösterirken dünya genelinde en fazla aşılama yapan ülkenin İsrail olduğu belirtildi. Dünya genelinde kullanılan aşılar iki doz halinde yapılırken şubat ayında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından acil kullanım izni alan Johnson & Johnson aşısı tek doz olarak uygulanıyor.

Tek dozluk Johnson & Johnson aşılarının kullanımını durduran ülkelerin sayısı artıyor

Güney Afrika, ABD’de üretilen tek dozluk Johnson & Johnson aşılarının kullanımını kan pıhtılaşmasına neden olduğu gerekçesiyle durdurulduğunu açıkladı. Güney Afrika Sağlık Bakanı Zweli Mkhize, ülkede henüz aşı kaynaklı bir kan pıhtılaşması vakası görülmediğini ancak önlem olarak aşının kullanımının durdurulduğunu bildirdi. Güney Afrika’nın kararı, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) Johnson & Johnson aşısından uygulanan altı kadında görülen kan pıhtılaşması nedeniyle ABD’de aşının kullanılmasına ara verilmesine yönelik çağrısının hemen ardından geldi.

Güney Afrika’da AstraZeneca aşılarının klinik deneylerinde görev alan Witwatersrand Üniversitesi’nden virolog Shabir Madhi, karar hakkında “ABD’nin Johnson & Johnson aşısını kullanmaması bir sorun oluşturmuyor çünkü başka aşılara erişim sağlayabiliyor. Ancak böylesine bir lüks Güney Afrika için geçerli değil” diye konuştu.

Johnson & Johnson ise CDC ve FDA’nın yaptığı çağrıların ardından Avrupa’ya yapılacak aşı ihracatlarını geçici olarak durdurma kararı aldıklarını duyurmuştu. Hollanda, Danimarka ve İsveç de aşının kullanımını geçici olarak askıya aldıklarını açıklarken Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) aşıyı daha kapsamlı bir inceleme altına alacağı bildirilmişti.

Daha önce benzer şüpheler nedeniyle AstraZeneca aşısının kullanımını da askıya alan Güney Afrika’da, salgının başlangıcından bu yana toplam 1 milyon 559 bin vaka ve 53 bin 356 ölüm kaydedildi.

Uçaklarda orta koltukları boş bırakmak virüsün yayılımını azaltıyor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve Kansas Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan ortak çalışmada, uçaklarda orta koltukları boş bırakmanın virüsün yayılımını yüzde 5 ila yüzde 23 oranında azaltabileceği ortaya konuldu. Araştırmacılar, yapılan çalışmalarda virüs partiküllerinin kabinde hava yoluyla sağladıkları yayılımı ölçmek için aerosol yayan mankenler kullandıklarını ancak maske kullanımının hesaba katılmadığını belirtti.  

Kansas Eyalet Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde profesör olan ve aynı zamanda çalışmanın yazarlarından Byron Jones, “Daha fazla mesafe, daha az bulaş. Bu, her alan için geçerlidir. Uçaklar, sinemalar, restoranlar” dedi. 

Uçakların çok iyi havalandırma ve filtrasyona sahip olmaları nedeniyle zaten genellikle düşük risk taşıyan ortamlar olduğu biliniyordu. Ancak araştırmaya katılmayan Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu’ndan havalandırma uzmanı Joseph Allen, “Aerosellerin uçaklarda nasıl yayıldığını bilmek uçuş güvenliği için çok önemli” dedi. 

Denver Üniversitesi’nden aerosolbilimci Alex Huffman’a göre ise sağlık açısından orta koltukları boş tutmak virüsle enfekte olmuş bir kişi ile yakındaki diğer kişiler arasında bir tampon görevi görüyor.

Avrupa Birliği ülkeleri seyahat sertifikası konusunda resmi bir anlaşmaya vardı

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, bu yaz sezonunda turizmi canlandırmak için seyahat sertifikası uygulamasını (Yeşil Sertifika) hayata geçirmek konusunda resmi anlaşmaya vardı. Uygulamanın detaylarının mayıs ayında Avrupa Parlamentosu’nda müzakere edileceği belirtildi. 

İki diplomatik kaynaktan elde edilen bilgilere göre, seyahat sertifikaları aşılananlar, virüsü atlatmış olanlar ve test sonucu negatif çıkan vatandaşlar olmak üzere üç ayrı gruba verilecek. Seyahat sertifikalarıyla birlik üyesi 27 ülke içinde daha kolay seyahat edilebilecek. Uygulama içinde ayrıca, aşı olmak istemeyenlere veya aşıya erişim sağlayamamış olanlara ayrımcılık yapılmaması için gerekli önlemler alınacak. 

Avrupa Komisyonu’nun Adaletten Sorumlu Üyesi Didier Reynders, “Yeşil dijital sertifikayı yasal olarak AB’de yaşayan ve üye ülkeler arasında seyahat eden üçüncü ülke vatandaşlarını kapsayacak şekilde genişletmek için ikinci bir yasal teklifte bulunduk. Elbette daha sonraki aşamada da geliştirilecek olan sertifikaları uluslararası standartlara uygun hale getirmek için çalışacağız” diye konuştu.

Üye ülkeler şu an için Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanan koronavirüs aşılarından olanlara sertifika verilmesi için anlaşırken Reynders, Rusya’da üretilen Sputnik V ve Çin merkezli Sinovac’ın Türkiye’de de kullanılan CoronaVac aşılarının da ileride programa dahil edilebileceğini aktardı.

İngiltere’de farklı aşıların karıştırılmasına yönelik araştırma genişletiliyor 

İngiltere’de birinci ve ikinci dozlarda farklı aşı kullanımına yönelik yapılan araştırma genişletiliyor. Com-Cov adı verilen araştırmaya, 50 yaşın üzerinde olan ve Pfizer-BioNTech ya da Oxford-AstraZeneca aşılarının birinci dozunu alan herkesin başvurabileceği belirtilirken araştırma kapsamında katılımcılara ikinci doz olarak, Moderna, Novavax veya tekrar aynı aşıların ikinci dozlarının yapılacağı belirtildi.  

Araştırmada aşıların karıştırılmasıyla kişilerde daha uzun süren bağışıklık ve yeni varyantlara karşı daha fazla koruyuculuk elde edilmesi bekleniyor. Öte yandan denemelerin başarılı olmasının aşı tedarikinde esneklik yaratacağı ve aşılama programlarını hızlandıracağı düşünülüyor.

Araştırmaya şimdiye kadar 800’ün üzerinde gönüllünün katıldığı açıklanırken ilk sonuçların gelecek ay kamuoyuyla paylaşacağı duyuruldu.

Sağlık uzmanları, aşıların karıştırılmasında büyük bir sorunla karşılaşılmayacağı görüşünde.

İngiltere’de şimdiye kadar 32 milyondan fazla kişiye ilk doz aşıları yapıldı. İki doz uygulanan kişi sayısının ise 7 milyon 850 bin olduğu açıklandı. 

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.