Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: Türkiye-ABD ilişkilerinde üç günde üç önemli gelişme

Gazeteci Murat Yetkin, Türkiye – Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ilişkileri üzerine YetkinReport‘ta bir yazı kaleme aldı. Üç günde üç önemli gelişmenin yaşandığını söyleyen Yetkin, bu gelişmelerin sadece Türkiye-ABD ilişkilerini değil, bölgesel ve küresel siyasi dengeleri de ilgilendirdiğini vurguladı:

“ABD gemilerinin Karadeniz’e geçişi iptal edildi. Aynı gün ABD Başkanı Joe Biden, Putin’i telefonla arayarak Ukrayna krizini konuştu. İşte ABD’nin ‘USS Roosevelt’ ve ‘USS Donald Cook’ füzeatar destroyerlerini boğazlar üzerinden Karadeniz’e gönderme bildirimini geri çekme kararı bu telefon görüşmesinin ardından Ankara’ya ulaştı. Bu gelişme sadece Ukrayna krizindeki ve Karadeniz’deki gerilimi değil, Türkiye-Rusya ilişkileri üzerindeki baskıyı da hafifletici düzeyde. Ancak bu süreçte Biden’ın sorunu çözmek için Erdoğan’ı aramadığını, Putin’le çözüm yoluna gittiğini görmek gerekiyor.

14 Nisan günü, daha erken saatlerde ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Twitter hesabından dikkat çekici bir yayın yapıldı. Yayın şöyleydi: ‘Hatırlatma: PKK’nın kilit isimleri Murat Karayılan’ın yerini ihbar edenlere 5 milyon dolara, Cemil Bayık için 4 milyon dolara, Duran Kalkan içinse 3 milyon dolara kadar ödül verilecektir. Bilgi sağlayan kişilerin kimliği tamamen gizli tutulacaktır.’ Yayında ‘hatırlatma’ denmesi boşuna değildi. ABD Dışişleri Bakanlığı bu üç ismi yakalatana ödül verme kararını Kasım 2018’de duyurmuştu. O zaman da Türkiye-ABD ilişkileri PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG ile ABD Savunma Bakanlığı’nın ilişkisi nedeniyle had safhada gergindi. O zaman da S400 krizi vardı. 

ABD’nin sürpriz ‘Afganistan’dan çekilme’ kararı da yine 14 Nisan’da açıklandı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a göre El Kaide’nin 11 Eylül 2001 saldırısından sonra başlayan Afganistan operasyonunun 20’nci yılında sonuna gelinmişti. ABD’nin bu hamlesi de Türkiye-ABD ilişkilerinin bazı alanlarda darboğazda olsa da başka alanlarda devam edebileceğini, hatta devam eden alanların darboğazı aşmayı sağlayabileceğine inandığını gösteriyor.”

Yetkin’in yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.