Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP İstanbul İl Başkanlığı’ndan tam kapanma çağrısı: “Göstermelik ve iki haftalık bir kısmi kapanma değil, dört haftalık tam kapanma öneriyoruz”

CHP İstanbul İl Başkanlığı Sağlık Komisyonu, salgın sürecine yönelik tespit ve önerilerini içeren bir rapor yayınladı. İstanbul’daki vaka ve ölüm oranındaki artışa vurgu yapılan raporda, iktidar tarafından alınan ekonomik temelli kararların yetersizliğinin altı çizildi ve “dört haftalık tam kapanma” çağrısı yapıldı. 

“CHP İstanbul İl Başkanlığı Kapanma Çağrısı” başlıklı raporda, “CHP İl Başkanlığı olarak göstermelik ve iki haftalık bir kısmi kapanma değil, bilimin gereklerini yerine getirecek, çalışanlara, işsizlere ve işyeri sahiplerine ekonomik destek sağlamak suretiyle yapılacak dört haftalık tam kapanma öneriyoruz’’ denildi.

“Toplam vaka sayısının yüzde 40’ı İstanbul’da”

İstanbul’daki vaka sayılarının hızla arttığı, Türkiye genelindeki toplam vakanın yüzde 40’ının İstanbul’da olduğu ve ölüm oranlarının geçmiş yıllara göre çok yüksek fazla olduğu belirtilen raporda şöyle denildi: ‘’İstanbul ilinde şubatın ikinci haftasında başlayan olgu sayılarında korkutucu artış devam etmektedir. Şubat ortasında 100 bin kişiye düşen olgu sayısı 60 iken, geçen iki ayda hızla katlanarak 3-9 Nisan tarihleri arasında 805’e çıkmıştır. Bu sayılarla şubatın ikinci haftasında iller sıralamasında 29. sırada olan ilimiz, altı hafta içinde ikinci sıraya fırlamıştır. Sağlık Bakanı’nı tüm olguların yüzde 40’ının İstanbul’da olduğunu açıklamıştır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nün verilerinde ilimizde toplam vefat sayısını değerlendirdiğimizde 2 Mart’taki normalleşmenin bedelinin diğer yılların aynı tarihler arasındaki ortalamasına kıyasla, 1.774 fazla ölüm olduğunu saptamış bulunmaktayız. Bu yıl 1 Mart’tan sonra İstanbul’da önceki 5 yıl ile karşılaştırıldığında 1.774 fazla ölüm meydana gelmiştir.’’ 

“Ekonomik gerekçelerle bilime aykırı kararlar alındı”

Raporda ayrca, vaka sayılarındaki artışa rağmen ekonomik gerekçelerle açılmanın gerçekleştiği ve alınan tedbirlerin halk sağlığı adına yeterli olmadığı öne sürüldü: ‘’Ülkemizde ve şehrimizde olgu sayıları ve test pozitiflik oranları artarken açılma kararları alınmıştır. Tamamen ekonomik gerekçelerle ve bilime kesinlikle aykırı olarak alınan bu kararlar vakalarda ve ölümlerde korkunç bir artışa yol açmıştır. Mekanlara girişte HES uygulaması koşulu getirilmiş olsa da bu salgını durdurma konusunda yetersizdir. İlimize ait hastane ve yoğun bakım yatak doluluk oranları maalesef açıklanmamaktadır. Ancak sahadan aldığımız bilgilere göre gerek kamu gerekse özel hastanelerde Kovid için ayrılan yataklar dolmuştur.’’  

“İstanbul’da aşılama Eylül 2022’ye kadar sürebilir”

CHP İstanbul İl Başkanlığı Sağlık Komisyonu’nun raporunun maddelerden biri de aşılama hızı ile ilgili. İstanbul nüfusunun sadece yüzde 7,5’inin ikinci doz aşıya ulaşabildiğinin belirtildiği raporda, ‘’Vali Ali Yerlikaya, 11 Nisan 2021’de İstanbul’da birinci doz 1.661.010; ikinci doz 1.153.909 adet aşı yapıldığını açıklamıştır ki bu ilimiz için çok düşük bir sayıdır. Sağlık hizmetleri kapasitemiz yeterli olduğu halde yeterli aşı temin edilemediği için günlük sağlanan aşı miktarında büyük dalgalanmalar vardır. 13 Nisan verilerini değerlendiren Özkan Soytürk, ikinci doz aşı olanların oranının ilimizde yüzde 7,59 olduğunu, eğer aşılanmada hızlanma olmazsa ilimizde aşılanmanın tamamlanma tarihinin 2022 yılının Eylül ayına kadar sürebileceğini hesaplamıştır’’ denildi.

“İki haftalık bir kısmi kapanma değil, dört haftalık tam kapanma öneriyoruz”

Raporun son kısmında ise iktidarın aldığı ‘’kısmi kapanma’’ kararının yeterli olmadığı ve salgınla mücadele edebilmek için dört haftalık tam kapanmanın gerekli olduğu vurgulandı: ‘’CHP İstanbul İl Başkanlığı olarak tam bir ay önce 12 Mart 2021‘de pandeminin birinci yılı dolayısıyla bir basın toplantısı yaparak olguların artışına dikkat çekmiş ve diğer önlemlerle birlikte ekonomik destek sağlamak şartıyla tam kapanma önermiştik. Ancak 13 Nisan 2021’de cumhurbaşkanlığı hükümeti tüm uyarı ve önerileri göz ardı ederek iki hafta sürecek kısmi kapanma kararı almıştır.  CHP İl Başkanlığı olarak göstermelik ve iki haftalık bir ’kısmi kapanma’ değil, bilimin gereklerini yerine getirecek, çalışanlara, işsizlere ve işyeri sahiplerine ekonomik destek sağlamak suretiyle yapılacak ‘dört haftalık tam kapanma’ öneriyoruz.  Kapanma sonrasında da yine bilimin gereklerine uygun kademeli açılma yapılmalıdır. Bunun yanında PCR test sayısı artırılmalı, vatandaşların hastaneye gitmeden test yaptırabilecekleri güvenli alanlar ve gezici birimler oluşturulmalı, aşılanma süreci hızlanmalı; ilimize, ilçelere, yaş, cinsiyet, mesleklere göre vaka ve ölüm oranları, varyant suş oranları, bulaşma kaynakları şeffaf olarak açıklanmalı, pozitif olgulara izolasyon ve temaslılara karantina imkanları sağlanmalı, ilimize yurtiçi ve yurtdışından tüm giriş çıkışlar kontrol altına alınmalıdır.’’

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.