Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa, Pakistan’da devam eden Fransa karşıtı eylemler nedeniyle vatandaşlarının ülkeyi terk etmesini tavsiye etti

Pakistan’daki birçok kentte Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İslam ve ifade özgürlüğü ile ilgili açıklamalarına karşı Fransa karşıtı eylemler sürerken Fransa Büyükelçiliği, Pakistan’daki vatandaşlarının ülkeyi terk etmesi tavsiyesinde bulundu.

Radyo kanalı France Info’da yer alan habere göre, Fransa’nın Pakistan’ın başkenti İslamabad’daki büyükelçiliği tarafından ülkedeki Fransız vatandaşlara gönderilen mesajda, ülkenin pek çok farklı noktasında son bir haftadır şiddetlenen Fransa karşıtı gösteriler nedeniyle vatandaşların ülkeyi terk etmesi tavsiye edildi.

Fransa Büyükelçiliği’nin mesajında “Pakistan’da Fransa’ya yönelik ciddi tehditler nedeniyle Fransız vatandaş ve şirketlerinin bir süreliğine ülkeden ayrılmaları tavsiye edilmektedir” denildi.

Ne olmuştu?

16 Ekim 2020’de, Paris’in yakınlarındaki Yvelines kentine bağlı Conflans-Sainte-Honorine bölgesindeki bir okulda, derste öğrencilerine ifade özgürlüğü örneği olarak Hz. Muhammed’in karikatürlerini gösteren tarih ve coğrafya öğretmeni Samuel Paty, 18 yaşındaki Çeçen kökenlii Abdoullakh Anzorov tarafından başı kesilerek öldürülmüştü. 47 yaşındaki öğretmenin derste öğrencilerine Charlie Hebdo dergisinde yer alan çeşitli Hz. Muhammed karikatürlerini gösterdiği belirtilirken Paty’nin karikatürleri göstermeden önce Müslüman öğrencilerden sınıfı terk etmelerini ya da bakmamalarını istediği de soruşturma kapsamında yer almıştı.

Bu olayın ardından Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Paty’nin ölümü ve İslam’la ilgili yaptığı çıkışlar Müslüman ülkelerde tepki toplamış, kasım ayında ise Pakistan’da Fransa karşıtı büyük gösteriler düzenlenmişti. Eylemlerin yönlendiricisi konumunda olan İslamcı Tahrik-i Lebbeyk Pakistan (TLP) partisinin yetkilileri ise bir süredir Fransa ile bütün diplomatik ilişkilerin kesilmesini ve Fransa büyükelçisinin ülkeden gönderilmesini talep ediyordu.  

Derleyen: Alphan Telek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.