Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hatay’a gönderilen 100 atın kaybolmasının ardından Adalar’ın atları merak konusu – İBB 860 atı sahiplendirdi, 115’i hâlâ Adalar’da

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Hatay’ın Dörtyol Belediyesi’ne hibe edilen 100 atın kaybolduğunun ortaya çıkmasının ardından, Adalar’dan gönderilen 860 at yeniden gündeme geldi. İBB yaptığı açıklamada, sorumluluğun belediyede ve bakanlıkta olduğunu belirterek, Adalar’daki ahırlarda yaşayan 115 atın bakımının İBB bünyesinde devam ettiğini duyurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 13 Ağustos 2020 ve 18 Ağustos 2020 tarihlerinde 100 atı Hatay Dörtyol Belediyesi‘ne hibe etti. İBB’nin kaybolmamaları için çip taktığı atlardan biri taşınma esnasında öldü, kalan 99’u da çiplere rağmen kayboldu. İlçe kaymakamlığı konuya ilişkin soruşturma başlattı.

İBB, Adalar’da atlı faytonların ulaşımdan çıkarılma kararı neticesinde 277 adet fayton plakasını 300’er bin TL bedelle satın alarak atları sahiplendireceğini açıklamıştı. İBB’nin aldığı at sayısı bin 179’du. 

İBB, kaybolan atlarla ilgili bir açıklama yaptı ve sorumluluğun Dörtyol Belediyesi ile birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı’nda olduğunu belirtti. 

İBB Meclisi, 860 atı sahiplendirdi

Adalar’da atlı faytonları kaldıran İBB, 16 Ocak 2020’de bin 179 atı satın almıştı. Gebe atlardan doğan 20 tayla birlikte bu sayı bin 199’a çıktı. İBB Meclisi’nin 12 Mart 2020 tarihinde aldığı karar sonucu ise 860 at sahiplendirildi.

Bu atlardan 665’i kamu kurum ve kuruluşlarına, 42’si sivil toplum kuruluşlarına, 143’ü şahıslara ve beşi muhtarlara tahsis edildi. İBB’den yapılan açıklamaya göre, Adalar’daki bakım sürecinde çeşitli sebeplerle 224 at öldü. 115 atın bakımı İBB bünyesinde, ahırlarda hâlâ sürüyor.

Dörtyol Belediyesi’nin yanı sıra Kastamonu Daday Belediyesi’ne 109, Ardahan Hanak Belediyesi’ne 140, Aydın İncirliova Belediyesi’ne 100 at verildi. 

“Sorumluluk, belediye ile Tarım ve Orman Bakanlığı‘nda”

“Şu anda sivil toplum kuruluşlarına ve şahıslara verilen atlarla ilgili iletişim devam ediyor” açıklamasını yapan İBB, atların güncel durumu hakkında sürekli bilgi alındığını vurguladı. Mevzuat gereği atların takibi Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın ilçe teşkilatları tarafından yapılıyor. Atları sahiplenenler, en az bir yıl boyunca atların bakımını üstlendi. Bu karar taahhütte de yer aldı. 

Hatay’a gönderilen atlar da Dörtyol Belediyesi’nin talepleri doğrultusunda verildi. Taşınır Mal Yönetmeliği çerçevesinde imzalanan devir protokolünü Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin ve memur Ferhat Erkin imzaladı. Atlar, bu protokolle teslim alındı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.