Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan, iklim krizi tehdidine karşın ucuz olduğu gerekçesiyle yeni kömür santrallerine yönelebilir

Reuters’ın ulaştığı belgelere göre Hindistan, iklim aktivistlerinin tüm uyarılarına karşın ucuz enerji üretimi sağladığı gerekçesiyle kömür santrallerine yönelebilir. Oysa ülkenin en büyük elektrik üreticisi konumundaki Hindistan Ulusal Termik Enerji Kurumu daha geçen eylül ayında, kömür bazlı üretimi askıya almaya hazırlandıklarını açıklamıştı.

Reuters’in haberine göre, Hindistan hükümeti tarafından oluşturulan Ulusal Elektrik Politikası (NEP) raporunun Şubat 2021 taslağında, ülkenin iklim krizi tehdidine rağmen yeni kömür santralleri kurmayı hedeflediği belirtildi. 28 sayfalık raporda, “Hindistan, fosil yakıt dışındaki üretim kaynaklarının kapasitesini artırma hedefine bağlı olsa da kömür bazlı üretim kapasitesi, en ucuz üretim şekli olmaya devam ettiği için hâlâ gerekli olabilir” denildi.

NEP raporunda ayrıca, gelecekte kömüre dayalı bütün tesislerin daha az kirletici ve daha verimli teknolojilerle değiştirilmesi gerektiği vurgunladı.

Devlet tarafından işletilen ve ülkenin en büyük elektrik üreticisi konumundaki Hindistan Ulusal Termik Enerji Kurumu (NTPC) ise geçen eylül ayında, bundan böyle kömür bazlı üretim için daha fazla arazi ayırmayacaklarını açıklamıştı. Ülkede özel firmalar ve devlet kontrolündeki birçok şirket de ekonomik olarak “uygulanabilir olmadıkları” gerekçesiyle uzun yıllardır kömür bazlı üretimi tercih etmiyordu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) İklim Özel Temsilcisi John Kerry, bu ay, Hint yetkililer ile küresel ısınmayı yavaşlatmak ve karbon emisyonlarını azaltmak için görüşmelere başladıklarını duyurmuştu.

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.