Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IRA’nın siyasi kanadı Sinn Féin’in lideri Mary Lou McDonald, 1979’daki Lord Mountbatten suikastı için özür diledi

Sinn Féin lideri Mary Lou McDonald, eski Genelkurmay Başkanı ve Prens Philip’in dayısı Lord Mountbatten’ın 1979 yılında IRA tarafından bombalı bir suikast ile öldürülmesi nedeniyle özür diledi.

Sinn Féin’in lideri Mary Lou McDonald

İrlanda Cumhuriyet Ordusu’nun (IRA) siyasi kanadı olarak bilinen Sinn Féin’in lideri Mary Lou McDonald, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in geçenlerde ölen eşi Prens Philip’in dayısı ve eski Genelkurmay Başkanı Lord Mountbatten’ın 1979 yılında suikast ile öldürülmesi için özür diledi. McDonald, “Yaşananlardan ötürü üzgün olduğumu tabii ki söyleyebilirim” dedi.

79 yaşındaki Lord Mountbatten, 1979 yılında İrlanda’nın Mullaghmore kasabasındaki tatili esnasında bulunduğu bir balıkçı teknesinin havaya uçurulması sonucu hayatını kaybetmişti. IRA’nın üstlendiği saldırıda, Mountbatten ile birlikte kızının kayınvalidesi, torunu ve torununun arkadaşı da ölmüştü.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in eşi Prens Philip’in dayısı ve eski Genelkurmay Başkanı Lord Mountbatten

Prens Philip’in cenazesinden sonra konuşan McDonald, Times radyosuna yaptığı açıklamada, yaşananlardan ötürü duyduğu üzüntüyü dile getirdi. McDonald, Mountbatten’ı dedesi gibi gören Prens Charles’tan özür dileyip dilemeyeceğinin sorulması üzerine ise “Ordu ve Prens Charles ile bağlantılı silahlı kuvvetler bizim adamızda çok sayıda şiddet eylemi gerçekleştirdi. Yaşanan şeyden dolayı üzgün olduğumu tabii ki söyleyebilirim. Tabii ki bu üzücüydü. Benim işim -sanıyorum ki Prens Charles ve diğerleri de bunu takdir edecektir- şu an, bu dönemde liderlik etmek. Hepimizin görevinin, bir daha hiçbir çocuğun, hiçbir ailenin, kim olurlarsa olsunlar, o dönemde adada ve ötesinde yaşayan her taraf için geçerli olan aynı travma ve üzüntüyü yaşamamasını sağlamak olduğuna inanıyorum. Hiçbir ailenin bir daha bununla karşılaşmamasını garanti etmek konusunda mutlak bir sorumluluğum var ve bunu, Kraliçenizin sevgili eşini toprağa verdiği gün tekrarlamaktan memnuniyet duyuyorum” dedi.

Söylem değişikliği mi? 

The Guardian gazetesinin haberinde ise McDonald’ın özrünün, partinin eski lideri Gerry Adams’ın yaklaşımıyla karşılaştırıldığında bir “söylem değişikliği” anlamına geldiği yorumu yapıldı. Adams, suikast konusunda üzgün olduğunu dile getirse de Mountbatten’ın İrlanda’ya gitmenin risklerini bildiğini vurgulamıştı. IRA, Mountbatten’ı “meşru bir hedef” olarak görüyordu.

Prens Charles ve Mountbatten

Gerry Adams ve Prens Charles, 2015 yılında bir etkinlikte bir araya gelmiş ve el sıkışmıştı. İkilinin el sıkışması, tarihi bir an olarak nitelendirilmişti. Adams o gün yaptığı açıklamada, Mountbatten’ın tehlikeyi göze aldığı yönündeki görüşünün arkasında olduğunu tekrarlamıştı.  

Prens Charles ise görüşme sonrasında olayın yaşandığı Mullaghmore kasabasına gitmiş ve duyduğu acıyı şu sözlerle dile getirmişti: “Bu korkunç deneyim aracılığıyla, artık adada her inanç, kesim veya siyasi gelenekten birçok kişinin çektiği acıları anlıyorum.”

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.