Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektör Melih Bulu, İletişim Fakültesi’ne de dekan oldu

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektör Prof. Dr. Melih Bulu, üniversitenin yeni kurulan iletişim fakültesine vekâleten dekan olarak atandı. Üniversitenin öğretim üyeleri, bunun sebebinin dekan olmayı kabul eden bir öğretim üyesi bulunamaması olabileceğini söylüyor. Öğretim üyelerine göre, Bulu bu kararla Senato’da dekan olarak oy kullanabilecek.

Melih Bulu, üniversite içinde yaptığı bilgilendirmede, İletişim Fakültesi’ne dekan atanana kadar kendisinin vekâleten dekanlığı yürüteceğini duyurdu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’nın Melih Bulu’nun vekâleten dekanlık yapmasına ilişkin kararının 14 Nisan’da gönderildiği öğrenildi.

Üniversitenin öğretim üyelerine göre bu durum, fakülte dekanlığı için üniversitenin içinden yahut dışından bir öğretim üyesinin bulunamadığına işaret ediyor. Melih Bulu’nun seçim yapılmadan rektörlüğe atanmasını protesto eden ve üniversitede kadrosu olmadığı halde rektör olarak atanmasını, üniversitenin teamüllerine aykırı olduğu için eleştiren öğretim üyeleri, Bulu’nun şimdi kadrosuz bir dekan da olduğuna dikkat çekiyor.

Fotoğraf: Can Candan

“Rektör Senato’da dekan olarak da oy kullanabilecek”

Öğretim üyeleri, Bulu’nun dekanlık görevini sürdürmesinin, kendisine üniversitenin senatosunda dekan olarak oy kullanma hakkı kazandırdığını belirtiyor. Emeritus Prof. Dr. Cevza Sevgen‘in aktardığına göre, Boğaziçi Üniversitesi’nde rektörler daha önce Senato’da yalnızca oylamada eşitlik olduğunda, eşitliği bozmak için oy kullanıyordu. Fakat şimdi Melih Bulu, dekanlık görevini sürdürdüğü takdirde Senato’daki oylamaya dekan olarak katılabilecek. “Senato üniversitenin nereye gideceğine dair kararlar alır” diyen Sevgen, Senato’nun tüm akademik kararlara imza attığını; ders ekleme, çıkarma yahut ders kredisi değiştirme gibi kararların Senato onayından geçmesi gerektiğini aktarıyor.

Melih Bulu, daha önce üniversite içinde yaptığı atamalarla da üniversitenin öğretim üyeleri ve öğrencilerinin eleştirilerinin hedefi olmuştu. Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne, aynı zamanda rektör yardımcılığı görevini de yürüten, Fizik Bölümü’nden Prof. Dr. Naci İnci‘nin atanması, hem atamanın seçimsiz yapılmış olması yönünden hem de bu enstitünün başına fizik bölümünden biri getirildiği için eleştirilmişti. Bulu, diğer yardımcısı Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez’i de hem Öğrenci İşleri Dekanlığı’na hem de Burs Ofisi Koordinatörlüğü’ne atamıştı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanan rektör Melih Bulu’ya karşı protestolar yılın başından beri aralıksız devam ediyor. Hafta içi her gün kampüste eylemlerini sürdüren öğrenciler ve öğretim üyeleri, Bulu ve atadığı kadroların istifa etmesini, tüm üniversitelerde rektörlerin üniversite bileşenlerinin seçimiyle belirlenmesini talep ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.